Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het beursavontuur van John de Mol

Het beursavontuur van John de Mol

 

Met Delta Lloyd op een all time low nu moet ik toch denken aan media-ondernemer en belegger John de Mol en zijn belang in de verzekeraar.

Op 3 februari dit jaar werd bekend dat De Mol een belang van 3% in het fonds had genomen en op 25 februari was zijn belang al verhoogd naar 5%. De bewuste headlines over Delta Lloyd uit die tijd:

  • Dutch insurer's shares Delta Lloyd rise 3 pct as Dutch investor John De Mol takes 3.02 pct stake in the company
  • John de Mol has increased his personal stake in insurer Delta Lloyd to 5 percent from 3 percent

Ooh, wat was er een gejuich. Beleggers liepen De Mol achterna omdat het De Mol is en er vanuit gaan dat hij naast ondernemen ook kan beleggen.

Overeenkomsten tussen ondernemen en beleggen zijn er zeker, maar dat betekent natuurlijk niet dat als een bekende ondernemer een aandeel koopt, u de garantie krijgt dat het ook stijgt.

Misschien is De Mol juist wel blij dat de fondsen die hij kocht dalen. Als belegger kan hij dan goedkoper bijkopen en de waarde die hij destijds zag zou nu toch niet ineens als sneeuw voor de zon verdwenen zijn?

Of zou hij de fondsen gekocht hebben voor een kort ritje en omdat het even tegenzit dan nu maar als lange termijn belegging... Voor een ondernemer met zo'n status verwacht ik eerlijk gezegd wel een lange termijn visie.

Hier is de grafiek van Delta Lloyd voor dit jaar:

 

 

John de Mol bezit ook nog een belang in TomTom en PostNL. Laten we eerst naar PostNL kijken. De melding in Reuters dateert van 12 november 2015 en toen noteerde het fonds zo'n beetje rond 3 euro. De grafiek van PostNL uit Reuters:

 

 

Verder zie ik op de investorpagina van Reuters alleen nog een melding voor TomTom en die melding was van 4 augustus 2015, bijna een jaar geleden dus. Even naar de grafiek van TomTom gekeken:

 

 

Dat John de Mol waarde kan creeëren en kan ondernemen hoeft hij aan niemand meer te bewijzen. Toch ben ik heel benieuwd wat De Mol de komende maanden gaat doen met zijn belangen in Delta Lloyd, PostNL en TomTom.

Want wat gaat hij doen als Delta Lloyd en TomTom - theoretisch gesproken - nog een keer doormidden gaan? Zou De Mol dan in blinde paniek beginnen met verkopen, of juist goedkoper bijkopen? Of misschien helemaal niets doen?

Nog iets heel belangrijks: De Mol koopt de aandelen zelf van deze bedrijven en geen afgeleide producten met leverage, producten die uitgestopt kunnen worden of producten waar een looptijd aan vast zit.

Het kan namelijk soms jaren duren voordat de waarde die hij in een onderneming ziet ook in de koers tot uitdrukking komt. Het duurde namelijk ook jaren voordat hij met John de Mol Producties BV de échte successen behaalde.

Tot slot: ik zie in Reuters niet dat De Mol druk aan het handelen is, dus van enige vorm van beleggershysterie is geen sprake tot nu toe.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. gerrit 69 6 juli 2016 14:46
    quote:

    DeGoudenRidder schreef op 6 juli 2016 14:35:

    Dat TomTom daalt komt door Brexit en contracten sluiten die nog geen winst laten zien of vooralsnog weinig opleveren. Daarnaast is de omzet van TomTom giga hoog en de winst dermate klein, dat rechtvaardigt geen hogere koers is mijn mening.
    Daar heb je helemaal gelijk in.
    De behaalde netto winst vorig jaar van € 0,08 per aandeel was maar flinterdun en
    er hoeft dit jaar maar een tegenvaller naar boven te komen en de winst verdampt in een verlies als de economische groei verder terugvalt.
    Alleen de overname fantasie heeft het aandeel tijdelijk naar de € 12,00 opgehitst.
  2. forum rang 4 Red_ 6 juli 2016 15:04
    quote:

    DeGoudenRidder schreef op 6 juli 2016 14:35:

    Dat TomTom daalt komt door Brexit en contracten sluiten die nog geen winst laten zien of vooralsnog weinig opleveren. Daarnaast is de omzet van TomTom giga hoog en de winst dermate klein, dat rechtvaardigt geen hogere koers is mijn mening.
    deze keer niet aan het schreeuwen om een NEXIT? zal de koersen van TomTom ook erg goed doen!
  3. [verwijderd] 6 juli 2016 16:34
    Categorie geen beter vermaak dan leedvermaak?

    Misschien kan Nick Bakker -als hij werkelijk interesse zou hebben in de strategie van de Mol- gewoon eens proberen contact te zoeken.

    Nu leest het toch een beetje als .... you know what.

    >gebruik van het woord "avontuur" impliceert roekeloosheid.
    >impliceert de schrijver acht zichzelf in staat de beslissing een avontuur te noemen.
    >impliceert dat schrijver zich beter acht dan de Mol
    >vergeet dat zelfs een aap de schrijver met pijltjes gooien kan outperformen :-)

  4. [verwijderd] 6 juli 2016 16:58

    Nick ik denk dat je de avonturen van De Mol op de beurs alleen achteraf kan inschatten, want nu kennen wij zijn motivatie niet.
    Bij genoemde aandelen valt qua waarom van in die aandelen beleggen hooguit te bedenken dat hij ze ondergewaardeerd acht.

    Dat kan maar 1 grote achterliggende reden zie ik niet en die geeft hij die niet.

    Mogelijk volgend onderwerp voor je Nick: blootstelling Nederlandse banken aan Italiaanse banken. Is lastiger dan het lijkt, want het kan direct zijn maar ook indirect via bijvoorbeeld een andere bank zijn die er zwaar inzit.

    Groet, Jonas

  5. Lieps 6 juli 2016 17:19
    Dacht je dat JdM zich ook maar 1 moment druk maakt om de huidige koersen van zijn deelnemingen? Hij heeft een langere horizon en dit is maar een deel van zijn vermogen. Juist iemand als JdM ziet een dip als de uitgelezen kans om zijn belang te vergroten. Op het moment dat bijvoorbeeld TT weer een iets hogere koers heeft kan er een melding van 10% komen. Ga er dan maar goed van uit dat hij het grootste deel gekocht heeft rond het dieptepunt. Overdrijving van de koers en hoge omzetten: ideaal voor JdM.
  6. 2hansome 6 juli 2016 18:07
    Qua rendement kan ik, Larenees, JM dit melden:
    1. Als hij 's ochtends langs mijn zoon & mij rijdt ff stoppen.
    2. Mij directe nr van MD van zijn PE club geven.
    3. Zo niet, mij voor chat uitnodigen; werk op 300 m Talpa kantoor.
    4. Kunnen we lachen om dame die zijn PA werd, maar na 2 dagen opstapte. (terecht).
    5. Geef ik hem (en jullie) vast één tip: GenMab. Laadt je vol!!
  7. [verwijderd] 6 juli 2016 19:28

    Want wat gaat hij doen als Delta Lloyd en TomTom - theoretisch gesproken - nog een keer doormidden gaan? Zou De Mol dan in blinde paniek beginnen met verkopen, of juist goedkoper bijkopen? Of misschien helemaal niets doen?


    Alleen amateurs raken in paniek. JdM weet wel wat ie gekocht heeft. TT is groeiend. Enige waar ze nu op afgerekend worden is dat ze aggressief mensen aan het aannemen zijn. Dat doe je echter niet als er geen rationale voor is. Die mensen worden aangenomen om die groei te faciliteren.

    189 job openings

    tomtom.com/careers/
  8. [verwijderd] 6 juli 2016 23:00

    Saronno. Je neemt een belang tegen zeg de 100 en vervolgens ga je via die shorts er 50 maken? Beetje vreemd vind je niet. ken je trouwens de shortposities van De Mol? Zet ze dan maar neer!

    Doe je dat niet dan verkoop je onbewezen praat. Daarbij komt, dat je blijkbaar jouw medeaandeelhouders met plebs meent te moeten vergelijken, waarbij ik me dan toch afvraag wat je op dit forum nog doet.

    Groet, Jonas
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links