Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Vakanties en correcties

AEX technische analyse Bas Heijink, 22 juli 2016

 

De komende drie weken zult u het zonder mijn analyses moeten doen. Hoewel ik verwacht dat tijdens mijn vakantieperiode de AEX zijn jaartop kan verhogen (boven 458), zijn de vaste lezers bekend met de bewegingen tijdens mijn vakantie.

De afgelopen vijf jaar was het telkens raak. Veelal in de eerste dagen werd een soms zeer forse correctie gestart. Eens kijken of dit de uitzondering gaat worden op de jaarlijkse correcties tijdens mijn vakantie. Ik wil u verder bedanken voor het lezen en reageren op mijn analyses.

Hoe staat het langere beeld in de AEX ervoor? Sinds de hoogste top (510) in april vorig jaar werd geplaatst tijdens de in maart 2009 gestarte bullmarkt, heeft een enorme correctieve beweging plaatsgevonden.

Omkeerpatronen

Deze werd in februari beeindigd nadat een dieptepunt bij 378,50 op de borden werd geplaatst. Veelal wisten indices toen hun stijgende bodemlijnen sinds 2009 te testen danwel belangrijke horizontale niveaus. Het eerste kwartaal is daarbij zeer belangrijk geworden.

Er werden grote omkeerpatronen op de maandgrafiek geplaatst (hammers en bullish engulfing), er was sprake van positieve divergentie en uiteindelijk werd als bevestiging de dalende toppenlijn gebroken in februari.

Na een krachtige opgaande beweging van 80 punten (top bij 458 in april) vond een periode plaats met snelle correcties en krachtige herstelbewegingen. Deze fase had ten doel om een hogere middellangetermijnbodem te plaatsen. Daarmee zouden de contouren van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend zichtbaar worden.

Nog een poging

Na eerdere pogingen en verwachtingen van mij dat deze bodem al was gevormd, werd hij uiteindelijk tijdens de vijfde correctie in juni op de borden gezet bij de oude bekende 409-grens. Dit gebeurde tijdens een eendaagse correctie, de zogenoemde Brexitcorrectie.

Hiermee lijkt een nieuwe stijgende bodemlijn vanaf de 378,50 nu definitief te zijn. De langere trends zijn dus opwaarts gericht en ik verwacht in de komende tijd een beweging naar de novembertop van 475.

Volgens mij is het zelfs goed mogelijk dat in de loop van dit jaar nog een poging wordt ondernomen om de zone 495 – 510 te testen. Deze bewegingen zullen echter niet zonder slag of stoot gaan en de kans op meerdere correctieve bewegingen is in het komende halfjaar dan ook reëel.

Zware weerstand

In de afgelopen twee maanden vond een brede zijwaartse beweging plaats met snelle correcties en krachtige herstelbewegingen. De bovenkant van deze fase was bij 452 – 453 te vinden. Met de doorbraak in de afgelopen dagen boven deze zone, is deze zijwaartse handelsfase ten einde gekomen.

De intraday-top werd gisteren verder verhoogd naar een niveau van 454,50. Hiermee is op 3,5 punt na alweer de jaartop van 458 in het vizier gekomen. Dit is de laatste noemenswaardige weerstand tot aan mijn doel voor de komende tijd van 475 punten.

De vraag is alleen of deze jaartop al in de komende week verder onder druk wordt gezet en mogelijk opwaarts gebroken. Ik sluit deze beweging zeker niet uit, maar de kans op enige consolidatie hieronder en mogelijk een tijdelijke terugtest acht ik groter bij een dergelijke zware weerstand.

Snel vervolg

Zodra de 458 op slotbasis wordt gebroken, is de kans groot op een snel verder vervolg waarna de 475 al snel kan worden getest. Zolang de AEX echter onder de 458 blijft hangen, moeten we alert zijn op toppatronen en de start van een beperkte terugtest.

De opgaande kortetermijnbeweging vanaf de recente bodem bij 419,50 is namelijk zeer steil en daarmee onhoudbaar. Belangrijke steunpunten zijn te vinden bij de horizontale niveaus van 444,30 (bodem en vorming hammer van enkele dagen geleden), de 443 en 440,40.

Daaronder ligt verder als belangrijk steunpunt de gemiddelde-lijnen. Deze zijn te vinden bij 437,90. Het is een prachtig moment om op vakantie te gaan met de positieve crossing tussen deze gemiddelden die gisteren plaatsvond.

Hogere bodem

Zolang de 458 niet opwaarts wordt gebroken in de komende week, sluit ik een test van de zone 438 – 440 zeker niet uit voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem. Maar zoals u weet, kan het wel eens totaal anders uitpakken tijdens mijn vakantie, maar het hierboven staande is mijn verwachting voor de komende weken.

Enige consolidatie onder de 458, met een mogelijke beperkte terugtest waarna de opwaartse weg tot ruim boven de 458 wordt ingeslagen.

AEX daggrafiek 22 juli 2016
AEX daggrafiek - klik op de afbeelding voor de grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

467 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 22 juli 2016 09:08
  quote:

  money hates me schreef op 22 juli 2016 09:04:


  Heb er toch geen geloof meer in.
  Heb mijn putopties verkocht met minimale winst
  aankoop 4.95 verkoop 5.00 augustus 440

  En natuurlijk zie je na verkoop dat ze aan het stijgen zijn...!!!  dus je verkoopt je shorts bij een belangrijke weerstand (453)? Vreemde manier van handelen...
467 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links