Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groeibriljant IMCD

Groeibriljant IMCD

IMCD heeft het goed gedaan dit jaar. De scepsis die het concern in 2014 begeleidde rond de beursgang (private equity wil er vanaf...) is tot nog toe volledig onterecht geweest. Op 27 juni 2014 bracht grootaandeelhouder Bain Capital (80% eigenaar) IMCD naar de beurs tegen een introductiekoers van 21 euro.

Het bedrijf had een zware nettoschuld (830 miljoen euro) en een negatief eigen vermogen. Het had de drie jaar ervoor geen winst gemaakt omdat al het verdiende geld opging aan rentebetalingen. 

Het zat tegen de grenzen van zijn groei aan qua vreemd vermogen en mede daarom bracht de grootaandeelhouder het bedrijf terug naar de beurs. IMCD maakte alle beloftes waar en de koers steeg in twee jaar tijd van 21 euro naar nu bijna 39 euro.  

 

 

De dipjes in de grafiek waren telkens koopmomenten. Voor de nieuwe aandeelhouders dan, voor de voormalig grootaandeelhouder Bain Capital waren het verkoopmomenten. Het verkocht gefaseerd haar resterende belang. Telkens na verkoop gold er een lock-upperiode van drie maanden.

Hieronder ziet u de data waarop Bain haar resterende belangen afbouwde:

 

datum aantal prijs resterend belang
mei 2015 7,4 mln. 32,79 euro 23,2%
sep 2015 4 mln. 31,00 euro 15,6%
dec 2015 4 mln. 33,60 euro 7,9%
mrt 2016 4,2 mln. 31,25 euro 0%

 

Imtech??!??

De naam IMCD komt u wellicht niet zo bekend voor, maar er zit een roemruchte historie achter. Het IM in de naam komt van Internatio-Muller, een vermaard industrieel conglomeraat wat op zijn hoogtepunt meer dan 100 bedrijven omvatte.

Tegen de eeuwwisseling werd schoon schip gemaakt en gingen allerlei divisies die niets met elkaar te maken hadden de deur uit.

Zo splitste men een beddenfabrikant, een pillendraaier en een houthandel af. De meest bekende afsplitsing destijds was echter een cluster van 35 technische ondernemingen die het apart zette. Dat kreeg de naam Imtech mee....

Strategische keuze chemie

De naam IMCD ontstaat vervolgens als het afgeslankte Internatio-Muller in 1998 een strategische keuze maakt door de chemische distributie-activiteiten van BP over te nemen. De naam wordt dan IMCD, Internatio-Muller Chemical Distribution.

Vervolgens wordt het bedrijf van het ene naar het andere private equity-bedrijf doorverkocht (telkens met een flinke winst) waarna Bain Capital, dat het verwierf in 2010, het uiteindelijk weer naar de beurs brengt.

 

datum aantal
market cap 2 mrd. euro
omzet 2015 1,5 mrd. euro
k/w 2015 18,6
dividendrendement 1,5%
koersrange 12 mnd 29-16-39,63

 

Und jetzt? 

De koersstijging van IMCD vloeit voort uit enerzijds de hogere verdiensten door de lagere financieringslasten, maar toch vooral ook door de waargemaakte groei. Die groei gaat vaak via kleinere, aangekochte ondernemingen, maar ook gewoon door bijvoorbeeld het opzetten van een verkoopkantoor in een nieuwe regio, zoals dit jaar in maart in Japan: 

 

 

Verder zette IMCD een grote stap voorwaarts vorig jaar door de overname van het Amerikaanse handelsagentschap MF Cachat. Later wordt het kleinere Selectchemie in Brazilie gekocht. En dit jaar deed het opnieuw een kleine overname  (Mutchler) in de VS en Puerto Rico.   

Groei waarmaken is niet altijd even eenvoudig. Een ander bedrijf dat dezelfde weg bewandelt is Refresco. Ook dat kwam van private equity, en beloofde groei aan de aandeelhouders. Maar de business van Refresco gaat moeizaam, terwijl IMCD zowel organisch (4%) als via acquisitie (22% nu) flink weet uit te breiden.

Omzetgroei van 21%

De omzet groeide over het eerste halfjaar gemeten met 155,9 miljoen euro, oftewel 21%. De omzet wordt in drie regio's onderverdeeld: 

 

regio % van de omzet % van de winst
EMEA (Europe, Middle East, Africa) 63% 64%
Asia Pacific 18% 16%
Americas 19% 20%

 

Omzet en verdiensten lopen allemaal aardig in de pas. De groei van de omzet komt vooral van het vorig jaar juni overgenomen Amerikaanse MF Cachat. Dat verklaart misschien ook de licht teleurstellende openingskoers van vandaag. De groei in grootste regio EMEA was slechts 2%. Cachat zorgde voor een absolute omzetgroei van 139 miljoen euro.  

 

Balans en schulden

De schulden van voor 2014 zijn flink afgebouwd middels de beursgang, maar er staat nog steeds 418 miljoen euro aan nettoschuld uit, wel wat minder dan een half jaar eerder (437 miljoen euro). De goodwill op de balans is door de overnames onverminderd hoog, bijna 900 miljoen euro, waarop maar mondjesmaat wordt afgeschreven. 

IMCD lijkt een duur aandeel, maar door de eigen en gekochte groei worden de ratio's vanzelf beter. Daarbij zijn de overnames telkens redelijk klein, waardoor het overzichtelijk blijft.

Die groei kan dus voorlopig nog wel even aanhouden, want er is nog een wereld te winnen voor de leverancier van olies, chemicalieen etc. En dan zou een opleving van de Europese economie het bedrijf pas echt een kontje geven.

Reputatie Internatio-Muller

Gek, sommige uitspraken herinner je heel je leven, terwijl je er niets mee van doen hebt. Over Internatio-Muller heb ik altijd onthouden dat een veteraan op de beurs mij herhaaldelijk zei dat het een topbedrijf was.

De geschiedenis heeft uitgewezen dat het met bepaalde onderdelen daarvan anders afliep dan menigeen dacht. IMCD is echter op weg die aloude reputatie weer wat te ontstoffen. Goed bedrijf.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links