Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bodem onder FlowTraders

Bodem onder FlowTraders

FlowTraders had opnieuw een mager kwartaal. Geen wonder, want het was rustig op de beurs, in ieder geval in de periode voorafgaand aan Brexit. De laatste 6 dagen van het kwartaal redden de meubelen, Flow spreekt van een sterke performance op de dag na Brexit. Die vrijdag, u weet dat natuurlijk nog, tikte de AEX even 400 aan. 

Ik meen dat de FTI (Future op AEX) voorbeurs zelfs even rond 381 handelde. Dat soort dagen kunnen een kwartaal of zelfs jaar maken en breken voor een handelaar. 

De cijfers zelf vallen dan nog wat mee: 

Een paar dingen haal ik er even uit. Ten eerste valt de winst per aandeel dit kwartaal mee door een eenmalige belastingmeevaller van 4,5 miljoen euro die geboekt wordt. De nettowinst kwam uit op 0,62 euro per aandeel, zonder die belastingmeevaller is dat 0,52 euro per aandeel. 

De marges zijn wat hoger (4,8 bps versus 4,3 bps in het eerste kwartaal) maar het verhandelde volume was 6% lager. 

Daarnaast betaalt Flow een mooi dividend. Policy is om in ieder geval 50% van de nettowinst uit te keren. Vorig jaar was het interimdividend 50 cent, nu krijgt u 55 cent. Het totale dividendrendement van Flow komt daarmee, op een koers van 30 euro, rond de 5% uit.

Als laatste: niet overal gaat het even goed. In Azie heeft Flow moeite om aan te haken bij de grote jongens. Reden is dat de handel zich steeds meer in grote liquide ETF's concentreert, wat minder marge oplevert. Jack zit bij Flow als een bok op de haverkist en haalt dat goed naar voren:

 

 

Concurrentie?

Dan kwam gisteren nog het verhaal in de krant dat twee oud-werknemers van Flow een eigen tokootje gaan opstarten. Beide waren werkzaam voor Flow in Singapore, en zouden vandaar ook hun bedrijf opstarten. 

Gisteren brachten Telegraaf en Quote dit 'nieuws' maar dinsdag al kwam het beursblog Amsterdamtrader met het verhaal. Het weblog Amsterdamtrader wordt zeer frequent bezocht door beurshandelaren van de grote optiehuizen die daar anoniem met elkaar kunnen sparren over actuele zaken in hun branche.

Vroeger ontmoette je elkaar in het beurscafe of bij Dante, nu is de chatroom van Amsterdamtrader een favoriete hang-out, als Jack weer eens een leuk nieuwtje opduikt.

Of de twee ex-handelaren een serieuze bedreiging voor Flow gaan vormen? Ik denk dat Jack de spijker op de kop slaat: 

 

De ETF-business waar Flow in zit is niet zo gemakkelijk te reproduceren. Wel zou het zo kunnen zijn dat ze een niche opzoeken waar Flow misschien wat laat liggen. Uiteindelijk is Flow zo zelf ook begonnen. Oprichter van Flow Hodenius was bij Optiver verantwoordelijk voor de ETF-business die toentertijd nog in de kinderschoenen stond.

Na een jaartje verplichte rust hebben hij en zijn mede-oprichters van Flow het spelletje razendsnel opgezet en uitgebouwd, resulterend in de cashmachine die Flow tegenwoordig is. 

Oude bekenden

Ik ken overigens beide ex-handelaren redelijk goed. Sjak Kuipers, kwam bij Optiver rond 2000, toen ik al in mijn laatste jaren zat. Wat ik me vooral van hem herinner is dat hij zijn carriere vroegtijdig op het spel zette door op een bedrijfsfeest net even te uitbundig met de vrouw van één van de directeuren te gaan dansen.  

De andere man, Reymon Tse, was destijds op de optievloer werkzaam voor de Haagse kongsie van John van Ringelenstein (kent u misschien nog van ADO) en herinner ik me als een zeer gedisciplineerd handelaar, wat zich op de lange duur vaak goed uitbetaalt. Hij werd altijd Haagse Harrie genoemd, omwille van zijn onmiskenbare Haagse accent. 

Sowieso hadden veel mensen bijnamen. Ik werd zelf, als enige Drent op de vloer, vaak Bartje genoemd. Eén van mijn beste vrienden gaat écht sinds dag 1 van zijn beurscarriere als Joop door het leven (hij leek op Joop van den Ende) en neemt nu nog onder die naam de telefoon op.

Jantje Smit

En wat te denken van Jantje Smit. Deze handelaar vertoonde enige gelijkenis met de Volendamse zanger. Ik zat jaren met 'm in een bowlingclub maar weet pas sinds recent zijn echte naam. Ik durf te wedden dat elke beurshandelaar van toen weet wie met Jantje Smit bedoeld wordt.

Uit Limburg hadden we Bips (stevige bilpartij) en een handelaar die vanaf dag 1 vol meekaartte nabeurs heet voor de rest van zijn leven Toep. Vaak kenden handelaren elkaar ook alleen maar bij de initialen die je op je badge had staan. Zo was er iemand die JAS werd genoemd, geen idee hoe ie in het echte heette. 

Deze foto vond ik op de facebookpagina van Amsterdamtrader: 

Turbo

De mooiste bijnaam was wel voor Turbo. Euronext had een aantal mensen in dienst die de prijzen van de opties telkens moesten updaten. Deze jongen kon echt als een Razende Roeland typen, vandaar Turbo. Hij werkt nog steeds voor Euronext. Vorige week had ik 'm aan de lijn. Pas na twee minuten kwam ik erachter dat hij het was. Ik zei: "O verrek, jij bent het, Turbo...., zeg dat dan joh!"

Niettemin hebben beide ex-handelaren van Flow fantastisch gedaan en sluit ik niet uit dat ze een succesvol bedrijf op gaan zetten. Maar om dat nu al als een directe concurrent voor Flow Traders te bestempelen is mij wat te kort door de bocht. 

Conclusie

Volgens mij dwaal ik wat af. Even terug naar serieuzer zaken. De cijfers van Flow houden niet over, maar ter vergoelijking moeten we niet vergeten dat het voor iedereen een waardeloos kwartaal was op de beurs. 

Weinig handel in afwachting van Brexit, en gelukkig konden de handelaren de laatste week van juni dan nog wat centen bij elkaar schrapen door de onverwachte uitslag van het referendum. 

Ik denk wel dat de komende weken analisten hun koersdoelen wat naar omlaag bijstellen. Het gemiddelde staat nog rond de 45 euro...(klik voor groot):

 

 

Anderzijds, als een bedrijf als Flow Traders in zo'n suf kwartaal gewoon twee kwartjes per aandeel kan verdienen, en ons jaarlijks trakteert op 5% dividend, zou ik niet weten waarom je op dit niveau afscheid van het aandeel zou moeten nemen. Wat dat betreft legt een wpa van 2 euro per aandeel wel een mooi bodempje onder de koers. 

De ETF-business staat in Europa nog steeds op een enorme achterstand vergeleken bij Amerika en dat gaat de komende jaren echt wel aantrekken hier. 

ETF's juiste belegging

De meeste mensen in de financiele sector zeggen het liever niet hardop, maar elke insider die ik spreek is het met mij eens: als je verstandig bent met je centjes koop je voor de lange termijn een mooie gespreide ETF met wereldaandelen erin. 

Turbo's, opties, CFD's en noem ze maar op zijn leuk voor erbij. Een klein gedeelte van je geld, afhankelijk van hoe rijk je bent, kan je dan gebruiken voor wat spielerei op de beurs.

Tja, de mens houdt nu eenmaal van drinken en gokken. En het leven moet wel een beetje leuk blijven natuurlijk..... 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Kaviaar 12 augustus 2016 10:33

    Beursblik: cijfers Flow Traders boven verwachting

    Redactie ABM Financial News - 12 augustus 2016, 08:58
    Morgan Stanley rekende zelfs op iets meer.

    Flow Traders heeft in het tweede kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. Dit stelden analisten van Morgan Stanley vrijdag.

    Het bedrijfsresultaat (EBITDA) lag volgens de Amerikaanse zakenbank ruim 7 procent boven consensus. De winst per aandeel oversteeg de verwachtingen zelfs met 20 procent, gedreven door een eenmalige belastingmeevaller.

    Het bedrijfsresultaat lag in het tweede kwartaal op 33,3 miljoen euro, terwijl de consensus op 31,0 miljoen euro lag. Morgan Stanley mikte vooraf evenwel op iets meer dan 38 miljoen euro. De nettowinst lag afgelopen kwartaal op bijna 29 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan analisten gemiddeld voorzagen. Morgan Stanley was met een verwachting van iets meer dan 29 miljoen euro juist iets te optimistisch.

    Een concrete outlook gaf Flow Traders niet af, maar volgens Morgan Stanley waren de volumes in juli laag, terwijl in Azië de druk aanhoudt. Hogere marges in Europa noemde de zakenbank evenwel "bemoedigend".

    Morgan Stanley heeft een Overwogen advies op Flow Traders met een koersdoel van 43,20 euro. Het aandeel Flow Traders sloot donderdag maar liefst 5,4 procent lager op 31,23 euro.

    Door: ABM Financial News.
    Info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    www.deaandeelhouder.nl/news/2016/8/12...
  2. [verwijderd] 12 augustus 2016 10:48
    quote:

    Kaviaar1 schreef op 12 augustus 2016 10:12:

    Nico,

    Het 2e kwartaal was beduidend beter dan de eerste.
    Jammer dat je er zo over schrijft.
    Ik vind het woord beduidend niet passend. Het transactievolume was 6% lager, de winstgevendheid per trade wat hoger. Verder zorgt de belastingmeevaller voor een dubbeltje extra winst per aandeel.
  3. knax63 12 augustus 2016 12:13
    We gokken niet op de beurs we nemen een wel overwogen besluit en met gecalculeerd risico. Gokken doe je in casino want daar weet je niet wat het word. Op beurs maak je scenario waardoor je denkt het wel een beetje te weten. Ach resultaten verschillen vaak niet zo veel als je de statestiek en mag geloven. Iedereen ziet de werkelijkheid door zijn eigen bril en die is subjectief en niet objectief... allemaal een prettig weekend... Laters. ..
  4. Andre E 12 augustus 2016 14:04
    quote:

    Grote Beer.. schreef op 12 augustus 2016 13:16:

    Bodem van nat karton..
    He Grote Beer, volgens mij ben jij een profesionele trader want ik ken je nog uit de tijd dat jij vaak mijn tegenpartij was bij grote put-transacties waarbij ik speculeerde op het kapotgaan van Imtech. Maar de opmerking bodem van karton meen je dat serieus ? Want de groei in deze markt gaat toch een grote vlucht nemen denk ik. En ik overweeg om in te stappen op deze koers. ik hoop op een serieuze reactie.
  5. [verwijderd] 12 augustus 2016 14:42
    quote:

    Andre E schreef op 12 augustus 2016 14:04:

    [...]
    He Grote Beer, volgens mij ben jij een profesionele trader want ik ken je nog uit de tijd dat jij vaak mijn tegenpartij was bij grote put-transacties waarbij ik speculeerde op het kapotgaan van Imtech. Maar de opmerking bodem van karton meen je dat serieus ? Want de groei in deze markt gaat toch een grote vlucht nemen denk ik. En ik overweeg om in te stappen op deze koers. ik hoop op een serieuze reactie.
    Karton bodem was meer een observatie. Geen analyse van het bedrijf.
  6. [verwijderd] 13 augustus 2016 00:20
    ik ga even mijn absolute mening geven, enkel verkregen via de zuivere Rede. leuk stukje. misschien is het besef: een mens houd van drinken en gokken punt. wel de bril die je moet opzetten als je naar alle situaties in het leven kijkt, of samengevat, het leven zelf. volgens mij is het namelijk een constatering. die je in zekere zin vrij objectief kan doen. hoe je verder die shit interpreteert is ideologisch of zoiets. volgens mij is het besef daarvan belangrijker dan het besef denken te hebben, ook maar een waarheid in handen te hebben.
  7. knax63 14 augustus 2016 17:24
    ach je kunt het nu goedkoper kopen als vanmorgen 33,37 en nu ergens bij 28,37 en of je er goed aan doet weet je over een tijdje pas. ;-)
    kwestie van gelijk hebben of ongelijk hebben en er naar handelen. zoveel mensen zoveel meningen en das maar goed ook, anders was er geen handel.... iedereen succes met de handel. ;-)

    de afm ziet geen probleem bij de flitshandel.
    leuke mening maar waar is dat op gebaseerd?

    de flits handel is gebaseerd op snelheid en daaruit een voordeel halen en omzetten in een winst trade tov de anderen die langzamer handelen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links