Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over Binck, BUX en DeGiro

Over Binck, BUX en DeGiro

 

Jammer dat DeGiro zelf niet beursgenoteerd is. Dan konden we pas echt mooi vergelijken, want de koers heeft altijd gelijk (ook als ze niet gelijk heeft).  Jack vat het volgens mij wel kort en bondig samen, hoewel persen wel een beetje gemeen klinkt. Zullen we het op halen houden, Jack?

 

 

Uiteraard is het geen toeval dat DeGiro vandaag net als Binck ook met cijfers komt, terwijl ze als niet-beursgenoteerde onderneming daartoe niet eens is verplicht. De al jaren durende concurrentiestrijd tussen de Nederlandse brokers wordt echter op zo'n beetje alle fronten gevoerd, behalve... met de tarieven.

Het is al lang onderwerp van gesprek op de beurs waarom Binck niet meegaat in de prijzenslag. Ze kan niet verlagen, omdat ze een (veel te) dure eigen organisatie is een veelgehoord geluid. Misschien. In ieder geval spreekt uit het persbericht van vandaag geen ambitie om met de DeGiro's de degens te kruisen.

Sterker nog, ik lees vooral tussen de regels door dat Bicnk zich vooral wil positioneren als een soort van - zeg - chique broker. Misschien duurder, maar betrouwbaarder en klant- en gemaksvriendelijker:

“With our combination of a customer-friendly and stable trading platform, excellent customer service and a strong financial position, BinckBank has been successful in both appealing to new customers and retaining existing customers.

BinckBank has confirmed its leading role as an international bank for investors, once again winning various awards for its services, both in the Netherlands and in Italy. These awards are in recognition of how BinckBank strives on a daily basis to provide the best possible service to its customers.

This has enabled Binck to further increase its customer base in a highly competitive environment to 612,000 account holders with funds under administration of € 20.7 billion and assets under management of € 1.5 billion,” says Vincent Germyns, chairman of the executive board.

Ter bevestiging: 

 

 

Strategie of fantasie?

Intussen lees ik zuinige reacties van NIBC (hier) en KBC Securities (hier) op de cijfers. De winst valt mee, dankzij vooral enorme handelsdrukte op en rond Brexit. Dat kan. Vraag het ook aan DeGiro, de andere brokers en bijvoorbeeld Flow Traders: één zo'n absurde handelsdag kan een heel kwartaal maken of breken.

Zelf ronkt Binck in haar persbericht dat haar strategie op de rails staat en dat ze uitbreidt naar de spaar- en hypothekenmarkt. Beide analisten hoor ik daar amper over en die wijzen vooral op tegenvallende resultaten bij zowel brokerage als Alex Vermogensbeheer. De koers is de scheidsrechter en die veert vandaag lekker op.

Dit jaar is het aandeel Binck echter een drama. Ondanks de stijging vandaag en ondanks dat steuntje in de rug middels het eigen aandeleninkoopprogramma van 25 miljoen euro. Oh ironie, kijk eens naar de grafiek, die inkoop werd in februari aangekondigd... Kortom, beleggers zijn niet overtuigd van die strategie?

 

 

Sparen en hypotken is blijkbaar niet sexy genoeg. Of vinden beleggers dat het bedrijf te veel hinkt tussen pure brokerage en retail bank met die nieuwe activteiten? Hoewel de broker zich als defensial gedraagt door bijvoorbeeld dividend te betalen en eigen aandelen in te kopen, willen beleggers misschien groeiaandeelgedrag.

Hadden ze het bijvoorbeeld wel gewaarderd als ex-board member Nick Bortot biinenboord was gebleven en zijn BUX onder de Binck-vlag was gelanceerd? Dat is tenslotte ook brokerage. Ooit vloog Binck ook op golven nieuwe klanten, waarbij niemand zich af vroeg hoeveel die handelenden en wat Binck daar aan verdiende.

Nieuwe dingen uitproberen is wel hoogrisico en Binck kiest anders. Voor altijd de vraag dus. Ach, wie weet komt de markt zelf naar haar toe, zoals ook de CEO dat omschrijft. Is ook een strategie :-) 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juli 2016 19:08
    Ik heb een account bij Binck en Degiro. De eerste gebruik ik voor de betere software en degiro om te handelen. En ik ben niet de enigste. Ze zullen toch echt moeten gaan snijden in de kosten en de tarieven verlagen. Schandalig verschil in transactiekosten met degiro.
    Stel, ik koop 100 opties aan 10€ en verkoop ze aan 15€.
    Bij Binck heb ik dan 80€ verlies op deze transactie, en bij Degiro 330 winst.
    Zeg het zelf maar
  2. ovanspaend 25 juli 2016 20:44
    DeGiro zijn ongecontroleerde cijfers, iedereen kan wat roepen. Als DeGiro zijn model wel uitbouwen gaan de kosten omhoog (ze krijgen ook te maken met meer toezicht, compliance, ICT kosten, nog meer marketing). Er is geen "free lunch". De klanten die ze hebben willen nog lager en lager..

    Binck is sterk gekapitaliseerd, dus logisch dat ze de spaar en hypotheekmarkt betreden. Krantenbestand blijft groeien om termijn moet daar met sparen / hypotheken evt verzekeringen meer uit te halen zijn. Wellicht een logische stap is dat ze bijv. KNAB bank overnemen van Aegon.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links