Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts zien het niet zitten

Uitslag expertenquête voor augustus 2016

De experts waren voor juli somber en toch werd het een mooie maand. Een plus van 4,4% maar liefst, maar de experts doen hun pessimistische bril niet af. Dat is natuurlijk wel consequent. Als de koersen stijgen en de omstandigheden niet, is er des te meer reden om somber te blijven.

Voor augustus komt het totaalcijfer uit op -23%. Bij 0% zijn er evenveel experts positief als negatief. De optimisten, hoe bescheiden ook in aantal, denken dat het beleid van centrale banken nog verder zal worden aangezet. En natuurlijk blijft het TINA-argument van kracht.

Maar de experts die weinig van de beurs verwachten, zien hun mening ondersteund omdat de sociale en economische onrust alleen maar toeneemt terwijl de koersen stijgen. Oftewel steeds meer problemen, maar niemand lijkt zich er wat van aan te trekken.

Expertverwachting korte termijn

 

Voorspelling augustus  
optimistisch 27%
neutraal 34%
pessimistisch 50%
per saldo -23%

 

Voor de lange termijn is het beeld ook niet erg optimistisch. Zoals u in de grafiek ziet gebeurt dat niet zo vaak. Er worden hier door de experts dezelfde argumenten aangedragen.

Expertverwachting komende halfjaar

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 29%
neutraal 27%
pessimistisch 44%
per saldo -15%

 

We hebben deze maand ook maar eens de eenjaars gemiddelden er bij gehaald. De donkerblauwe lijn is het gemiddelde voor de langetermijnantwoorden. Dat is nog nooit zo negatief geweest. Eerdere dieptepunten waren eind 1999, begin 2008, zomer 2010 en najaar 2012.

De lichtgroene lijn is het eenjaars gemiddelde van de kortetermijnantwoorden. Het is duidelijk te zien dat de experts op lange termijn altijd optimistischer zijn dan op de korte termijn. Alleen nu dus niet.

Goede aandelenkeuzes

De aandelenkeuzes waren deze maand prima. De topaandelen deden het beter dan de index, terwijl de floppers juist wat achterbleven. Precies zoals het moet. Per saldo een plus van 2,2%. Prima. Toch is er ook wel wat op aan te merken. De particuliere beleggers volgens de IEX-enquête hadden ArcelorMittal bij de toppers gezet. Dat aandeel steeg afgelopen maand met 40,5%. Wow.

Ze hadden overigens ook nog SBM Offshore (het een-na-beste aandeel in de AEX) bij de floppers gezet. Maar met knallers als Arcelor mocht dat de pret niet drukken. Het fictieve hedgefonds van de IEX-lezers heeft een plus van 10,5% laten zien. Daar kan de professionele hedgefondswereld alleen maar jaloers naar kijken, want die laten al jaren een dramatisch resultaat zien.

Toppers juli Stemmen Rendement Floppers juli Stemmen Rendement
Heineken +4 2,0% Altice -5 -1,5%
ING +4 8,9% Aegon -4 3,3%
Randstad +3 6,4% Boskalis -3 6,4%
Ahold +3 7,2% Gemalto -3 7,6%
Gemiddeld   6,1% Gemiddeld   3,9%
AEX   4,4%      


Ahold en SBMO toppers

Voor de komende maand waren er veel verschillende antwoorden. Ieder aandeel is wel genoemd, wat niet vaak voorkomt. Bij de toppers kwamen Ahold en SBMO naar boven drijven. Gevolgd door ABN AMRO, AEGON en Randstad. Bij de floppers kwam Shell duidelijk naar voren.

De genoemde argumenten waren daar de slechte cijfers, de twijfel aan het dividend en de dalende trend in de olieprijs. Verder werd de lijst gecompleteerd door Arcelor, Altice en Unibail Rodamco.

Toppers augustus Stemmen Floppers augustus Stemmen
Ahold +3 RDS -5
SBMO +3 ArcelorMittal -3
ABN Amro +2 Altice -2
Aegon +2 Unibail Rodamco -2
Randstad +2    

Deze maand deden er 48 experts aan de enquête mee, waarvoor onze dank.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links