Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pharming sluit deal met Valeant

Pharming sluit deal met Valeant

 

Dan komt Nico even met een bericht dat dit dus al oud nieuws is... Sta je dan met je goede gedrag :-)

 

 

Het laatste stuk van mij over Pharming is alweer een tijd geleden, maar er is nieuws vandaag! De Nederlandse pharmaceut koopt de rechten van het medicijn Ruconest terug van Valeant. De koers zagen we even na 12 uur even zigzaggen na het uitkomen van het nieuws, maar lijkt nu toch wel iets omhoog te willen.

 

 

Hier de highlights uit het persbericht:

  • Transformerende terugkoop van de verkooprechten voor RUCONEST® in grootste markt voor erfelijk angio-oedeem (totaal $1,4 miljard)
  • Onmiddellijke en substantiële positieve bijdrage aan de operationele resultaten van Pharming en winstgevendheid op korte termijn (zie pro-forma financieel overzicht hierna)
  • Totale waarde van de transactie € 125 miljoen, met een vooruitbetaling aan Valeant van US$60 miljoen en additionele zelf financierende mijlpaalbetalingen uit toekomstige verkopen van US$65 miljoen.
  • Financiering d.m.v. een combinatie van schuldpapier en nieuw eigen vermogen van tussen US$ 80-100 miljoen
  • Aanvullende investeringen in verkoopteam voor RUCONEST®, ‘medical science liaison’ medewerkers en marketingactiviteiten in de VS en Europa
  • Inschrijving op nieuw uit te geven aandelen wordt primair aangeboden aan bestaande aandeelhouders

Uit het persbericht over de financiering van de transactie:

De transactie zal worden gefinancierd door een combinatie van schuldpapier en nieuw eigen vermogen, middels uitgifte van nieuwe aandelen voor een totaal van circa $80-100 miljoen. Roth Capital Partners en Stifel Nicolaus Europe zijn aangesteld als plaatsingsagenten voor het aantrekken van nieuw kapitaal in de komende weken (de “Plaatsing”).

De finale voorwaarden daarvan zullen afhangen van markt- en overige omstandigheden ten tijde van de prijsstelling. De schuldfaciliteit wordt onder de gebruikelijke commerciële voorwaarden verstrekt. Pharmings management is ervan overtuigd dat deze combinatie van schuldpapier en nieuw aandelenkapitaal een uitstekende bijdrage aan waardecreatie voor aandeelhouders zal leveren.

Pharming verwacht dat deze transactie, na verrekening van alle kosten van de transactie en de financiering inclusief de rente, positief zal bijdragen aan de omzet over 2016 en de Onderneming in staat stelt om mogelijk drie jaar eerder winstgevend te zijn dan onder de licentieovereenkomst met Valeant.

Even een blik op het forum, want daar zitten nog wel eens goed ingevoerde beleggers tussen die meer specifieke kennis over dit aandeel hebben dan ik.

Wat valt op? Een verdeeld beeld. Van beleggers die alweer luidkeels UPUPUP roepen tot aan zeer kritische een sceptische reacties. Zoals deze van forumlid Body dat eerst het persbericht post en daaronder de volgende opmerking plaatst:

.."OF WE WEER EFFE WILLEN LAPPEN!"...

En om de tegenpolen duidelijk aan te tonen heb ik hier twee reacties van het forum die binnen een minuut van elkaar zijn geplaatst. Eerst maar even de reactie van RRR:

Valeant ziet (net als vele anderen) wel in dat Ruconest een gouden toekomst voor zich heeft, maar Valeant staat bijna onder water, dus heeft Pharming op het juiste moment toegeslagen.

Very well done! :-)

En de reactie van Hoopmazzel:

De financieringsronde is aanstaande.De huishouding wordt een stuk duurder.Er komt natuurlijk meer binnen 30% wordt 100 % plus veel hogere kosten.

Valeant ziet er geen toekomst meer in en de Ph. aandeelhouder mogen dokken.

Kortom, beleggers zijn verdeeld over dit nieuws. De CEO is wel erg positief, maar goed daarom is hij ook CEO... De koers lijkt het niet te weten, want veel is er sinds het nieuws uit is nog niet gebeurd.

Waar de ene belegger de bedreigingen van een emissie en hogere kosten ziet, ziet een anders juist kansen in deze deal doordat de omzet fors zal toenemen en het bedrijf alles rondom Ruconest weer in eigen handen krijgt.

Of u het aandeel nu op 21 cent nog moet kopen en of deze deal een zonnige toekomst of drama zal opleveren voor de aandeelhouders, laat ik aan u. Ik wil u wel melden dat Pharming geen goed trackrecord heeft als het aankomt op waardecreatie voor haar aandeelhouders en eerdere emissies...

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links