Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Twin Winner takes it all?

Recensie Twin Win Certificaat van Commerzbank.

Een mooi rendement maken op aandelen als de beurzen stijgen. Dat wil en kan iedereen. Maar als de beurzen dalen zit u doorgaans met een (flink) verlies. Dat moet anders dacht Commerzbank en ontwikkelde een beleggingsproduct dat zowel in stijgende en dalende markten een positief rendement kan opleveren.

Daar heeft u wat aan! Maar natuurlijk is ook het Twin Win Certificaat, de naam van het nieuwe product, geen loterij zonder nieten. Hoe werkt dit product, wat zijn de risico's en heeft het certificaat per saldo toegevoegde waarde voor de belegger? Ik zoek het voor u uit.

Het Twin Win Certificaat lijkt een nieuw product, maar dat is het niet. In 2008 besprak ik al een twin win-certificaat van Commerzbank, met als onderliggende waarde de olieprijs. Beleggers konden verdienen aan zowel een daling als een stijging van de olieprijs.

Ik was destijds enthousiast over het product en waardeerde de verhouding tussen risico en rendement met een 8. De nieuwe twin win-certificaten (TWC) zijn uitgebracht op twee verschillende indices, de AEX en de Eurostoxx 50.

Eenvoudige werking

De werking van het TWC is eenvoudig. Bij uitgifte van de beide certificaten werd de startwaarde (referentiekoers) van de onderliggende indices vastgesteld. Daarnaast werd voor elk van de indices een ondergrens bepaald. In onderstaande tabel staan deze waarden aangegeven.

  referentiekoers ondergrens verschil in %
AEX 430 295 31,4%
Eurostoxx 50 2950 2100 28,8%

 

De beide certificaten hebben een looptijd van bijna twee jaar en lossen af in juni 2018. De aflossing van de beide certificaten wordt bepaald op de peildatum 15 juni 2018 en gaat als volgt.

1. De onderliggende index is gestegen ten opzichte van de referentiekoers

De belegger krijgt de procentuele winst uitgekeerd. Als de onderliggende index bijvoorbeeld met 10% is gestegen, is de aflossing op 110% waarmee een rendement van 10% is gerealiseerd.

2a. De onderliggende index is gedaald ten opzichte van de referentiekoers én de onderliggende index is op geen enkel moment gedurende de looptijd op of onder de ondergrens uitgekomen.

De procentuele koersdaling van de onderliggende index wordt omgezet in een koersstijging en wordt uitgekeerd aan de belegger. Als de index op de einddatum bijvoorbeeld 15% is gedaald ten opzichte van de referentiekoers, wordt afgelost op 115%, waardoor de belegger in twee jaar tijd een rendement behaalt van 15%.

2b. De onderliggende index is gedaald ten opzichte van de referentiekoers én de onderliggende index is op enig moment gedurende de looptijd op of onder de ondergrens uitgekomen.

De belegger in het certificaat draagt het verlies van de onderliggende index ten opzichte van de referentiewaarde. Als bijvoorbeeld de index op de einddatum met 15% is gedaald, maar tussentijds 35% lager heeft gestaan dan de referentiekoers, is de aflossing op 85%.

Dividend?

De belegger in het certificaat ontvangt geen dividend. Een directe positie in de onderliggende index levert wel dividend op. Voor beide indices zou dat dividend conform de huidige verachtingen op circa 3,5% kunnen uitkomen. Met de looptijd van bijna twee jaar betekent dit een achterstand van de twin win-beleggers van zo'n 7%.

In scenario 1, de koersstijging van de index wordt geheel vertaald in een koersstijging van het certificaat, zal de twin win-belegger dus circa 7% in rendement achterblijven ten opzichte van een directe belegging in de index.

Datzelfde geldt ook voor scenario 2b, waarin de index minstens één keer de ondergrens heeft geraakt. Ook dan blijft de twin win-belegger op achterstand door het gemiste dividend. De meerwaarde van dit certificaat moet derhalve in scenario 2a zitten, de situatie waarin de ondergrens nooit wordt geraakt.

Rendement vanaf -3,5%

En inderdaad een outperformance ten opzichte van de index komt snel tot stand. Als de index na twee jaar 3,5% is gedaald, behaalt de directe belegger, bij een verondersteld dividendrendement van 7% over twee jaar een rendement van 3,5%.

Datzelfde rendement is onder deze omstandigheden ook weggelegd voor het TWC. Dat betekent dat voor de certificaten een outperformance optreedt bij koersdalingen vanaf 3,5% tot de maximaal getolereerde koersdalingen (respectievelijk 31,4% en 28,8% voor AEX en Eurostoxx 50).

Bij koersdalingen tot de ondergrens is dus een fors positief rendement mogelijk. Maar let op: gedurende (het begin van) de looptijd zal dat maar beperkt in de koers van het product te zien zijn.

Immers, als de koersdaling van de index dicht in de buurt van de ondergrens komt, wordt de kans steeds groter dat deze grens geraakt zal worden. Dan wordt negatief rendement niet meer omgezet in een positief rendement.

De koers zal daar rekening mee houden en gedurende lange tijd (ver) verwijderd blijven van de mogelijk hoge afloskoers.

Informatie over het certificaat

Commerzbank geeft in het algemeen duidelijke informatie over dit product. Maar één punt viel mij op. De Duitse bank geeft in de brochure het volgende aan:

Zolang de onderliggende waarde de ondergrens niet raakt, heeft een Twin Win Certificaat een minder groot risicoprofiel dan een rechtstreekse belegging in de onderliggende waarde.

Ik vind dit een onjuiste stelling. Als de AEX bijvoorbeeld op 320 punten staat (25 punten verwijderd van de ondergrens) is het AEX-certificaat veel riskanter dan een directe belegging in de AEX. Een daling van nog eens 25 punten zal dan tot een voor de belegger groter verlies leiden dan dat van een directe belegging.

Ook ten opzichte van de start zal het twin win-certificaat dan meer in waarde zijn gedaald dan een vergelijkbare directe belegging in de index vanwege het gemiste dividend. Het blijkt altijd weer lastig te zijn algemene uitspraken te doen over het risico van het een product (certificaat) ten opzichte van het andere (directe belegging).

De beste manier om risico te beoordelen is de gevolgen van verschillende scenario's te bekijken en de waarschijnlijkheid van die scenario's in te schatten. Commerzbank kan de quote in ieder geval beter uit de brochure halen.

Mijn oordeel

Het TWC geeft onder veel omstandigheden een positief rendement. Bij een per saldo stijgende beurs zal dat rendement achterblijven bij de index. Onder (beperkt) negatieve marktomstandigheden kan een forse outperformance ten opzichte van de index ontstaan.

Echter, een koers in de richting van de ondergrens laat de belegger nog lang in onzekerheid of daadwerkelijk dat hoge rendement gerealiseerd zal worden. Ik vind dit product daarom het meest geschikt, zoals Commerzbank zelf ook aangeeft, voor beleggers die actief kunnen en willen reageren op de zich ontwikkelende marktomstandigheden.

Voor buy and hold-beleggers kunnen er hachelijke tijden optreden als de onderliggende index in de buurt van de ondergrens komt.

Voor alle beleggers in gestructureerde producten, dus ook die in het twin win-certificaat, is het belangrijk te weten dat er een debiteurenrisico is op de uitgevende instelling, in dit geval Commerzbank (S&P: BBB+).


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links