Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Snel beginnen, goedkoper uit

Fondsvergelijking: aandelenfondsen

In weinig landen wordt er meer gespaard en minder belegd dan in Nederland. Ook dat maakt ons uniek. Wars van risico’s zetten we het geld liever op een spaarrekening, ook al levert dat tegenwoordig niets meer op. Toch is beleggen de enige manier om later verzekerd te zijn van een goed pensioen.

Wie dat niet automatisch heeft geregeld met zijn werk moet het zelf doen. Helaas wil dat zelf doen niet zo vlotten. Driekwart van de Nederlanders die zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen pensioen schuift het onderwerp voor zich uit, zo ontdekte ING. Een gevalletje struisvogelpolitiek.

Voor pensioenbeleggen geldt immers: hoe eerder je begint, hoe lager de inleg. Minder kosten Want stel dat u over dertig jaar twee ton nodig denkt te hebben.

 • Als u nu begint met beleggen, dan zult u bij een gemiddeld jaarrendement van 5% maandelijks 250 euro moeten inleggen. Met een totale inleg van iets meer dan 90.000 euro bereikt u het gewenste einddoel.

 • Wacht u tien jaar met pensioenbeleggen dan liggen de kosten meteen een stuk hoger. Om de gewenste twee ton in twintig jaar bij elkaar te krijgen, zal u maandelijks 504 euro moeten inleggen. Met een totale inleg van iets meer dan 120.000 euro is het doel gehaald.

 • Nog grotere treuzelaars zijn pas echt duur uit. Want stel dat u het gewenste einddoel in tien jaar bij elkaar wil beleggen. Dan moet er maandelijks 1.324 euro worden ingelegd. Met een investering van maar liefst 159.000 euro wordt de gewenste twee ton verdiend.

Meer flexibiliteit

Vraag is of in een periode van tien jaar wel dat rendement van 5% kan worden geboekt. Een flinke beurskrach is dodelijk. Wie met een lange looptijd belegt heeft dat probleem minder. Momenten van onrust in de financiële markten worden dan opgevangen door zonnigere tijden.

Afgezien van de lage maandelijkse kosten heeft vroeg beginnen met pensioenbeleggen nog een groot voordeel. Wie stevige financiële reserves heeft opgebouwd, kan halverwege de rit besluiten iets minder te gaan werken, of toch die chambre d’hôte in Frankrijk op te zetten.

Bovendien valt het wel mee hoe moeilijk dat beleggen is. Steeds meer banken hebben zogenoemde lifecycle-fondsen in de aanbieding die afhankelijk van de looptijd veel of weinig in aandelen beleggen.

Simpel gesteld: naarmate de einddatum dichterbij komt, wordt het aandelenbelang verruilt voor de veiligere obligaties.

Beleggingsoplossingen

Mijn advies: wie nu begint te beleggen met een looptijd van dertig jaar kan vol in de aandelen gaan. De geschiedenis leert dat aandelen verreweg het beste renderen. Wel is het van belang om zo gespreid mogelijk te beleggen. Dat kan met een fonds dat wereldwijd belegt of een ETF die keurig de MSCI World volgt.

Naarmate het einddoel naderbij komt, wordt het aandelenbelang afgebouwd voor minder risicovolle beleggingen. Drie wereldwijde aandelenfondsen dingen naar uw gunst:

Beide actieve fondsen en de ETF van iShares zijn door Morningstar gewaardeerd met het maximum aantal sterren van vijf. Maar wat zijn de verschillen in historisch rendement, kosten, risico en spreiding?

Rendement

Alle drie fondsen hebben een prima trackrecord. Vooral de goede performance van het wereldaandelenfonds van ASN valt op.

10 jaar (gemiddeld per jaar)

 • ASN Duurzaam Aandelen: 7,1%
 • Robeco Premium Equities: 6,0%
 • iShares MSCI World: 3,7%

5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • ASN Duurzaam Aandelen: 14,1%
 • Robeco Premium Equities: 13,9%
 • iShares MSCI World: 10,0%

1 jaar

 • ASN Duurzaam Aandelen: -4,5%
 • Robeco Premium Equities: -5,3%
 • iShares MSCI World: -4,8%

Kosten

Niet verbazingwekkend, de ETF van iShares is de goedkoopste. Lage kosten is een van de belangrijkste redenen voor de populariteit van indextrackers. Toch zijn de actieve fondsen niet heel veel duurder.

 • ASN Duurzaam Aandelen: 0,86%
 • Robeco Premium Equities: 0,81%
 • iShares MSCI World: 0,50%

Risico

Op basis van de standaarddeviatie (de koersbeweeglijkheid van een belegging) is Robeco Premium Equities het minst risicovol. Dat is ook wel logisch, want het fonds belegt voornamelijk in relatief laag gewaardeerde aandelen en die stuiteren iets minder hard op en neer.

 • ASN Duurzaam Aandelen: 13,7
 • Robeco Premium Equities: 11,9
 • iShares MSCI World: 12,3

Spreiding

Beter gespreid dan de ETF van iShares kun je het niet hebben. De portefeuille bestaat uit maar liefst 1604 aandelen, keurig verdeeld over de belangrijkste beurzen in de wereld.

Door het duurzame karakter van het ASN Duurzaam Aandelenfonds worden niet alle aandelen gekocht. Banken en energiemaatschappijen zijn bijvoorbeeld een no buy. Opvallend is ook dat het ASN-fonds relatief dicht bij huis blijft. Het fonds belegt meer in de Europa dan in de Verenigde Staten.

Geografische spreiding

 • ASN Duurzaam Aandelen: Groot Europa (62,6%), Verenigde Staten (25,3%), Japan (10,5%)
 • Robeco Premium Equities: Verenigde Staten (59%), Groot Europa (30%), Japan (5%)
 • iShares MSCI World: Verenigde Staten (60%), Groot Europa (24%), Japan (7%)

Top 3 sectoren

 • ASN Duurzaam Aandelen: cyclische consumptiegoederen (26%), gezondheid (22%), tech (17%)
 • Robeco Premium Equities: financials (18%), industrie (17%), gezondheid (15%)
 • iShares MSCI World: financials (16%), gezondheid (14%), tech (13%)

Aantal aandelen in portefeuille

 • ASN Duurzaam Aandelen: 109
 • Robeco Premium Equities: 121
 • iShares MSCI World: 1604

Conclusies

Op basis van historische prestaties overlegt het wereldaandelenfonds van ASN de beste papieren. Het duurzame karakter van het fonds is ook een pluspunt. Maar ook het fonds van Robeco heeft een ijzersterk trackrecord. Het is het minst risicovol van de drie.

Ondanks de lage kosten blijft de ETF van iShares op beide actieve fondsen achter. Voordeel van de ETF is dat u niets te maken hebt met succesvolle fondsmanagers die een andere baan zoeken en dat je maar moet hopen dat de vervanging ook goed presteert.

Er is iets voor te zeggen om de maandelijkse inleg te verdelen tussen een van de actieve fondsen en de ETF. Wie voor duurzaam gaat, kiest voor het ASN Duurzaam Aandelen. Wie meer gelooft in waarde-aandelen, koopt Robeco BP Global Premium Equities.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. jul '17 Het gevecht tussen oude en nieuwe energie 35

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ASNU AANDELENFONDS 154,430 18 jun
  +0,271
  +0,18%
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF 68,505 18 jun
  -0,381
  -0,55%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links