Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Intel pijnigt ASML

Intel pijnigt ASML

Ondanks de cijferbrij van volksaandeel ABN, Delta Lloyd en Heijmans is het chipmachine fabrikant ASML dat het podium voor zich opeist vandaag.

Een onderdirecteur van Intel, één van ASML' s aandeelhouders en afnemers, zei gisteravond allerlei lelijke dingen over de EUV-technologie van ASML.

Jack berichtte er gisteravond al over: 

 

Hier leest u meer via het ANP en hier vindt u een uitgebreidere versie op Bloomberg. Het gaat dan om het volgende:

Separately, Intel said it won’t use extreme ultraviolet lithography as a manufacturing technique in its 10-nanometer production. The technology isn’t ready for the next generation of production, 7 nanometer, Intel also said, and the company won’t use the chipmaking technique until it delivers the promised efficiency.

Op Wall Street werd ASML meteen een kopje kleiner gemaakt:  

 

En dat was nog klein bier vergeleken bij de koersreactie vandaag. ASML bungelt de hele dag zo'n 4 tot 5%% lager en neemt voorlopig even afstand van de 100 euro. Maar is het terecht? Moeilijk te zeggen. 

De opmerkingen komen van het IDF, het Intel Development Forum in San Francisco, waar u tegen betaling van een kleine 500 dollar de laatste ontwikkelingen op chipgebied kunt volgen.

Gelukkig is Intel niet de enige klant van ASML en is het belangrijk dat de andere (potentiele) afnemers er niet net zo over denken. Andere grote chipmakers als TSMC en Samsung worden ook warm gemaakt voor de EUV-machines.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers op 20 juli zei CEO Peter Wennink er nog het volgende over:

    • "We took new orders for four EUV systems from foundry and memory customers, bringing our backlog to 10 units worth about EUR 1 billion. These systems are intended for volume manufacturing sites. We expect to take additional orders in the second half of this year," 

 

Dat Intel dus wat meer tijd neemt om de ontwikkelingen rond EUV af te wachten is niet meteen een rode vlag. Het geeft wel aan dat het ontwikkelen van zo'n nieuwe technologie niet alleen maar over rozen gaat. Het gaat om enorme bedragen en dan moet het allemaal nog maar lukken ook. 

Prijzig aandeel

Een andere vraag is of ASML uberhaupt al niet wat aan de dure kant is. Priced for perfection heet dat ook wel. Zie hieronder de performance ten opzichte van onze AEX sinds iemand bij Lehman de stekker eruit trok:

 

 

De halfjaarcijfers waren wederom prachtig, met mooie verwachtingen, maar puur gekeken naar hoeveel er per aandeel verdiend wordt is het gewoon een vrij prijzig aandeel. Dat mag misschien voor een semi-monopolist, c.q. marktleider die nauwe banden heeft met zijn afnemers.

Maar eventuele extra kosten voor R&D komen wel voor eigen rekening. Dit soort opmerkingen van belangrijke klanten zaaien al gauw wat twijfel onder beleggers en wanneer een aandeel op een hoog niveau staat, kan dat al gauw voor wat winstnemingen zorgen.  

YTD +13%

Overigens staat het aandeel dit jaar nog steeds op een riante 13% winst. Ik vraag me wel af of zo'n Intelmanager vandaag niet even bij z'n baas op kantoor mag komen. Intel bezit 62.997.887 aandelen en die zijn vandaag 4 euro minder waard. Ach, waarschijnlijk kijken ze daar niet naar dagprijzen. Maar beter ook. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links