Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heineken's mojo

Heineken's mojo

 

Meestal komt Heineken op woensdag met KW-cijfers, dacht ik. Vandaag dus op maandag en als er één tijdstip in de week is, dat ons hoofd niet naar Heineken staat, is het wel klokslag maandag 07:00 uur, toch? Eigen schuld, dikke bult: -3,5% nu op het koersenbord. Deze gaf ik vanochtend al: waarom niet zo Heineken?

 

 

Die KW2's vandaag: zijn ze nou goed of slecht? Zelden ziet u zulke verdeelde meningen van analisten als nu. Fundamentele catfight. Ik leen een paar zinnetjes van ANP. De grote internationale zakenbanken volgen meestal een dagje later. Meestal ook gevolgd door nog wat koersbeweging. Let daar morgen op.

  • KBC Securities wees vooral op de operationele winst, die hoger was dan verwacht. De ontwikkeling in de verkochte hoeveelheid bier voldeed daarbij volgens de bank min of meer aan de verwachtingen. KBC gaat zijn prognoses voor de brouwer verhogen
  • Analisten van Berenberg spraken daarentegen van een gemengd beeld en wezen daarbij vooral op de in hun ogen zwakke ontwikkeling van de verkopen. De operationele winst was weliswaar hoger dan verwacht, maar de winst per aandeel viel de bank tegen.
  • ING was neutraal in zijn oordeel, maar benadrukte wel de zeer moeilijke vergelijkingsbasis die in de komende maanden ontstaat. De outlook voor de margeverbetering oogt volgens de bank desalniettemin wat timide.

Tja, zullen we het er maar op houden dat winst boekhouden is? Die dikke min van nu is misschien te verklaren dat voor het eerst sinds twee jaar de cijfers niet feestelijk zijn. De mitsen en maren zijn terug. Is het momentum - zeg maar roes - van Heineken soms aan het draaien? Kijk naar de schitterende grafiek.

 

 

Dak er af

U ziet hoe de koers uit het groene flesje knalt sinds de bodem in 2009. Vanaf september 2014 versnelde de koers zelfs. Flashback: toen bood SABMiller op het fonds, dat de grootaandeelhouders dringend doch beleefd afwezen: Heineken is niet te koop. U kent de constructie via Heineken Holding, de familie beslist. Punt uit.

Kijk, dit bedoel ik nou. Humor genoeg bnij Heineken. Kom op, de KW3's straks willen wij op een leuke manier ontvangen.

 

 

Even tussendoor, ik heb hemel en aarde bewogen om erachter te komen wat SABMiIller destijds bood. Ernstige smet op mijn beroepseer, het is mij niet gelukt. Ik heb zelfs nog alle (zijn er heel veel) voorlichters van de twee concerns afzonderlijk en persoonlijk aangeschreven. Geen één antwoord. Zelfs geen beleefde afwijzing.

In ieder geval begon toen een Heineken koersshow van-heb-ik-jou-daar. U ziet het dak van de grafiek af vliegen. De prijs werd almaar gestuwd door goede resultaten, de overnamefantasie in de sector en natuurlijk TINA: er is op de beurs voor yield met niet te veel risico amper een alternatief voor defensieve dividendaandelen.

Intussen is het fonds peperduur met een bescheiden dividendrendement. Kijk mee naar een paar peers. Eer zijn niet veel grote brouwers meer over en daarom zet ik er ook maar wat gedestilleerd en van die zoete meukdrankjes bij. Alles duur. Alsof er niet alleen dikke accijnzen op drank zelf zit, maar ook op de aandelen.

 

 

Mojo

Als we nou in normale tijden zouden leven - van die tijden die er nog nooit zijn geweest, weet u wel - zou ik zeggen dat vandaag winst wordt genomen. Eens kijken of er misschien elders goedkopere aandelen zijn te vinden in food & beverages met meer upside. Maar ja, TINA. There is no alternative. Het motto deze jaren.

Want waar moet u heen met uw geld in deze sector, als u uw Heintjes nu in het boek zet? Ik zou het niet weten. Ahold en Unilever en consorten zijn ook peperduur. Houden of zelfs bijkopen kan ook nog. U beurt dan in ieder geval 2% over uw investering, hebt alleen geen hoofdsomgarantie, maar kan wel dromen van upside.

Of dat er op korte termijn van komt moet ik nog zien na die enorme rally, maar Heineken heeft vaker verbaasd de laatste jaren. En dan druk ik het zacht uit. Of het moet zijn dat het fonds inderdaad het momentum of zijn mojo verliest.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links