Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beter af met Europese junk

Fondsvergelijking: high yield

Steeds meer beleggingshuizen kiezen ervoor niet langer in goudgerande Europese staatsgaranties te investeren. De belangrijkste reden is natuurlijk dat de rentevergoeding te laag is.

Wat heeft het voor zin om voor tien jaar geld uit te lenen aan de Nederlandse staat als daar een rentevergoeding van een schamele 0,04% tegenover staat? Obligaties met kortere looptijden betalen helemaal geen rente meer uit. Daarvoor moeten beleggers betalen. Wat te doen?

Beleggers kiezen meer voor het aanhouden van cash. Dat levert weinig op, maar is veiliger dan de kredietwaardigste Europese staatsobligaties. Want mochten de rentes weer gaan stijgen en dat gaat toch echt een keer gebeuren, dan gaan de obligatiekoersen onderuit, met alle verliezen van dien.

Nadeel van cash is dat het niets oplevert. Het is niet de manier om een vermogen op te bouwen. Dat verklaart waarom obligatiebeleggers steeds risicovoller beleggen om rente-inkomsten binnen te halen.

 

Alternatief high yield

NN IP, de beleggingstak van Nationale Nederlanden, brak vorige week een lans voor Europese high yield, de meeste risicovolle Europese obligaties. Over het eerste half jaar behaalde deze beleggingscategorie, ook wel junk bonds of gewoon junk genoemd, een rendement van 4%.

NN IP verwacht dat Europese high yield ook de komende tijd zal floreren. Omdat de macro-economische omgeving, de zogenoemde kredietfundamentals en het technische plaatje steun bieden. De gemiddelde rente van een Europese high yield-obligatie bedraagt 4,1% en dat steekt gunstig af tegen de andere meer kredietwaardige Europese obligatiecategorieën.

"Zonder tekenen van een substantiële kredietverslechtering en met een behoorlijk macroklimaat en relatief redelijke waarderingen blijven we positief over high yield als beleggingscategorie.”

Rendement van 4,5%

Extra gunstig voor Europese high yield is het kwantitatieve versoepelingsprogramma van de ECB. Nu de ECB ook bedrijfsobligaties koopt neemt ook de rente van kredietwaardige bedrijfsobligaties af.

Het gebrek aan rente op staatsleningen en de lage rentes op zeer solide bedrijfsleningen dwingen beleggers volgens NN IP in de richting van een lagere kredietkwaliteit om hogere totaalrendementen te realiseren.

Behoudens onvoorziene externe gebeurtenissen is NN IP van mening dat beleggers kunnen uitgaan van een rendement van ongeveer 4,5% voor de beleggingscategorie in de komende twaalf maanden.

Fondsvergelijking

Twee beleggingsfondsen die al jaren succesvol in Europees high yeld beleggen zijn:

Beide fondsen hebben prima rendementen geboekt. Het fonds van Robeco deed het iets beter dan dat van Threadneedle.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Robeco European High Yield: 7,02%
  • Threadneedle European High Yield: 6,81%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Robeco European High Yield: 9,08%
  • Threadneedle European High Yield: 8,49%

Rendement 1 jaar

  • Robeco European High Yield: 7,90%
  • Threadneedle European High Yield: 5,16

Voor de outperformance van het Robecofonds heeft verantwoordelijk portfoliomanager Roeland Moraal wel wat extra risico genomen. Het fonds beweegt iets harder dan dat van Threadneedle. Het Robecofonds heeft minder posities in de portefeuille waardoor elke default iets harder aankomt.

Risico (standaarddeviatie)

  • Robeco European High Yield: 4,63
  • Threadneedle European High Yield: 4,00

Aantal posities in portefeuille

  • Robeco European High Yield: 179
  • Threadneedle European High Yield: 229

In kosten ontlopen de fondsen elkaar niet. Beide zijn niet duur. Wie graag dividend krijgt uitgekeerd, heeft met het fonds van Threadneedle een goede. Robeco voegt de rente-inkomsten toe aan het fondsvermogen, waardoor de koers oploopt.

Kosten

  • Robeco European High Yield: 0,68%
  • Threadneedle European High Yield: 0,73%

Dividend

  • Robeco European High Yield: 3,98%
  • Threadneedle European High Yield: geen

Conclusies

De prestaties van de twee high yield-fondsen ontlopen elkaar amper. Het Robecofonds heeft iets beter gerendeerd. Dat van Threadneedle is iets minder risicovol, iets beter gespreid en keert dividend uit.

Peildatum: 19 augustus 2016.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  2. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  3. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 september 2016 20:40
    Obligaties kunnen mij geschoten worden vanwege het abonimale rendement. Afgezien van de rentecertificaten van de RABO die 6,5% geven (als je ze à pari had gekocht). Anders worden ze toch vervroegd afgelost of wordt de coupon-rente verlaagd als onderdeel van de uitgifte-voorwaarden (zoals AEGON 4,25% te herzien in 2021).
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links