Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoge obligatierentes bestaan nog

Fondsvergelijking: opkomende markten-obligaties

In een tijd waarin steeds meer obligatierentes onder de nul terechtkomen, is het voor obligatiebeleggers lastig om nog iets van rendement te maken. De rentes van de Duitse en Nederlandse tienjaars zijn inmiddels negatief en even verderop in een neutraal bergstaatje moeten beleggers betalen als zij hun geld voor vijftig jaar uitlenen. Het moet niet veel gekker worden.

Waar gaat dit eindigen? Zolang de rentes nog dieper vallen, is er voor beleggers in langlopende obligaties nog niet zo veel aan de hand. Zij kunnen nog verdienen aan de koerswinst. Gaat de rente daarentegen omhoog, dan worden de rendementen op deze obligaties met een negatieve rente dubbel negatief.

Maar obligatiebeleggers, die geen zin hebben om rente te betalen, hoeven niet te wanhopen. Zij kunnen buiten Europa en Japan prima terecht in de opkomende markten. Daar worden nog altijd riante rentes betaald over schuldpapier.

Langdurige outperformance

Dit jaar hebben beleggers in EMD, de afkorting staat voor Emerging Markets Debt, in elk geval weinig reden tot klagen. Net als aandelen uit de opkomende wereld rendeerden obligaties bovengemiddeld. Sinds 1 januari verdienden dollarbeleggers gemiddeld al 7,7%.

Dit ijzersterke rendement kwam deels tot stand door de hoge coupons, maar ook waardestijgingen van lokale valuta's hielpen mee. Opvallend is de gigantische winst op Braziliaanse schuld. Alleen Mexicaans schuldpapier presteerde dit jaar (dankzij de waardedaling van de peso) ondermaats.

Maar niet alleen dit jaar presteert EMD sterk. Over de afgelopen vijftien jaar verdienden beleggers in dollar genoteerde EMD gemiddeld 9,16% per jaar. In lokale valuta's is het rendement met 8,48% iets minder, maar nog altijd beter dan bijna alle andere beleggingscategorieën.

Alleen aandelen uit de opkomende markten deden het in deze periode ietsje beter. Het rendementsverschil is minimaal.

Vooruitblik

Belangrijker dan hoe EMD in het verleden heeft gepresteerd, zijn natuurlijk de toekomstige kansen. Dat zit wel goed. Na jaren van malaise lijken de economieën van de opkomende landen te herstellen. Juist een gematigde economische groei is wat obligatiebeleggers het liefst willen zien.

Als geen ander profiteren de opkomende markten van de volgende stap in de monetaire verruiming die in de eurozone, het Verenigd Koninkrijk en Japan op de agenda staat. Lokale valuta's, die volgens beleggingshuis Pictet inmiddels 25% zijn ondergewaardeerd, kunnen weer in waarde gaan stijgen en daarmee het rendement (voor eurobeleggers) hoger zetten.

Met de hoogte van de coupons is in elk geval niets mis. Obligaties in lokale valuta geven gemiddeld 6,5% rente. Schuldpapier in harde valuta bieden beleggers 5,5%. Dat is toch heel iets anders dat wat de rentes in de ontwikkelde markten doen.

Snoepwinkel

Er is wel een probleempje met schuldpapier uit de opkomende markten. De keuze is enorm. Het wordt uitgegeven door overheden en bedrijven in 65 landen, met variërende looptijden, kredietwaardigheden en genoteerd in lokale valuta's dan wel in hard currencies.

Het is een gigantische obligatiesnoepwinkel waar slechts specialisten toegang tot hebben en de weg weten. Voor de particuliere belegger is dat geen probleem. Die koopt tegen betaling van minder dan 1% per jaar een belang in een degelijk opererend beleggingsfonds.

Twee EMD-fondsen met een degelijk trackrecord en beide genoteerde in euro’s zijn:

Het fonds van NN belegt alleen in obligaties die zijn uitgegeven in harde valuta’s. Pictet kiest voor zowel obligaties in harde als lokale valuta’s. Wat zijn de andere verschillen?

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

  • NN Emerging Debt: +6,6%
  • Pictet Emerging Debt: +8,0%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • NN Emerging Debt: +6,4%
  • Pictet Emerging Debt: +6,3%

Rendement 1 jaar

  • NN Emerging Debt: +10,5%
  • Pictet Emerging Debt: +12,0%

Dividend

  • NN Emerging Debt: 4,1%
  • Pictet Emerging Debt: geen

Kosten

  • NN Emerging Debt: 0,90%
  • Pictet Emerging Debt: 0,94%

Risico (standaarddeviatie)

  • NN Emerging Debt: 6,76
  • Pictet Emerging Debt: 4,91

Conclusies

Op basis van historische prestaties verslaat het EMD-fonds van Pictet dan van NN. Het rendeerde beter en de risico’s zijn lager. In kosten ontlopen de twee fondsen elkaar niet. Dat het EMD-fonds van NN wel dividend uitkeert, is voor sommige beleggers wel een voordeel.

Peildatum: 15 juli 2016


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  2. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  3. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links