Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Kansen op deze gekke beurs

Inspelen op een daling van de S&P 500 met opties op een ETF.

De laatste tijd is het alles behalve saai op de beurs. De wereld stond in brand na de Brexit en de AEX-index zakte naar 410. Al snel draait het sentiment en worden de beren met geweld hun grot ingejaagd en staat er 440 op de borden.

Nu leek het deze week weer even kommer en kwel, maar inmiddels zie ik weer mooie plussen op de borden. Eigenlijk zegt deze grafiek al genoeg.

Grafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zit de pijn in Europa er nu voorlopig weer op en kunnen de koersen weer gaan stijgen? Ik weet het niet, want ik zie nog een hoop onzekere factoren. Banken en financials hebben echt flinke klappen gekregen.

De dalende (of negatieve) yield op obligaties maakt het leven als verzekeraar zuur. Wat werd onderstreept met de afstraffing van onder andere Aegon en Delta Lloyd. Maar deze bedrijven zijn niet uniek, zie hieronder de Eurostoxx 600 samen met de banken en verzekeraars.

Grafiek Eurostoxx 600, banken en verzekeraars
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Daar komen dan nog de Italiaanse bankenzorgen bovenop. Kortom, een hoop onzekerheid op de Europese markten. Daardoor kan ik weinig zinnigs zeggen over de richting van de markt, behalve dat die voorlopig volatiel blijft.

Kansen in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het beeld toch iets anders. De Amerikaanse beurzen worden ook geraakt door de Europese onzekerheid, maar toch in een veel mindere mate. Een blik op de grafiek van de S&P 500 leert ons dat we nog handelen op de hoogste standen ooit.

Grafiek S&P 500 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

Is dat een reden tot kopen? Ik zou zeker niet de S&P 500 op dit moment willen kopen. Het gaat weliswaar een stuk beter (op die beurs) dan in Europa, toch handelen we momenteel rond een belangrijk niveau.

U hoeft geen Nico Bakker te heten om te zien dat de puntengrens tussen 2100 en 2125 heeft gefungeerd als een serieuze weerstand. Rond deze niveaus ga ik dus liever als verkoper fungeren.

Als we de koersen van de afgelopen anderhalf jaar mogen geloven, is de kans op een daling rond de 2100 punten groot. Hoe kunt u hierop inspelen? Future, turbo, opties, reverse ETF, noem maar op. De keuze is werkelijk reuze.

Inspelen op een daling
Klik op de tabel voor een grote versie

 

In mijn geval richt ik mij op opties op een ETF op de S&P 500, namelijk de SPDR S&P 500 ETF (SPY). Ik zet een putspread op met strikes 210 en 198 voor de maand oktober. Hieroboven ziet u de losse opties en in het paars de bied-laat van mijn putspread.

In mijn voordeel werkt dat de out of the money-put tegen een iets hogere volatiliteit geprijsd is en daarom de prijs van mijn constructie ten goede komt. In totaal zou mij deze strategie dus ongeveer 325 dollar kosten, wat tevens mijn maximale verlies is.

Mocht de SPY in oktober onder de 198 expireren dan is de combinatie 1200 dollar waard en heb ik 875 dollar verdiend. Een redelijke risk-reward dacht ik zo. Hieronder ziet u de payoff grafisch weergeven.

Pay-off grafisch weergegeven

 

Al moet ik u meegeven dat het niet mijn intentie is om de positie tot expiratie vast te houden. Mocht er een tussentijdse daling komen, dan zal ik mijn positie zeker van de hand doen. Daardoor is de maximale winst een stuk moeilijker te behalen, zie hieronder bijvoorbeeld de payoff-grafiek voor half augustus.

Pay-off grafisch weergegeven per ahlf augustus

 

Nogmaals: dit is maar een van de vele manieren waarop u zou kunnen profiteren van een daling van de S&P 500. Zoals wel vaker op de beurs is het zeker geen garantie tot succes.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

 1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
 2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
 3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 8 juli 2016 15:39
  Zelf ben ik koper in de VXX. Ik herken wat je zegt, maar ik zie wel mogelijk nog eerst wat hogere koersen in de S&P500. Er is in mijn ogen ruimte om hoger te gaan. Maar ze liggen inderdaad hoog in het veld, terwijl de VIX behoorlijk laag in het veld ligt. Ik wacht op een trigger. En onder tussen koop ik steeds op bepaalde niveaus bij wannneer de VXX daalt.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 707,35 12 apr
  -6,01
  -0,84%
 2. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 3. SPDR S&P 500 UCITS ETF 345,790 12 apr
  +0,830
  +0,24%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare