Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers zijn hebberig

Amerikaanse aandelen noteren steeds hoger, dit maakt beleggers hebberig.

De beurzen breken uit. Dit zet de dierlijke instincten bij beleggers aan het werk. Helaas gaat dit steeds ten koste van rationeel denken. De Amerikaanse aandelenmarkten lijken na anderhalf jaar van zijwaartse beweging eindelijk door te breken naar nieuwe hoogtepunten.

Dit was al het geval voor de S&P 500 en de Dow Jones, maar ook andere onderdelen zoals de Nasdaq maken aanstalten om nieuwe records te vestigen binnen afzienbare termijn. De koopdrang van beleggers naar de grootste en belangrijkste aandelen geeft de volledige beurs een lift. Sectoren of segmenten die eerder nog achterbleven, zoals transport, biotech of smallcaps, krijgen inmiddels ook een bid.

Alles lijkt plots weer koopwaardig in de ogen van de massa. Het lift de stemming op de beurs naar hogere sferen. Als we naar diverse sentimentgraadmeters kijken, dan bevestigen de ratio’s het uitgesproken positivisme. De jongste meting van de Fear & Greed index van CNN Money liegt er niet om. 

Alles is koopwaardig

De graadmeter klokte af op 90 punten, de hoogste stand in twee jaar! We moeten al helemaal terug naar midden 2014 om een vergelijkbare score te zien. Beleggers zijn, zoals de meter van CNN Money aangeeft, extreem hebzuchtig. Ze willen tegen iedere prijs meedoen met het hernieuwde spektakel op de beurzen.

Nu bestaan er wisselende ideeën over het nut van deze index, omdat deze met name is samengesteld uit eerder professionele meetinstrumenten, zoals de call-put-ratio, of de yield spreads. In die discussie wil ik me niet mengen, maar om een juist beeld te krijgen van de totale markt, hoeft u alleen de beleggingspolls erbij te nemen.

De meeste vooraanstaande beleggingspoll in de VS is die van het American Association of Individual Investors (AAII). Dit instituut voert wekelijks onderzoek naar het sentiment onder zijn leden. En ook daaruit blijkt dat de recent cijfers wijzen op hebzucht onder de kleine belegger.

Andere toon beleidsmakers

Alhoewel ik er meteen bij moeten opmerken dat de cijfers hier niet zo extreem zijn als bij de graadmeter van CNN. Maar toch kijk ik vandaag naar een opgewekte meute op de beurs. Nochtans zou u dit beeld niet verwachten tegen een achtergrond van economische afkoeling. Tot voor kort waren beleggers dan ook eerder somber gestemd.

Dat kunnen we eveneens vaststellen aan de CNN Money Fear & Greed barometer. Die stond een maand geleden nog amper 53 en een jaar geleden nog op slechts 32 punten. De plotse draai in het sentiment onder beleggers hebben we vooral te danken aan de centrale bankiers. Na de Brexit is de toon van de monetaire beleidsmakers beduidend versoepeld.

Daar waar men eerder nog monetair gas wilde terugnemen, is van een strengere aanpak inmiddels alweer geen sprake meer. Integendeel, voormalig Fed-voorzitter Bernanke ging onlangs op de koffie bij president Abe van Japan om het concept van helikoptergeld nog maar eens uit de doeken te doen. De centrale banken staan klaar om in te grijpen en erg daadkrachtig ook indien nodig.

Meer stimulans

Nu blijkt de negatieve rentes in Europa en Japan weinig zoden aan de dijk zetten, wordt het volgende monetaire wapen in gereedheid gebracht. Beleggers zien in de gesprekken van Bernanke een voorbode in meer stimulans, wat concreet betekent een verdere opschaling van de balans van de Federal Reserve.

En dat geeft aandelenbeleggers weer veel hoop. De koers van de S&P 500 ging in het verleden immers hand in hand met de uitbreiding van de Fed-balans. Het hoeft daarom niet te verbazen dat beleggers in alle categorieën zich plots vastbijten in aandelen. Zo hopen immers dat de rally in aandelen voortzet.

Op de bovenstaande grafiek kunt u goed zien dat het verloop van de S&P 500 in grote mate gelijkliep met de hoogte van de balans van de Fed. Toen de Fed besloot om de toename van de balans een halt toe te roepen, was dit ook meteen het einde van de aandelenrally op Wall Street. Met de recente opstoot van de S&P 500 verwacht de belegger – gezien de peptalk van de centrale banken – dat hun balansen zal volgen.

Merkwaardig moment

In dat opzicht komt de stijging op een merkwaardig moment, want de balans van de Fed maakte juist aanstalten om zich in een neerwaartse trend te nestelen. Sinds april 2015 heeft de balans van de Fed een patroon van lagere toppen en lagere bodems laten zien, dit in tegenstelling tot de koersen op de aandelenmarkten.

Beleggers nemen alvast een voorschot op de boeg, zo lijkt het. Of dit terecht is, of eerder wishful thinking, dat zal snel genoeg gaan blijken. Of beter, de centrale banken zullen snel hun hand moeten laten zien. Want een valse uitbraak kan grote, en mogelijk desastreuze gevolgen kunnen krijgen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. NielsvanderStappen 19 juli 2016 15:13
    Interessante data die je aanlevert, Nico.
    Dit is ook het gevoel dat ik krijg. Veel hoop op meer, maar niet ondersteund door data uit de markt. Handen aan de knoppen houden, wat mij betreft.
    Ik ben wel benieuwd wat de laatste actie van de Bank of England - géén renteverlaging! - betekent. Hier wordt door de markt niets mee gedaan, zo te zien, maar zou dit (mede daarom) toch niet een teken kunnen zijn, dat de centrale banken niet meer zomaar altijd 'easen'? Dat men nu toch gaat zeggen: markt, doe het zelf maar!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links