Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Oh dear. BoE gaat rente verlagen.

Oh dear. BoE gaat rente verlagen.

Brexit heeft al aardig wat (politieke) ambities doen sneuvelen en ook de governor van de Bank of England, Mark Carney, dreigt nu een mogelijk record op zijn buik te kunnen schrijven. Carney was namelijk hard op weg om de eerste Britse centrale bankier sinds 1949 te worden die in zijn hele ambtsperiode niet één keer de rente veranderde. (Carney is zelf overigens geen Brit, maar een Canadees.)

We hadden het hem graag gegund - de BoE heet hier op de redactie niet voor niets The Royal Society for Keeping Rates Unchanged - maar ja, toen kwam Brexit en was alles anders. In deze flatliner-grafiek dreigt deze zomer weer een eerste rimpeling te komen:

Vorige week dinsdag kondigde Carney al een onmiddellijke versoepeling van de kapitaalseisen voor Britse banken aan en de markt houdt er serieus rekening mee dat hij donderdag, als het monetaire beleidscomité weer vergadert, zal besluiten tot een verlaging van de Britse rente. 

Vrij naar Draghi

De markt gaf zo'n verlaging vorige week al een 78%-kans, hoewel sommige analisten verwachten dat Carney nog één keer zijn vertrouwde sein 'unchanged' geeft en pas in augustus verlaagt.

Na het Britse pond, vastgoedfondsen (hoi Aegon), de banenmarkt en de prime minister en diverse van zijn opvolgers, moet nu dus ook The Royal Society door de knieën. Maar Carney kan weinig anders. De economie dreigt niet alleen te vertragen, hij ìs volgens velen al aan het vertragen.

Gevolg is dat Carney straks niet alleen een rimpelloos track record kwijt is, maar ook teksten gaat uitslaan die rechtstreeks uit de verzamelde werken van Mario "whatever it takes" Draghi lijken te komen. Carney eind vorige week:

"The bank can be expected to take whatever action is needed to promote monetary and financial stability, and as a consequence, support the real economy"

Europese toestanden, dus eigenlijk. Een beetje Brit moet daar de ironie wel van kunnen inzien. 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Bank of England

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Mark Carney

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

rente

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 12 juli 2016 17:59

  Pieter kan nog schrijven. Ed laatst las ik ergens iets wat de ontduiking- ontwijkingtoestanden bij de Corporate Tax zou kunnen aanpakken. De suggestie was van ex hoofd fiscalist van de Shell.

  Er is een hele simpele oplossing en dat is de Corpotrate Tax op nul stellen! Daar moet dan wel wat wetgeving rond interne verrekeningen omheen, maar dan is het klaar.

  De belastingen halen de overheden dan maar op een andere manier bijvoorbeeld BTW met een laag tarief voor arbeidsintensieve zaken en een fiks tarief op andere zaken. Moeilijker te ontduiken ook.

  Groet, Jonas
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Pieter Kort

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente columns van Pieter Kort

 1. 29 mei Personal spending VS: -13,6%
 2. 29 mei JDE Peet's op 35,50. Volg het aa... 1
 3. 29 mei Beurs Vandaag: En dan is er koffie 4
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare