Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX is de beste beurs

TA: AEX is de beste beurs

Wat is de reden dat de AEX beter presteert dan de rest van Europa en is de Eurostoxx50 geen betere maatstaf dan de AEX?

Ten eerste kijk ik naar de vermeende outperformance, dus of de AEX werkelijk beter presteert dan de andere beurzen in Europa en zo ja, over welke periode geldt deze afwijking dan?

Ook kijk ik naar de mogelijke oorzaak van dit fenomeen. Tenslotte beoordeel ik het verloop van de Amerikaanse dollar. Is er sprake van outperformance van de AEX ten opzichte van de rest van Europa?

Beste beurs

Op basis van de slotstanden van woensdag 27 juli is de AEX, met een winst van 2,5%, tot nu toe de best presterende beurs van 2016. Inclusief dividenden, gemeten bij de AEX Total Return index, bedroeg de koerswinst zelfs 5%.

De DAX, eveneens een herbeleggingsindex, staat dit jaar 4% in de min, de Eurostoxx 50 index staat voor 2016 zelfs ruim 8% in het rood. Meten we over een kortere periode dan ziet het beeld er heel anders uit.

Over de maand juli blijkt de Nederlandse beurs, met een rendement van 3,9% voor de AEX en 4,05 voor de AEX Total Returnindex, zelfs een achterblijver. De DAX won 6,6%, de Eurostoxx 50 index 4,7%.

Maakt niet uit

Ook voor de ultrakorte termijn is de AEX geen outperformer. Deze week verloor de Nederlandse beursindex 0,08%, evenveel als de AEX Total Return index, de DAX is de eerste drie beursdagen van deze week 1,7% gestegen, de Eurostoxx 50 index won 0,98%.

Voor een kortetermijntrader of speculant zal het niet uitmaken, maar voor een belegger met een belegginsghorizon langer dan een half jaar kan de Nederlandse beurs hogere rendementen opleveren, uiteraard zal alles afhangen van uw fondskeuze.

De Nederlandse beurs loopt dus voorop, zeker in 2016. Een van de mogelijke oorzaken voor de verschillende prestaties is dat de exportgevoelige Nederlandse beurs sneller reageert is op een mogelijk herstel op de wereldeconomie.

Oplopende koersen

De ontwikkeling van de euro-dollar lijkt redelijk wat effect te hebben op de prestaties van onze beurs. Een sterke dollar (een zwakke euro dus) gaat vaak gepaard met oplopende aandelenkoersen.

Een aanwijzing hiervoor levert de US Dollar index, dat is de waarde van de Amerikaanse dollar gebaseerd op een zestal valuta. Doorgaans is er sprake van een sterke correlatie tussen de Nederlandse aandelenmarkt en de Amerikaanse dollar.

De US Dollar index is vorige week door haar toppen rond 96-96,70 gebroken, waarmee een korte termijn verbetering is opgetreden. Kort hiervoor was er al een hogere bodem gevormd rond 95,34.

Opwaartse trend

Op langere termijn voorzie ik een herstel richting 100, in tweede instantie richting 120. Een verdere opmars van de Amerikaanse dollar zou de Nederlandse beurs het zetje kunnen geven om boven haar weerstand 458 uit te breken.

Ook op langere termijn oogt de dollarindex sterk. Begin 2015 brak de index opwaarts uit een tienjarige consolidatiefase. Daarbij werd de belangrijke horde rond 92,92,60 (de toppen van 2004 en 2005) gebroken.

Positief is dat daarna twee hogere bodems boven deze voormalige toppen zijn gevormd. Per saldo geeft dit aan dat er op correcties veel belangstelling is voor dollars. Bij een uitbraak boven de toppen van begin dit jaar rond 100, wordt de langetermijn opwaartse trend gestart.

Kracht van de dollar

Dat een zwakke dollar (dus sterke euro) niet zo goed is voor onze concurrentiepositie zouden we ook kunnen afleiden uit de top van de US Dollar index in 2001, die vrijwel samenvalt met het all-time-high van onze AEX index.

Concluderend stel ik vast dat de Nederlandsen beurs dit jaar inderdaad beter presteert dan andere Europese beurzen. Mogelijke oorzaken zijn een verder herstel van de wereldeconomie en de kracht van de Amerikaanse dollar.

 

 

 

 


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
351 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 18 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Saronno
0
Go with the flow
0
F1-F zou melden dat de boeven weer aan de knoppen zitten dus vandaag stevig herstel, een weide groen dagje voor grazers
beer56
0
quote:

Henri-2016-Nog-1-Kans schreef op 29 jul 2016 om 07:09:


Wat een achtbaan op de Japanse beurs vannacht? Weet iemand waarom? Ik zie vijf-minuten candles van honderden punten... Of is er iets niet helemaal ok met mijn Plus500-grafiek?

Goeiemorgen allen en maak er een mooie dag van. Be careful!
renteverlaging niet verruiming wel wel goed niet goed iedereen doet maar wat maar boj wint met een klein plusje 6 trillioen Yen in etf welja
Formule1-Fan
0
Maffia systeem dit. Koop je en gelijk naar stop gam doen. lijkt wle of het systeem nog keer is aangepast. Jan particulier laten kopen en het keert gelijk.

99% van de korte lontjes pakken ze om gam te doen. geen 1 mag winnen.
Toch nog even gam doen en uit werking stelling de brent.
Mrx77
0
Aex doet de beste tov europese indices??? Al maandenlang worden geklaagd dat aex heelslecht presteert. Gisteren wederom aex daalt dik 1 proc.en dax.onveranderd. vandaag futuresaex vallen weer tegentov de futures dax. Vorige week heeft aex wederom veel slechter gedaan dan dax...ik vind dit titel zeer ongepast. Wij staan nuop 448 en kwamen van 520. Oliebedrijven Exxon en.chevron staan op koersniveaus bik een olieprijs die toebehoort van 115 dollar. Ik weet niet waarom.oliebedrijvenop alltime high staan in usa en in EU niet.Is usa immuun voor lage olieprijs of is dit gewoonweg manipulatie.
snuf13
0
Mr Brick
0
3 XNL01 C AUG 2016 454,00 0,36 € 108,00 0,39 € 117,00 € -9,00 -7,69 % 13:50:26
Mr Brick
0
351 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 13 14 15 16 17 18 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:45 TA: Dollar te sterk voor Trump 71
  2. 20 aug TA: Beurzen op de trampoline 98
  3. 19 aug TA: Vlakke geldstroom stut bodem... 126

Gesponsorde links