Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goede service van de ECB

Goede service van de ECB

Na een hiaat, of beter gezegd een interbellum, is het weer zover: de eurozone komt weer in de greep van een bankencrisis. Politici hebben belastingbetalers beloofd dat zij nooit meer hoeven op te draaien voor problemen bij de banken.

De bank zelf, haar aandeelhouders en obligatiehouders zullen met de billen bloot moeten en zo nodig zullen ook de andere eurobanken hun collega moeten helpen. De belastingbetaler zou daarmee goed geïsoleerd moeten zijn in geval van een bankencrisis.

Welnu, ik zeg u een bankencrisis ontvouwt zich weer en u zult wel degelijk kind van de rekening worden.

Banken om te janken

Italiaanse banken hebben ongeveer 360 miljard euro aan slechte leningen uitstaan. Iedere maand komt daar meer dan 2 miljard euro bij. De Italiaanse premier Renzi probeert van alles om de banken te redden, maar wordt door eurozoneregels gelimiteerd in wat hij kan doen.

Wat hij ook zal kunnen doen, het gaat niet meer zijn dan een cosmetische ingreep. Ondanks al het ECB-geweld staan de banken in Italië er dus nog steeds slecht voor. Het kan zelfs gezegd worden dat ze er nu slechter voor staan, iets wat de aandelenkoersen van de betrokken banken ook bevestigen.

Vriendje van Draghi

Recent was er een interview met oud ECB-bestuurder Smaghi, die stelde dat de eurozone de regels die staatssteun verbieden (tijdelijk) moeten afschaffen. Hij stelt dat de Italiaanse banken een systeemrisico vormen voor de gehele eurozone en dat de Italiaanse staat in de mogelijkheid moet worden gesteld om staatssteun aan haar banken te verlenen.

Sterker nog, hij zei dat dit in Europees verband moet gebeuren. Vrij vertaald: andere eurolanden moeten bijspringen om Italiaanse banken boven water te houden. Dat het een vriendje is van ECB-president Draghi geeft te denken.

2008?

Dat is al een nagel aan de doodskist van de belastingbetaler, maar daar houdt het niet op. Wat Smaghi goed ziet is dat de Italiaanse banken inderdaad een systeemrisico inhouden. Dit betekent dat de problemen aldaar, de andere eurobanken kunnen meesleuren.

Deze besmetting loopt via allerlei kanalen. Het zal geen kopie worden van 2008-2012, want de ECB heeft het infuus al in elke bank zitten, maar of het genoeg gaat zijn om een verdere besmetting te voorkomen betwijfel ik (en Smaghi).

U staat buiten schot?

De bankenunie (die nog niet helemaal opgetuigd is; dat gaat gefaseerd over een aantal jaren), zorgt er wel voor dat dit systeemrisico juist hoger zal worden. Waar er eerst nog een kans was dat een bank, ondanks alle directe en indirecte verwevenheden, zich nog staande kon houden, forceert de bankenunie dat banken elkaar te hulp schieten.

Dit werkt prima als het één of twee banken betreft die gered moeten worden, maar als het er meer zijn, wordt het een ander verhaal. De markt gaat dan twijfelen, want de bankenunie zorgt er juist voor dat het domino-effect vergroot wordt.

Het is net alsof alle drenkelingen worden geforceerd elkaars hand vast te houden; dan verzuipen ze dus allemaal. Het toeval wil dat alle Zuidelijke drenkelingen twee keer zo zwaar blijken dan de Noordelijke...

Pineut

Het komt er dus op neer dat dit niet gaat werken en dan worden de wensen van Smaghi verhoord; de staat zal dan bij moeten springen om de banken overeind te houden. Hoe dan ook, betekent dit dus dat u, de belastingbetaler, weer het haasje, de sjaak en de sigaar bent, te midden van een berg gare rapen.

En mocht iemand het idee hebben gevat dat het toch nog goed kan komen omdat Duitsland, wederom de helpende hand zal reiken, dan heb ik nieuws voor die persoon: Deutsche banken sind auch scheisse. Zo zijn er al heel wat geruchten omtrent Deutsche Bank.

Deze megabank, met een balanstotaal van 2 biljoen euro (met een marktkapitalisatie van nog geen 18 miljard euro...) is aan het wankelen. Daarmee is het wellicht de dikste potentiële drenkeling.

Derivatenbommetje

Nu is 2000 miljard euro al veel, maar dit gaat uit dat de derivatenposities bij Deutsche Bank ook daadwerkelijk zoals gerapporteerd zijn. In een systeemcrisis is het namelijk eerder regel dan uitzondering dat een tegenpartij haar beloftes niet kan nakomen, waardoor bruto blootstelling ineens een netto blootstelling wordt.

(Zie het zo: ik heb blootstelling van 100 euro aan Italië maar dek 50 euro hiervan af via een verzekering bij bank YOLO. Bruto blootstelling is 100 euro en netto blootstelling is dus 50 euro en dat rapporteer ik ook. Als bank YOLO failliet gaat, dan schiet mijn netto blootstelling ineens naar de 100 euro; bruto blootstelling wordt dan netto blootstelling.)

De balans van Deutsche Bank, en alle andere banken, laten dus een geflatteerd beeld zien met betrekking tot het risico bij een systeemcrisis.

“Onvoldoende saldo”

Nu heeft Duitsland nog veel meer zwakke banken, die niet in staat zijn om een shock te doorstaan. Belastingbetalers in de eurozone kunnen zich dan ook op gaan maken voor een bankencrisis deel II. Een echte redder is er niet meer.

Duitsland en de ECB hebben al aan slagkracht ingeboet, dus wie kan de banken redden? U dus. De portemonnee hoeft u niet te trekken, dat doen zij wel voor u. Service heet dat.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 7 juli 2016 11:11
    Ik schreef het al eerder: Banken zijn recidivisten= niet verbeterbaar als de 1ste de beste junk! Schijt aan de maatschappij en de burgers krijgen de rekening altijd.
    Hun handel is immers totaal verslavend: lucht verkopen, met superwinsten,soms een kleine boete ,maar meestal komen ze met alles weg,en in het ergste geval redt de staat ze wel .Systeemkolossen immers,de slimmerikken.
    H6
  2. @iPlof 7 juli 2016 11:22
    Probleem is tevens dat banken immer onder druk staan van politiek, bestuurders en diezelfde maatschappij om maar (risicovol) leningen te verstrekken. Zelfs in NL is half NL en Den Haag 'verontwaardigd' dat een hypotheek enkele weken duurt en dat ZZP-ers moeilijker een hypotheek kunnen krijgen.

    Het resultaat is slechte leningen.
  3. eddygoed 7 juli 2016 13:42
    Goed plan Eventus, het bestaan van CoCo's is al gebaseerd op een 'wij doen wat we willen' mentaliteit van de banken. Voldoen we niet aan de regels dan maken we een financieel product, waardoor we wel aan de regels voldoen.
    Ik ben van nature tegen overheidsbemoeienis, maar zou graag een uitzondering maken voor banken. Nationaliseer die hap maar. Ik ben het argument systeemrisico al meer dan zat.
  4. [verwijderd] 7 juli 2016 15:56
    Inderdaad de enige oplossing, alle banken ontbinden en nationaliseren.
    Een bank is niet meer dan een nutsbedrijf.
    De zaken die in Italie gebeurd zijn, zijn keihard crimineel, waarbij elke dag doden vallen door zelfmoorden.
    In plaats van schreeuwen in het EP om onderuitgezakte Juncker te verdedigen zou Timmermans hij hier werk van moeten maken.
  5. forum rang 9 objectief 7 juli 2016 16:15
    quote:

    handyman6 schreef op 7 juli 2016 16:08:

    Inderdaad,nationaliseren ! Alleen : wie moet dat dan gaan doen?
    De hele politiek hebben ze in hun zak,en onze AFM heeft het veel te druk met salarisverhogingen voor HUN toplaag!
    Door hun grootte hebben de Heren vrij spel en ze weten het!
    GrH6
    Dat voelt best goed aan, niet??....lekker mopperen op iets dat geen weerwoord kan geven.
  6. [verwijderd] 7 juli 2016 16:20
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 7 juli 2016 12:42:

    spaargeld op bank boven eur 100.000? zou ik niet doen. Bankaandelen? Bankobligaties? OOk niet. turbo short aex zie ik ook zitten

    sowieso niet op iets wat überhaupt met banken te maken heeft... goud, blue chips, vastgoed in de randstad
  7. [verwijderd] 7 juli 2016 19:42
    Als je 20 jaar geleden ooit had beweerd dat later, in een EU met een gezamenlijke munt, al je spaargeld, hypotheek en pensioen in handen is van 2 Italianen met de namen Draghi & Smaghi, dan dan dan..weggevoerd compleet mesjokke, hahaha zover zal het echt nooit komen, paniekzaaier, pessimist, enzovoorts.
  8. [verwijderd] 7 juli 2016 21:07
    het wordt duidelijker en duidelijker dat de EU het niet zal redden. mopperen op italianen heeft geen zin want noordelijke banken zijn geen haar beter. merkwaardig te denken dat het hier beter geregeld is. men moet nu eenmaal geen ambtenaren aanstellen die moeilijke politieke functies moeten bekleden. Farage mag dan wel denken dat hij de EU heeft opgeblazen maar het is de EU zelve die dat doet dankzij hun beleid. b.v. geen buitenlandsbeleid, geen grensbeleid, geen geldbeleid, geen oorlogsbeleid maar wel streekproduktenbeleid.
  9. Maan Arkenbosch 7 juli 2016 22:20
    Het blijft gewoon een veeg teken dat de edelmetalen maar blijven stijgen. Nu deze in $ noteren is het mogelijk dubbel op! Schaubele ziet de bui m.b.t. het echec van 1923, toen de Mark kapot ging, al hangen. Daarom een E.U. van 2 snelheden. Alleen moeten de noordelijken met een andere muntvorm komen.Twee soorten €. kan niet. Dat wordt weer gegoochel met een wisseltruc, zoals wij gezien hebben met de Gulden naar de €. Vermogens krijgen dan weer flinke klappen en de staatsschulden worden gereduceerd. Merkel zei het al: mislukt de €, dan mislukt de E.U. Sociale onrust is voor geprogrammeerd.
  10. [verwijderd] 8 juli 2016 00:04
    De EU is een zinkend schip en de Britten zijn net op tijd de dans ontsprongen. Nu Italie, straks de Grieken weer, vervolgens Frankrijk en dan domino met tot slot Duitsland.....en vervolgens komen we in een algehele Europese onvrede situatie gezien Brussel van geen wijken weet wat kan leiden tot een mogelijke burgeroorlog...wordt tijd om een reisje te boeken naar een zonnig eiland
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links