Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Maastricht is dood

Maastricht is dood

Bij de oprichting van de euro is er door de politici wel degelijk gekeken naar het voorkomen van eventuele problemen die zouden kunnen ontstaan door de grote onderlinge verschillen tussen lidstaten. Daarom werd begin 1992 het verdrag van Maastricht getekend.

In dit verdrag werden bepaalde economische uitkomsten geëist, zodat de onderlinge verschillen de euro niet in de weg zou kunnen komen te staan. Het was een leuke gedachte, maar kompleet fout. Maar zelfs dit doet er niet meer toe, want de ECB heeft het verdrag van Maastricht net compleet dood verklaard.

Coeuré

Een van de bestuurders van de ECB, Benoît Cœuré, heeft verklaard dat de ECB verder zal ingrijpen als de fiscale autoriteiten niet ingrijpen.

#ECB's Coeure: “if there’s not much taking place on the fiscal-policy front for what can be done, then the #ECB will do more".

Dus als de hervormingen door lidstaten niet worden doorgevoerd (vrij vertaald: als een deel van de Maastricht-criteria niet wordt nageleefd), dan zal de ECB verder stimuleren.

Hiermee neemt het alle druk weg bij overheden om zich te houden aan de gemaakte afspraken omtrent fiscale en economische hervormingen (dus ook de Maastricht-criteria).

De laatste beschermwal

Het Verdrag van Maastricht was van ijzer, maar de roestaanval begon al jaren geleden toen Duitsland en Frankrijk tijdelijk wilden afwijken van de begrotingsnorm. Sindsdien is er steeds een stukje van afgebrokkeld.

Nu dat de ECB alle druk bij de lidstaten om te hervormen weg heeft genomen, is de cirkel rond. Er was een laatste beschermingswal, waar veel politici en andere beleidsmakers zich veilig achter achtten; het constitutionele gerecht van Duitsland (Bundesverfassungsgericht) te Karlsruhe.

Dat zou, als het er op aan zou komen, een stokje steken voor het verwateren van het Verdrag. Helaas is recent gebleken dat deze laatste verdedigingslinie niet meer bestaat, want Karlsruhe heeft zich overgegeven aan de EU (inzake het ECB-opkoopprogramma).

Foute criteria

Nu heb ikzelf nooit geloofd dat de Maastricht-criteria iets zouden uithalen, want het was altijd een beetje de kar voor het paard spannen. Er werd niet gekeken naar waarom bepaalde landen bepaalde economische uitkomsten hadden.

In plaats daarvan werd er gestuurd op uitkomsten, met de gedachte dat het achterliggende probleem daardoor zou verdwijnen. Als landen X aan schuld, Y aan overheidtekort en Z aan inflatie hadden, dan zou alles goed komen.

Dit werkt net zo min als een vrouwenquota voor topfuncties; het achterliggende probleem (of oorzaak) wordt er niet mee opgelost (aangepakt).

Catch 22

Maar dat de ECB zich nu definitief niet meer opstelt als stok achter de deur, betekent dus dat het hek van de dam is. Wat zal zwakkere eurolanden nu nog bewegen om orde op zaken te stellen? Wat zullen de kiezers in de geldschietende eurolidstaten wel niet denken?

Sommige experts, zoals Sylvester Eijffinger, hameren op het punt dat de EU ook een politieke unie moet zijn om de euro te laten overleven. Deze experts stellen dan ook dat de komst van een EU minister van financiën pure noodzaak is.

Dat dit een enorme overheveling is van soevereiniteit en dat de kiezer dit zou verafschuwen, dat lijkt ze weinig te interesseren. Een probleem dat ik vaker bij academici tegenkom; de realiteit moet buigen voor het economische model in plaats van andersom.

Crisis als pressiewapen

Dat dit electoraal problemen op gaat leveren moge duidelijk zijn. Wat echter ook duidelijk is, is dat de EU geen enkele crisis onbenut heeft gelaten om verdere integratie af te dwingen.

Zo bekeken zou een hernieuwde financiële crisis wellicht de enige mogelijkheid zijn voor de EU om de politieke unie af te dwingen. En dat is nou een uiterst enge gedachte voor niet alleen de belegger, maar ook de burger. Zeker nu de EU Brexit als excuus kan gebruiken.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Gerelateerd

ECB

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Europese Unie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
goeruh
0
Op BNR gisteren idd een interview met Sylvester Eijffinger+2 collega hoogleraren met Europese Min van Financiën als aanbeveling om uit de zelfgecreëerde misère te raken. Deze overdracht van souvereiniteit zal, zoals je al stelt Alexander, risico op grote onmin onder het stemvee opleveren. Met verkiezingen in de grote eurolanden op komst kon dat nog wel eens de lont in het kruitvat gaan worden. De geschiedenis heeft geleerd waartoe dat kan leiden. Dan toch maar de financiële zeepbel laten ploffen en daar de pijn nemen?? Kiezen uit twee kwaden is zelden aantrekkelijk.
[verwijderd]
1
De werkelijkheid is altijd dwingend. De bevolking werd ook op verkeerde gedachten gezet door uitspraken van politici. Ook A. Merkel draait bij naar realiteitszin. Uitgelekte docu's: herinvoering dienstplicht, bevolking moet voorbereid zijn op calamiteiten, water inslaan, voedsel inslaan. Zet daar maar rustig bij, uitval electronisch hulpmiddelen uitval want men heeft de maatschappij uiterst kwetsbaar georganiseerd overeenkomstig men een computer organiseert en iedereen weet wat te wachten staat als electro uitvalt op de een of nadere manier.
[verwijderd]
0
de werkelijkheid is altijd dwingend en ook A.Merkel moet daaraan geloven: herinvoering dienstplicht, bevolking voorbereiden op calamiteiten waardoor men geadviseerd wordt voedsel en water in voorraad te hebben. De weigerachtigheid van EU politici om zich in te denken dat een politieke unie nodig is.
theo1
1
Nou, de EU kan wel proberen om dit aan te grijpen om een politieke unie af te dwingen, maar dat zou zelfmoord zijn. Als je wil dat Marine Le Pen president van Frankrijk wordt en Beppe Grillo premier van Italië, dan moet je vooral dat gaan doen. En het eerste wat deze personen zouden doen als ze aan de macht komen, is uit de EU stappen. En dan is het definitief einde oefening. De Brexit is een waarschuwing. De wal keert het schip HIER. Als je daar niet naar wil luisteren, dan is het afgelopen.

De academici kunnen wel roepen dat een politieke unie nodig is om de monetaire unie te redden en dat kan best wel waar zijn, maar de politieke unie gaat er in het huidige klimaat gewoon niet komen. Een poging daartoe zou tot totale desintegratie leiden. Dus de consequentie is dat de monetaire unie niet kan overleven. Als je iets van een unie wil redden, zal je de monetaire unie moeten offeren.
josti5
1
Reken er maar op, dat Brussel van de Brexit een ramp voor de Engelsen weet te maken, als waarschuwing voor ieder land dat er ook maar over dénkt, om Engeland te volgen...
[verwijderd]
1
Maastricht is niet dood. Maastricht is niet meer en niet minder een tussenstation naar verdere europese eenwording.
yieldcurve
1
Tjonge jonge, toch wel een populistisch verhaal hoor. De begrotingstekorten van de Eurolanden, Griekenland even buiten beschouwing latend, zijn alleszins redelijk. Spanje had dan in 2015 een tekort van 4,8%, maar is dat nou echt zo dramatisch? Wij zaten in de jaren 80 op het dubbele en we hebben het ook overleefd. Hoe zou het geweest zijn zonder de Euro. Zouden we met gehalveerde pseta's en lires ook zo lekker hebben kunnen exporteren? Het is duidelijk dat met name een Italie op het fiscale/econonomische vlak de nodige stappen nog moet zetten. De druk die daar nu ligt, was er nooit geweest zonder het verdrag van Maastricht.
Salieman
0
Op zich is dat, helaas!!, niets nieuws....er word nooit gekeken naar achterliggende problemen. Alles wat de politiek (EU/ECB/ Den Haag/ etc) doet is een doekje voor het bloeden en hopen. Daarmee kun je die mensen die daar werken gerust bestempelen als totale prutsers zonder enige inhoud.
K. Bouter
0
Inderdeed
1
quote:

K. Bouter schreef op 25 aug 2016 om 17:21:


Laat me raden, Alexander jij hebt niet gestudeerd of studie niet afgemaakt...?


Als ik om me heen kijk is het succesvol afronden van welke studie dan ook geen enkele garantie hoor.
Maan Arkenbosch
0
Er wordt n.m.m. te weinig rekening gehouden met de E.U. landen welke de €. niet hebben.Voorts komen de banken in steeds zwaarder weer.De spaarders zullen de negatieve rente niet accepteren. En de financiële markten worden te gevaarlijk.Wanneer de zuidelijke E.U. landen geen boodschap meer hebben om orde op zaken te stellen, zullen de torenhoog opgetaste waardeloze Zuid-titels van de ECB op een gegeven moment hun werk doen.Dan heeft Draghi zijn inflatie, die hij dan niet meer kan beteugelen.De run op de edelmetalen zal aanzwellen , want de rest wordt gewoon belast.Als uitkomst kan de €. kapot gaan en dan is de politiek blij, want dat betekend dat hun schulden verdampen. Zoals het altijd gegaan is: Weer een nieuwe munt, maar wie wil die dan nog?? Het is een veeg teken dat steeds meer (welgestelde) €.-inwoners naar Portugal, Noorwegen,Hongarije etc. willen. Zij voelen als voorspel de toekomstige belastingdruk in hun nek!!
Jule29
1
Er heeft niemand kunnen overtuigen met argumenten voor een Eu eenwording.
Deze zijn en bestaan alleen op papier en in theorie en theorien.
Laat ze maar zien

Een gezamenlijke munt kan voordelen hebben doch aan deze euro wordt nu politieke- monetaire - militaire eenwording vastgeklampt.

Neem Italie als voorbeeld; omdat de lire niet meer is en kan devalueren is er werkeloosheid van 50% in veel streken onder jongeren. Ja 50%.

De werkeloosheid is in Italie nog nooit zo hoog geweest doch ze wordt verdoezeld weggeschreven en als onbelangrijk bestempeld.

Die Eu staat voor een kloof tussen de realiteit -o.a. de werkeloosheid Italie Griekenland Spanje Portugal- in Nederland neemt de industriele activiteit nog steeds af doch het wordt weggemoffeld als zijn de niet van belang en het Idee Eu als Utopie Heilstaat.

Wat telt voor een burger is niet van belang. Hij wordt dagelijks van nieuwe propaganda voorzien waarbij je uiteraard de vervelende zaken weigert te benoemen en uit te lichten.

Eu als drug een pil welke snel uitgewerkt is als bij je studie afgemaakt hebt en toch geen werk kan vinden doch ziet dat er wel geld is voor z.g. vluchtelingen. Mensen welek alleen komen voor de seks en de uitkering en dat ook zelf toegeven.

Eu draait politiek en monetaire op propanganda. Propaganda -verduisteren van zaken welke aangepakt moeten worden - Italie terug kunnen naar een Lire bijv.-. Deze mooipraterij wordt gedaan door een kleine groep mensen welke heel ver van de samenleving af staan en in een ivoren toren leven
Zie Draghi met het opkopen van schuld van zelfs bedrijven als Mercedes Daimler Merk VW e.a.

Nederland kan buiten een EU een Euro in o.a de industrie Handel met en zonder de opgelegde beperkingen uit ECB En Brussel - heeft zoveel mogelijkheden.

Al die mogelijkheden worden weggemoffeld genegeerd en mogen de media niet eens bereiken.
Jule29
0
quote:

Jule29 schreef op 26 aug 2016 om 07:40:


Er heeft niemand kunnen overtuigen met argumenten voor een Eu eenwording.
Deze zijn en bestaan alleen op papier en in theorie en theorien.
Laat ze maar zien

Een gezamenlijke munt kan voordelen hebben doch aan deze euro wordt nu politieke- monetaire - militaire eenwording vastgeklampt.

Neem Italie als voorbeeld; omdat de lire niet meer is en kan devalueren is er werkeloosheid van 50% in veel streken onder jongeren. Ja 50%.

De werkeloosheid is in Italie nog nooit zo hoog geweest doch ze wordt verdoezeld weggeschreven en als onbelangrijk bestempeld.

Die Eu staat voor een kloof tussen de realiteit -o.a. de werkeloosheid Italie Griekenland Spanje Portugal- in Nederland neemt de industriele activiteit nog steeds af doch het wordt weggemoffeld als zijn de niet van belang <> het Idee Eu Utopie - Heilstaat Sieg Heil staat zie houding naar Rusland.

Wat telt voor een burger is niet van belang. Hij wordt dagelijks van nieuwe propaganda voorzien waarbij je uiteraard de vervelende zaken weigert te benoemen en uit te lichten.

Eu als drug een pil welke snel uitgewerkt is als bij je studie afgemaakt hebt en toch geen werk kan vinden doch ziet dat er wel geld is voor z.g. vluchtelingen. Mensen welek alleen komen voor de seks en de uitkering en dat ook zelf toegeven.

Eu draait politiek en monetaire op propanganda. Propaganda -verduisteren van zaken welke aangepakt moeten worden - Italie terug kunnen naar een Lire bijv.-. Deze mooipraterij wordt gedaan door een kleine groep mensen welke heel ver van de samenleving af staan en in een ivoren toren leven
Zie Draghi met het opkopen van schuld van zelfs bedrijven als Mercedes Daimler Merk VW e.a.

Nederland kan buiten een EU een Euro in o.a de industrie Handel met en zonder de opgelegde beperkingen uit ECB En Brussel - heeft zoveel mogelijkheden.

Al die mogelijkheden worden weggemoffeld genegeerd en mogen de media niet eens bereiken.

Jule29
0
quote:

Jule29 schreef op 26 aug 2016 om 07:40:


Er heeft niemand kunnen overtuigen met argumenten voor een Eu eenwording.
Deze zijn en bestaan alleen op papier en in theorie en theorien.
Laat ze maar zien

Een gezamenlijke munt kan voordelen hebben doch aan deze euro wordt nu politieke- monetaire - militaire eenwording vastgeklampt.

Neem Italie als voorbeeld; omdat de lire niet meer is en kan devalueren is er werkeloosheid van 50% in veel streken onder jongeren. Ja 50%.

De werkeloosheid is in Italie nog nooit zo hoog geweest doch ze wordt verdoezeld weggeschreven en als onbelangrijk bestempeld.

Die Eu staat voor een kloof tussen de realiteit -o.a. de werkeloosheid Italie Griekenland Spanje Portugal- in Nederland neemt de industriele activiteit nog steeds af doch het wordt weggemoffeld als zijn de niet van belang en het Idee Eu als Utopie Heilstaat.

Wat telt voor een burger is niet van belang. Hij wordt dagelijks van nieuwe propaganda voorzien waarbij je uiteraard de vervelende zaken weigert te benoemen en uit te lichten.

Eu als drug een pil welke snel uitgewerkt is als na je studie afgemaakt hebt toch geen werk kan vinden doch ziet dat er wel geld is voor z.g. vluchtelingen. Mensen welke alleen komen voor de seks en de uitkering en dat ook zelf toegeven.

Eu draait politiek en monetaire op propanganda. Propaganda -verduisteren van zaken welke aangepakt moeten worden - Italie terug kunnen naar een Lire bijv.-. Deze mooipraterij wordt gedaan door een kleine groep mensen welke heel ver van de samenleving af staan en in een ivoren toren leven.

Het Idee Eu euro en de werkelijkheid realiteit groeit met de dag.
Eu ECb worden tot zweverij.

Zie Draghi met het opkopen van schuld van zelfs bedrijven als Mercedes Daimler Merk VW e.a.

Nederland kan buiten een EU een Euro in o.a de industrie Handel met en zonder de opgelegde beperkingen uit ECB En Brussel - heeft zoveel mogelijkheden.Daardoor krijgen nederlanders de kans zich te ontwikkelen.

Al die mogelijkheden worden weggemoffeld genegeerd en mogen de media niet eens bereiken.

[verwijderd]
1
Hadden jullie meer intelligentie bij de politici van de laatste 25 jaren verwacht dan? Ik niet. Het is in mijn ogen de meest incapabele groep die er bestaat.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ECB, Europese Unie

Column door: Alexander Sassen van Elsloo

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bi...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente columns van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van ... 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. nov '16 Heijmans, te vroeg maar interess... 7

Gesponsorde links