Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

WC-eend raadt WC-eend af

Beleggers die gewend zijn geraakt aan de hulp van centrale banken, wacht een koude douche.

Het komt niet vaak voor dat belangrijke instituten kritiek op zichzelf en/of haar leden uiten. Normaal is het “wij van WC-eend adviseren WC-eend” wat de klok slaat.

Maar de BIS (Bank of International Settlements; de centrale bank der centrale banken) heeft een rapportje uitgebracht wat eigenlijk zegt dat WC-eend niet WC-eend adviseert. Of althans, niet meer. 

Onderzoekers bij de BIS (Claudio Borio and Anna Zabai) hebben gekeken naar de effectiviteit en consequenties van onconventioneel monetair beleid. In deze context keken ze naar de Fed, ECB, BoJ en BOE. Specifiek werd er gekeken naar drie punten:

  1. Het gebruik van de centrale bank balans voor het beïnvloeden van financiële condities
  2. Het managen van verwachtingen (forward guidance) aangaande rentebeleid
  3. Negatieve rente (NIRP, negative interest rate policy)

Er zijn nog maar weinig mensen die beweren dat QE (gebruiken van de centrale bank balans) geen invloed gehad heeft op financiële markten. Aandelen, obligaties, vastgoed zijn allen in prijs gestegen en ook de wisselkoersen hebben markante bewegingen laten zien. Ook heeft QE bijgedragen aan functioneren van de geldmarkt. 

Verwachtingen creëren

Het tweede punt, is an sich niets nieuws; het wordt al decennia gebezigd door een verscheidenheid aan centrale banken. Wat wel nieuw is dat centrale banken steeds meer erop zijn gaan leunen. Dit is niet zo gek, want met de rente op of rond de nul (zero bound), moesten ze een ander stuk gereedschap verzinnen om de financiële omstandigheden te kunnen beïnvloeden.

Maar echt effectief was deze methode niet. Allereerst kan het zijn, volgens de onderzoekers, dat de forward guidance niet werd begrepen. Dit zou dan komen door de vaagheid die deze beleidsmaatregel omgeeft. “Als de arbeidsmarkt voldoende aansterkt, dan verhogen wij de rente met een toepasselijke snelheid” is een voorbeeld van een forward guidance. Deze roept meer vragen op dan zij beantwoord; wat is voldoende en toepasselijk?

Hierdoor heeft de markt dus niet een uniform beeld van wat er te gebeuren staat. Ten tweede, vertrouwt een groot gedeelte van de markt deze forward guidance wellicht niet. Sommigen denken dat de centrale bank haar beloftes niet zal kunnen waarmaken of verschillen zij van mening over de vooruitzichten dan wel over hoe de economie werkt. Dit is dan ook de reden dat veel centrale banken de forward guidance als gereedschap nu steeds vaker laten vallen.

NIRP

Het derde punt betrof negatieve rentes. Van de vier grote centrale banken die in dit onderzoek voorkomen, heeft de Bank of Japan en de ECB een negatieve rente beleid. Om wat meer informatie te vergaren omtrent NIRP en de effecten hiervan, hebben de onderzoekers op dit punt ook gekeken naar de centrale banken van Zweden, Zwitserland en Denemarken.

De onderzoekers merken op dat de rente niet heel veel onder nul gezet kan worden, want dan vluchten mensen in cash. Verder ondervinden banken veel negatieve effecten hiervan, die door sommige centrale banken is gemitigeerd.

Geheel succesvol was dit echter niet, omdat banken met name schade ondervinden van een platte yield curve (rentecurve van kortlopend naar langlopend). Dus waar NIRP wel kan worden ingevoerd, kan dat niet in extremis. Verder zijn er significante neveneffecten die maar deels kunnen  worden opgevangen.   

Constateringen

Al met al constateren de auteurs dat het onconventionele monetaire beleid wel invloed heeft gehad op het financiële reilen en zeilen. Echter, de vraag is ook of alle effecten al duidelijk zijn.

Ook het effect van deze maatregelen op economische groei, is op het eerste gezicht gering, maar dat kan weer liggen aan andere omstandigheden die tegenwind hebben gegenereerd, aldus de onderzoekers. (Als u het mij vraagt, dan is het oplossen van een schuldencrisis met meer schulden nooit een duurzame optie.)

Verder moet onconventioneel monetair beleid alleen gevoerd worden in tijden van extreme crisis en niet als standaard. Dit is echter wel wat er nu gebeurt volgens de schrijvers van de BIS. 

Wet van de verminderde meeropbrengst

Verder constateren de makers van het BIS rapport dat de wet van de verminderde meeropbrengst ook geldt voor onconventioneel monetair beleid.

Voor de leek, wat betekent deze wet: “Indien aan een constant gehouden hoeveelheid van een productiefactor successievelijk eenheden van een variabele productiefactor worden toegevoegd, zal de productie eerst meer dan evenredig stijgen, maar voorbij een bepaald punt minder dan evenredig en mogelijk zal deze ten slotte zelfs dalen.”

In de context van bijvoorbeeld QE is het dus dat QE van 500 miljard eerst X opleverde, en dat en tweede QE ronde van 1000 miljard niet 2 keer X opleverde maar minder dan 2 keer. De impact die QE heeft wordt dus steeds minder. 

De take-aways

Enerzijds is het mooi te constateren dat de centrale bank der centrale banken haar leden een lesje leert en waarschuwt voor de ingeslagen weg. Dit is al een veeg teken, maar voor de belegger is het belangrijkste de vaststelling dat het huidige onconventionele beleid steeds minder effect sorteert.

Beleggers die gewend zijn geraakt aan het feit dat de centrale banken iedere hobbel op de beurzen voor ze gladstrijken, wacht een koude douche. Oppermachtige centrale banken, das war einmal…   


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. NielsvanderStappen 21 juli 2016 13:01
    Er is maar één goed alternatief, dat én goed is voor de wereld én goed voor de echte economie en voor de werkgelegenheid, én dat (hopelijk) ook voor inflatie gaat zorgen (want dat is wat de Centrale Banken nu nodig hebben): stimuleringsprojecten in energie-besparing, duurzame energie-projecten, recycling, etc., waarschijnlijk het beste (deels) monetair gefinancierd.
  2. [verwijderd] 21 juli 2016 20:46
    Een zeer leeswaardig

    "Vraag niet hoe het kan, maar WC-eend raadt WC-eend af,

    dus u leest het goed,

    WC-eend is in een ivoren toren genoodzaakt om voor de verandering nu eens een keer geen WC-eend te adviseren,

    maar profiteer ervan"

    artikel met een e.e.a. voor de korte en lange termijn zeer typerende mooie foto!

    Waarin dan ook in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen duidelijk wordt dat het enige wat aan de lopende band problemen makende regeringsleiders voor hun soevereine land hoeven te doen is het door de beroemde Engelse econoom Keynes, de beroemde Nederlandse professor Heertje en de beroemde Japanse professor Koo in tijden van oppottingen en schuldsaneringen op een presenteerblaadje aangereikte simpele recept op te volgen,

    namelijk het inkomen van het soevereine land op 100 stellen, zodat met een gecontroleerde deflatie wordt voorkomen dat het inkomen van het soevereine land door een implosie van een uit de hand gierende inflatie soeverein afglijdt naar 90, 80 (...) nul,

    zoals dit dus in de jaren 30 van de vorige eeuw dus tussen twee door westerse soevereine staten te beginnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in in de Grote Depressie bijvoorbeeld met Amerika is gebeurd, dat toen ca. de helft van het inkomen verloor.
  3. [verwijderd] 21 juli 2016 21:20
    @NielsvanderStappen Het heeft bij de soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken "soevereine" lidstaat van de EU Nederland dat als speelbal van de zee grotendeels onder de zeespiegel ligt ondanks alle kennis die er op op het gebied van de weg- en waterbouw dus niet kunnen landen dat de krachten van de getijden die zich gratis in de zee aanbieden met name voor dichtbevolkte kuststreken een onuitputtelijke, voorspelbare bron van energie is,

    als de "soevereine" lidstaat van de EU Nederland althans met de aanwezige kennis van technische en financiële zaken tussen de beraadslagingen in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede Kamer over de hoofddoekjes in naam van de vrijheid van een extreem rechtse xenofobe zondebokken scorende "Minder, minder, minder" eenmanssekte door de moeite neemt om in de technische en financiële hobbels duurzaam te investeren.
  4. Maan Arkenbosch 21 juli 2016 23:52
    Door de rente via de onbetaalbare oplopende schuld , laag te houden, crieert de ECB en ook andere invloedrijke centrale banken een kaartenhuis, welk bij de geringste rentestijging, instort. Immers de schuldenaars kunnen geen rentestijging verdragen, want dat verergert de schuldenberg. De vraag is of bepaalde overheden en grote bedrijven het oplopen van de schulden niet als een politiek risico m.b.t. sociale onrust gaan zien. Vooral de jongere generatie zien zich opgezadeld met onmogelijk terug te betalen schulden.Ouderen komen in het geweer t.a.v. het eroderen van hun pensioenen.Het is niet uitgesloten, dat na de hyperinflatie van goud en zilver, de eerste levensbehoeften fors gaan stijgen. Dat zal de grote massa raken! De belastingschroef is dan uitgewerkt. De Zuid Amerikaanse landen gaan al die kant op.En de forse horde boot-Afrikaners zal alleen maar groter worden. De politieke soep begint over te koken!!!
  5. [verwijderd] 22 juli 2016 07:52
    Stel dat ze in Brussel een echte EU willen, dan is het toch logisch dat ze de rente langere tijd veel te laag houden? Als je ondertussen als ECB zorgt dat je nagenoeg alle schulden (obligaties van landen en bedrijven) opkoopt en deze op je eigen balans parkeert is dit toch een geniale zet? Ooit komt het moment dat je als ECB de rente weer te snel optrekt. Gevolg is dan een flinke recessie / depressie waardoor alle landen wel in de EU moeten blijven / soevereiniteit opgeven omdat ze gewoon niks meer te zeggen hebben. Financiële afhankelijkheid van landen t.o.v. de ECB wordt hoe langer hoe meer.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links