Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Bye England, ciao Italia?

Bye England, ciao Italia?

Ik hou niet echt van de waan van de dag. Hoe erg de gebeurtenissen op de korte termijn ook lijken, uiteindelijk faseren de schokken uit en bewegen de financiële markten weer terug naar een normale waardering. Ja, ik vertrouw op de theorie van de mean reversion.

Dat gezegd hebbende, ik ben niet blind voor de realiteit en we zitten wel erg lang scheef, met name hoe de rente zich verhoudt tot de reële economie. Het recente Brexit-referendum draagt niet bepaald bij aan een normalisatie in de markten.

Rome droombeeld van Europa

Politiek en uw portefeuille

Toen ik afgelopen zondag door het Amsterdamse boekenpaleis Scheltema struinde, stuitte ik op een boek van Boris Johnson: Rome, droombeeld van Europa.

Geheel toepasselijk lag het in de ramsj naast een Smurfenvakantieboek. Want Boris is in één week tijd van gedoodverfd premier vervallen tot een blond geverfde schaamlap van democratie.

Allemaal leuk en aardig die politiek, maar wat heeft u daar als belegger aan?

Meer dan u denkt, geopolitieke gebeurtenissen hebben wel degelijk invloed op de langeretermijnontwikkelingen van de financiële markten.

Het toetreden van China tot de Wereld Handels Organisatie in 2001, zorgde lange tijd voor een ongekende revival van de beurzen in het Verre Oosten en was een welkome oppepper voor bijvoorbeeld de industrie in Duitsland en de Verenigde Staten (zie de grafiek hieronder).

China is de grootste exportmarkt voor de Verenigde Staten

 

Banken bepalen sentiment

Hoe de Brexit precies gaat uitpakken is koffiedik kijken, maar de eerste tekenen binnen vooral de financiële sector zijn behoorlijk negatief. George Soros orakelde al dat we voor een tweede financiële crisis staan door het referendum.

Het helpt dan niet dat kort na de Brexit, nu ook premier Renzi in Italië zijn politieke lot verbindt aan een referendum. Italië heeft namelijk nog een flinke weg te gaan in de herstructurering van de bankensector.

De hoeveelheid slechte leningen bij Italiaanse banken heeft al veel van aandeelhouders gevergd en voor nieuwe kapitaalversterkingen zijn de aandeelhouders niet meer te porren, zeker niet na de recente koersdalingen. 

Ftse Italia Blanche
Koersdalingen in de Italiaanse bankensector.
Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: borsaitaliana.it

 

Recente schattingen geven aan dat de sector een tekort heeft van circa 40 miljard euro. En als er één sector is die snel vatbaar is voor een virusje, dan is het wel de financiële sector. Politieke instabiliteit is een redelijk giftige cocktail in zo’n situatie. Soros heeft dus een punt hier.

Een röntgenfoto laten maken!

Het bovenstaande is vooral een recept voor de beleggers in actieve en passieve beleggingsfondsen. Want hoewel we beleggen voor de langere termijn, is het in mijn ogen raadzaam om het risico ook op de kortere termijn in de smiezen te houden.

En ook al spreiden we ons suf met fondsen en trackers, soms zit u meer in één categorie dan u denkt. Veel fondsen in bedrijfsobligaties zitten overwegend in leningen van financiële instellingen. Dat lijkt mij link in deze tijd, zeker als die achtergesteld zijn.

Want juist obligatiebeleggingen worden aangehouden om een beperkt koersrisico aan te houden. Laat dus uw beheerder of beleggingsadviseur maar een doorkijkje maken van uw fondsen om te zien hoe gevoelig u bent voor de financials en of dat in lijn is met uw gewenste risicoprofiel.

Een nuttig gesprek voor de zomervakantie.


Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Brexit

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Italië

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
FrancisFox
0
Dat doorkijkje is leuk, maar ik ben benieuwd of er banken zijn die hun achtergestelde leningen niet betalen, maar wel hun normale/preferente leningen voldoen. Simpel gezegd: zijn die leningen wel achtergesteld?

Zover ik kan zien biedt een faillissementsbescherming ook geen bescherming, want om de term 'failliet' te voorkomen sluit men een dealtje met crediteuren, die dan een (fikse) haircut accepteren, wat voordelen heeft voor beide. Echter Piet Particulier ziet z'n waarde verdampen. Kan iemand hier wellicht een licht op schijnen?
Sees
0
Mooi hoor dat project EU, vooral de Brexiteers bashen.
De EU heeft puik werk afgeleverd de afgelopen jaren.

#stresstest.
fritscrach
0
Hieruit blijkt dat je (zwaar) achtergesteld papier moet mijden. Je risico met de belegging is vergelijkbaar met aandelen van de financiële instelling. Maar aandelen hebben een taaier leven. Je bent een rund als je met obligaties stunt, orakel ik altijd maar. Ze kunnen linker uitpakken dan je bank je vertelde.
[verwijderd]
3
Wederom gaat zich uiten de onmogelijkheid van een politieke EU vanwege cultuurverschillen.

1. De nieuwe regels zijn nu bij bankproblemen: eerst de aandeelhouders, dan obligatiehouders en vervolgens is er nog ergens een garantiefonds tot een zeker spaarniveau gevuld door de gezamenlijke banken.

2. Gezien de Italiaanse CULTUUR krijgt de president aldaar dat niet verkocht. Gevolg: een poging dat af te wentelen op de belastingbetaler.

3. De Italiaanse belastingbetalers denken allemaal dat het de buurman wordt die dat dan gaat betalen en anders zien we wel weer: morgen is er weer een dag.

4. De EU kan moeilijk dat voortdurende gerommel aan gestelde regels maar laten gaan, want via die verhoogde Italiaanse overheidstekorten zit de kans er dan nog meer in dat de Noordelijke landen uiteindelijk gaan betalen.

5. Dat betalen door de Noordelijke landen verloopt via directe donaties aan de EU en indirect via de opkoopprogramma's en renteverlagingen via maffiamaatje van Italië bij de ECB, de heer M Draghi.

6. De Noordelijke landen en hun bevolking krijgen er genoeg van steeds voor spilzuchtige zuiderlingen te betalen (laat staan voor gelukszoekers van verre). Dat is dan weer tegen hun CULTUUR van "je eigen broek op houden".

Gevolg: de EU gaat klappen! Echter; het is volgens mij wel gewenst dat enigszins gecontroleerd te doen.

Aanpak: Italië toch maar wat tegemoet komen en tegelijkertijd toegeven dat de EU niet in staat is allerlei luchtfietsregels te handhaven. Dat laatste betekent dan weer dat de EU terug moet tot de kern van een handelsunie met een los daarvan staande defensie-unie en her in te richten muntunie.

Een en ander betekent dus wel dat ik denk dat het beste is op korte termijn de zaken niet op de spits te drijven met Italië, want anders kan het tijdelijk uitzaai-effect nog groter zijn dan de grote kwaal genaamd een volkomen van de volkeren losgezongen EU-Politieke Unie.


Groet, Jonas
[verwijderd]
1
banken voldeden aan de stresstest maar burgers niet en daarom barst de eu straks uit elkaar met dank aan de romanticus-politicus die met een hoofd vol idealen groots en meeslepend EU wilden opzetten. Iedereen weet wat er dan staat te gebeuren. De hel breekt los. Geef Italie Griekenland Spanje Portugal maar de schuld. Kijk naar Deutsche Bank, Credit Suisse en al die andere banken in het Noorden die alles o zo goed regelden. Centrale banken dwingen om de EU te redden door goedkoop geld te ontwerpen is een slecht idee. Straks zit men met rommel-schuldpapieren met grote sociale onrust als gevolg en dan nog een wereldwijde voedselcrisis erbij en..... Lokale politici die voordoen alsof zij weten hoe de economie draait door huizenbouw te stimuleren zetten de wereld op haar kop en niemand die hen terecht wijst: huizenbouw is een gevolg van productie en handel en geeft een hefboom effect, niet andersom.
Ivanrybkin
0
Het lijkt me goed als alle banken gedwongen worden om verlies te nemen op slechte leningen.

Als dat betekent dat obligaties en aandelen van veel banken waardeloos worden, dan is dat maar zo.

Het lijkt me dat de ECB samen met de nationale banken best een ordelijke werkwijze kan ontwikkelen om banken tijdens dit proces overeind te houden.
Alle banken die eigenlijk zouden moeten omvallen worden eigendom van de ECB.
Na afloop heb je dan geherkapitaliseerde banken, aandeelhouders en obligatiehouders die wat armer zijn en de ECB die wat rotzooi overhoudt, maar dan hebben we wel duidelijkheid.

handyman6
1
Zolang je systeembanken met hun derivaten niet streng reguleert ,zul je als maatschappij ze altijd weer moeten redden .
Hun geldprodukten( rentederivaten bv) zijn zo verslavend,door de enorme winsten,de geringe pakkans,kleine boetes,ondoorzichtigheid,dat dit kartel net zo recidifisties is geworden als een junkie.
Maar ze lobbien en draaien zich steeds weer knap uit allerlei regulerende maatregels; geen wonder ,met de hand aan de geldkraan kunnen ze elke politicus gewoon" ompraten".
H6
be2007
0
En het blijft nog lang onrustig in bankenland..... maar ondertussen zijn de aankoopcomputers al weer vrolijk aan het aandelen inslaan en stijgen de aandelenkoersen weer...
Met Effekt
1
"Het toetreden van China tot de Wereld Handels Organisatie in 2001, zorgde lange tijd voor een ongekende revival van de beurzen in het Verre Oosten en was een welkome oppepper"
De grafiek was niet anders geweest als er boven had gestaan bv "Growth rate of US exports ... since 9/11". De suggestie dat China's toetreden tot WTO de reden van de groei was valt over te twisten.
[verwijderd]
0
@Met Effekt Op de camping aarde willen verreweg de meeste al dan niet (te) zwaar depressieve of(te) euforische beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone gewoon met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten op de korte en lange termijn door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst zo'n positief mogelijk resultaat op hun rekening bijschrijven.

Alleen al om deze reden komen op de camping aarde na de scheiding tussen kerk en staat, respectievelijk de scheiding van de machten in de Trias Politica van Montesquieu

users.skynet.be/historia/montesq.html

HISTORISCHE TEKSTEN

Montesquieu (1689-1755, Charles de Secondat, baron de Montesquieu) :

De scheiding der machten (L'esprit des lois, 1748)

Wanneer de uitoefening van de wetgevende en van de uitvoerende macht aan één persoon of aan één instantie toebehoort, dan is er geen vrijheid omdat men kan vrezen dat de alleenheerser of instantie naar willekeur wetten kan geven, die hij ook willekeurig kan uitvoeren.

Er bestaat ook geen vrijheid waar de rechterlijke macht niet gescheiden is van de wetgevende en de uitvoerende machten; zou ze met de wetgevende macht verbonden zijn, dan zou daarmee een onbeperkte macht opgericht worden... want de rechter zou zelf wetten kunnen opstellen. Ware ze met de uitvoerende macht verbonden, zo zou de rechter zijn besluiten met de macht van een onderdrukker kunnen doorvoeren.

Daar in een vrije staat ieder mens... zijn handelwijze zelf moet kunnen bepalen, zo moet het gehele volk de wetgevende macht uitoefenen. Daar dit nu in grote staten onmogelijk is... moet alles wat het volk niet kan doen, door zijn vertegenwoordigers uitgevoerd worden...

Het grote voordeel van de uitoefening van de wetgeving door vertegenwoordigers bestaat hierin, dat deze de nodige bekwaamheid bezitten tot de beraadslaging. Het volk is daartoe in geen geval bekwaam; hierin ligt juist een van de bijzonderste wantoestanden van de democratie...

bron: P. Van de Meerssche e.a., De 19de en 20ste eeuw. Deel 1 De Westerse samenleving. Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, 1985, blz. 10.

dus de historische broncode waarop alle zogenaamde moderne democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

verreweg de meeste al dan niet (te) zwaar depressieve of(te) euforische beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone er op de camping aarde dus verder tot het einde der tijden en duurzaam hierna door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica en een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not last humanitaire crises voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis hier wel uit.

Dit ondanks het feit dat zij uiteraard de camping aarde niet kunnen laten zien dat zij als onderdeel van een niet bekwaam soeverein volk in de democratische opties van wereldformaat

“Blijven”,

“Exit”,

“Trump”

of “Clinton”

het gewenste in een stemhokje niet alleen kunnen lezen, maar dat zij als klap op de vuurpijl het gewenste ook nog kunnen aankruisen, het is helaas op de camping aarde tot het einde der tijden en duurzaam hierna niet anders, dus ook na het bericht op teletekst

???????????????????????????????????????
Hillary:Kaine is 'my kind of guy'

????????????????????????????????????????
?? In Miami heeft Hillary Clinton haar
running mate gepresenteerd.Tim Kaine
gaf er zijn eerste toespraak als beoogd
vice-presidentskandidaat.Clinton noemde
de Democraat een bouwer van bruggen in
plaats van muren.

"Achter die vriendelijke glimlach zit
een ruggengraat van staal",waarschuwde
ze."Hij is een progressieveling die
graag dingen voor elkaar krijgt.My kind
of guy".Kaine weerstond als gouverneur
van Virginia de wapenlobby na de
ernstige schietpartij op Virginia Tech.

Kaine sprak ook een paar zinnen in het
Spaans,een taal die hij goed spreekt
door vrijwilligerswerk in Honduras.
????????????????????????????????????????

bij welk risicoprofiel en welke horizon zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten dan ook uiteraard verreweg de meeste al dan niet (te) zwaar depressieve of(te) euforische beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone de heer Draghi,

die uiteraard slechts met de door de soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaten van de EU ter beschikking gestelde instrumenten en middelen als deskundig brandweerman deze brand in het hier en nu aan het blussen is,

voor zover dit uiteraard überhaupt nog mogelijk is,

niet als een “maffiamaatje” zullen wegzetten,

en zij er uiteraard op de korte en lange termijn geen heil in zien om met wie of wat dan ook over welk onderwerp dan ook te “twisten”,

uiteraard geheel anders dan hetgeen op de dansvloer te doen wat iedereen op de camping aarde bij deze dansvorm doet.
[verwijderd]
0
"Wordt het de kroniek van een aangekondigde dood? Aanstaande vrijdag, om tien uur 's avonds, publiceren de ECB en de Europese Banken Autoriteit EBA de resultaten van een stresstest. In totaal zijn 51 'representatieve' banken op de pijnbank gelegd, waarvan vier Nederlandse. Maar alle ogen zijn gericht op de Monte dei Paschi di Siena. Bij de oudste bank ter wereld zou volgens analisten een kapitaaltekort van tussen de €2 mrd en €6 mrd aan het licht kunnen komen...."(FD.nl)

Maar het gaat toch om totaal voor >€360 miljard oninbare leningen bij Italiaans banken begrepen wij uit de media?

De hulp bij bijvoorbeeld bovenstaande bank is met factor 30 teruggebracht, een omgekeerde hefboom dus, maar dat is lekker zeg!

Het is helemaal geen oplossing, het is een Show voor de buhne, een symbolische handeling....
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Brexit, Italië

Column door: Jeroen Brenninkmeijer

Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. Vanaf een kleine commissionair tot chique private bank, heeft Brenninkmeijer samengewerkt met een grote diversiteit aan klanten en...

Meer over Jeroen Brenninkmeijer

Recente columns van Jeroen Brenninkmeijer

  1. jun '17 Ons pensioenprobleem te complex 10
  2. mei '17 De rally die bijna iedereen mist 9
  3. mrt '17 Inflatie? Best link 1