Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Derby Ordina - Ordina

Derby Ordina - Ordina

 

Een steun ofzo? Ik kan het niet echt uit de grafiek halen. Anyway, mooi te zien hoe het mes net onder 1,60 euro weer opgevangen en bats, op 1,63 euro vol er in. Deze prikte ik rond 09:45 uur, na zeg maar een waanzinnige eerste helft van de beursderby Ordina - Ordina.

 

 

Ja, derby. Dat leg ik uit. Voorbeurs kwam die gedachte al voorbij: eindelijk weer eens een beetje fatsoenlijke cijfers van Ordina met zowaar een winstje en - dacht ik heel snood - dat kan wel eens een verkoopmomentje voor de pure speculanten in het fonds zijn.

De rit is gemaakt (zeg +50%), special occasion Ordina heeft het lek boven, waardoor het nu weer een normaal aandeel wordt. De wilde bewegingen gaan weg en daarmee de kans op snelle winsten - en nog sneller verliezen afkappen - en daarom elders nieuwe kansen zoeken.

Met die torenhoge opening en daarna die zeperd zou het zomaar kunnen. Zoiets weten we nooit zeker, want nog altijd hoeft niemand bij orders te vertellen waarom hij of zij koopt of verkoopt. Maar goed, bij Ordina zijn woeste koersen eerder regel dan uitzondering.

Het aandeel Ordina kan zo wel weer eens meer het domein van meer bedachtzame beleggers dan pure avonturiers gaan worden. De fundamentals, die er tijden lang zeg maar gewoon niet waren, beginnen er weer toe te doen en daar gaan we dan eens naar kijken.

Turn-a-round?

Zeker nu er wel eens sprake kan zijn van een waterscheiding bij Ordina. Zijn de magere prutsjaren eindelijk afgesloten en gaat het bedrijf weer centjes verdienen voor zijn aandeelhouders? Het concern is zeker goed op weg, maar het is nog maar een begin.

Omzetggroei is 3% in H1. Dat is netjes, maar die komt geheel op conto van België en Luxemburg: +20%. Die in Nederland krimpt nog steeds: -2%. Misschien dat het ambtenaren omkoopschandaal nog nazeurt, maar ik zie, lees en hoor daar niets meer over.

Dat het bedrijf in H1 3 hele centen per aandeel winst maakte levert vandaag vast taart op in Ordina HQ. Dat is beter dan verlies maken, maar op de beurs nemen we daar geen genoegen mee. Dat is misschien de fantasie in Ordina: áls die omzet in Nederland aantrekt...

Beste nieuws uit het kwartaalbericht is wel dat de schuld is afbetaald en de voorgenomen kostenbesparing van 15 miljoen euro is uitgevoerd. Kortom, Ordina heeft haar huiswerk gedaan, de boel is weer op orde en nu moeten de telefoon op de sales afdeling rood gloeien.

Ik ziet dat ING er net zo over denkt en dat durft zelfs al weer het D-woord in de mond te nemen, dividend:

De KW2-cijfers van Ordina tonen aan dat de automatiseerder weer een gezonde organisatie is, constateren analisten van ING. Ze wijzen daarbij op de nettowinst en de positieve kasstroom. "Dit impliceert dat Ordina op koers ligt om weer dividend te betalen over 2016''.

Ordina heeft dit jaar bewezen goed te zijn in orde op zaken stellen. Nu moet ze laten zien dat ze ook kan ondernemen en dan kan er inderdaad sprake zijn van een heuse turn-a-round. Oh, nu weer een plus op het bord. Vandaag is het aandeel nog wel van de koerssurfers.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links