Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geheimzinnigheid bij AND

Geheimzinnigheid bij AND

 

AND, de kleine kaartenmaker uit Rotterdam, presenteerde vanochtend haar halfjaarcijfers. Lees mee: 

  • Omzet eerste halfjaar 2016 € 6,1 miljoen tegen € 1,8 miljoen in eerste halfjaar 2015
  • Nettowinst eerste halfjaar 2016 € 3,2 miljoen tegen € 0,7 miljoen in eerste halfjaar 2015
  • Winst per aandeel eerste halfjaar 2016 € 0,85 tegen € 0,19 per aandeel in eerste halfjaar 2015
  • AND verwacht voor 2016 minimaal een belangrijke omzetgroei ten opzichte van € 6,0 miljoen in 2015   

 

Ik vind het altijd weer een feest, als ik de terminologie van Harry Mock, de bedenker van de Schaal van Mock, in een cijferrapport ontdek.

Harry Mock,(hier vindt u zijn persoonlijke webpagina) PR-adviseur van veel beursgenoteerde bedrijven vroeger, bedacht een indeling van groeipercentages voor bedrijven die zich niet op een bepaald getal wilden vastleggen. De terminologie (van wikipedia) is als volgt:

 

 

Er zijn niet veel bedrijven meer die nog gebruik maken van deze kretologie. Gisteren toevallig Holland Colours, dat gelukkig wel zo'n beetje elke term toepaste. Maar dat terzijde.

Waar het hier om gaat bij de cijfers van AND, die zonder meer heel keurig zijn, is dat er een uitspraak wordt gedaan over de te verwachten jaaromzet, die niet helemaal strookt met de omzet in het eerste halfjaar.

Omzet tweede halfjaar

Huis, tuin- en keukenbeleggers plegen de winst per aandeel over het eerste halfjaar te vermenigvuldigen om zo een schatting van de jaarwinst te maken. Niks mis mee, doe ik zelf ook vaak. Afgezien van seizoensinvloeden is dat best te verdedigen.  

De winst per aandeel over het eerste halfjaar is 85 cent, dat maal twee is 1,70. Tel uit je winst. 

Dat is echter te snel geredeneerd. We gaan even terug naar de Schaal van Mock. AND voorspelt voor geheel 2016 een omzet die belangrijk hoger is dan in 2015. De omzet in geheel 2015 was 6,0 miljoen euro. 

Belangrijk....

In het persbericht staat expliciet vermeld dat de Schaal van Mock als leidraad dient bij de cijferpresentatie. Met belangrijk bedoelde Mock een stijging van 12-20%. Dat zou betekenen dat de omzet dit jaar zou uitkomen op 1,12 * 6 is in ieder geval 6,72 miljoen. Let wel: in ieder geval. 

Maar over het eerste halfjaar is al een omzet geboekt van 6,1 miljoen euro. Dat betekent dat over het tweede halfjaar nauwelijks omzet behaald gaat worden. 

Ondertussen lopen de kosten (in het eerste halfjaar 2,2 miljoen euro) over het algemeen gewoon door, al zal niet het hele bedrag uit vaste kosten bestaan. Dit houdt daarom in dat er een hoogst speculatief element zit aan AND.

Ja, het was een fantastisch eerste halfjaar. Er is veel geld verdiend, en er is inderdaad veel geld in kas, 7,7 miljoen euro, oftewel 2,06 euro per aandeel. 

Maar voor het tweede halfjaar heeft het bedrijf zo te zien nog geen concrete orders van enige omvang in portefeuille. Ja, het is positief gestemd, maar durft niet meer dan zes ton in te boeken op dit moment. En we zijn alweer halverwege augustus.

En dan vind ik nog een vreemd zinnetje in het persbericht. 

Voorkennis

Onderaan pagina 4 staat een het volgende.  Ik kwam dat nog nooit ergens tegen, in welk jaarverslag of cijferpresentatie ook. Terwijl ik er toch al enkele doorgeworsteld heb de afgelopen jaren. Dit staat er:

  • Dit persbericht bevat voorkennis ('insider information') in de zin van Artikel 7(1) van de EU-richtlijn betreffende marktmisbruik.

Wat moeten we hiermee? Er zit voorkennis in het persbericht (waar dan?). Weten ze iets wat wij nog niet weten? Komen er nieuwe orders aan? Loopt er weer eens een bod, zoals al zo vaak de afgelopen jaren?

Even gekeken naar die richtlijn. Bij de AFM vind ik deze informatie:

De definitie van voorwetenschap staat in artikel 7, eerste lid, Verordening marktmisbruik. De hierna opgenomen categorie van voorwetenschap is de belangrijkste voor uitgevende instellingen:

  • ”niet-openbaar gemaakte informatie die concreet is en die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking heeft op een of meer uitgevende instellingen of op een of meer financiële instrumenten en die, indien zij openbaar zou worden gemaakt, een significante invloed zou kunnen hebben op de koers van deze financiële instrumenten of daarvan afgeleide financiële instrumenten.”

Dus het persbericht bevat niet-openbaar gemaakte informatie die koersgevoelig is. Goed beschouwd hebben wij, de lezers van het persbericht, nu voorkennis dat er voorkennis is. Maar we weten niet welke voorkennis. 

Logischerwijs is AND voorzichtig met het noemen van opdrachten, opdrachtgevers et cetera, omdat dat misschien concurrenten aan het denken zet. Daar valt weinig tegen in te brengen. 

Maar precies die houding van AND maakt het voor beleggers een moeilijk te doorgronden aandeel. Ik memoreerde al eerder aan de verschillende overnamepogingen die het bedrijf aankondigde. Een oplettende FD-redactrice telde er begin december vorig jaar al zeven: 

 

 

En ook deze keer ging het niet door, al was de reden dat de aandeelhouders de stukken liever in eigen beheer hielden.  

Bijzonder speculatief

Dat er geen concrete uitspraken gedaan worden over de omzet in de tweede jaarhelft maakt het aandeel wel bijzonder speculatief. Er is de afgelopen jaren waarde opgebouwd door het aanmaken van verschillende navigatiekaarten, maar hoe daar omzet uit voortkomt is nog een tweede.

Misschien is die tien euro op dit moment wel een redelijk aanvaardbare prijs voor het aandeel. Het waardeert het bedrijf op 37 miljoen euro, en dan krijg je er nog 7,7 miljoen cash bij ook. Dus eigenlijk krap 30 miljoen. 

Dat lijkt niet heel veel voor de derde kaartenmaker naast TomTom en Here, zoals ze zichzelf noemen. Maar dan zou ik wel graag weten of er nog wat omzet zit aan te komen de komende maanden.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 augustus 2016 17:15
    Typisch een komkommertijd-verhaal:

    Dit persbericht bevat voorkennis ('insider information') in de zin van Artikel 7(1) van de EU-richtlijn betreffende marktmisbruik.
    Deze tekst is duidelijk een vergissing en had verwijderd moeten worden voor de plaatsing.

    Verder is AND altijd erg voorzichtig met z'n vooruitzichten.
    Niet voor niks wordt het woord 'minimaal' gebruikt bij de vooruitzichten voor de 2e helft.

    Dat AND een speculatief aandeel is, was ook al jaren bekend.

    Het is een feit dat AND heel veel nieuwe kansen voor zichzelf heeft gecreëerd en dat er ieder moment grote opdrachten kunnen worden geboekt.
    Nico had beter een interview kunnen regelen met AND, dan was dit verhaal veel interessanter geworden.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 augustus 2016 11:25
    De journalisten van IEX zouden veel vaker een (telefonisch) interview moeten doen met bedrijven die in het nieuws zijn en een toelichting vragen op het nieuws.
    Dat is 10 x interessanter dan het analyseren van de exacte tekst.
    Dit is een zeer goede manier om meerwaarde te creëren voor de IEX en voor de lezers.
  3. 2hansome 19 augustus 2016 11:56
    Goed punt. Even bellen levert meer op dan speculeren.

    Hoewel deze zin het persbericht goed samenvat:

    "Goed beschouwd hebben wij, de lezers van het persbericht, nu voorkennis dat er voorkennis is. Maar we weten niet welke voorkennis".

    Als ex AND-er zeg ik: er staat iets positiefs te gebeuren.
    Weet je wat, ik stap weer eens in. Toch vrijdag.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links