Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING en ABN vinken rentederivaat af

ING en ABN vinken rentederivaat af

Mijn broer heeft een grote boerderij in Denemarken. Agrariërs zijn doorgaans behoorlijk zwaar gefinancierd, je hebt veel grond nodig. Hij kreeg ooit van zijn lokale bankadviseur een enthousiast verhaal te horen over een rentederivaat, waarmee hij de toen al lage rente voor langere tijd kon vastzetten. 

Dat klonk hem als muziek in de oren.

Voor verdere uitleg moest hij naar het hoofdkantoor in Kopenhagen, waar twee specialisten met behulp van spreadsheets en grafieken hem nog enthousiaster maakten. Hij vroeg echter bedenktijd. Op de terugweg naar huis realiseerde hij zich echter dat hij eigenlijk niet goed begreep hoe de vork nou precies in de steel zat.

En zag er, gelukkig, uiteindelijk vanaf... 

Coulance en commitment

Vanochtend is het advies van de Derivatencommissie gepubliceerd. Dit herstelkader, zoals het wordt genoemd, geeft aan hoe de banken om moeten gaan met de schade die ondernemers hebben geleden door de agressieve manier waarop de banken rentederivaten aan hen hebben verkocht. 

De drie commissiedeskundigen zijn Ben Knuppe, Rutger Schimmelpenninck en Theo Kocken. Het vandaag gepubliceerde persbericht bevat een opmerkelijke zin:

Rentederivaten zijn in potentie adequate producten voor mkb’ers.

Dat is natuurlijk ook zo, een ondernemer kan er zijn rentebetalingen mee vastzetten, zodat hij weet aan welke verplichtingen hij de komende tijd moet voldoen. Dat het toch misging, heeft te maken met de manier waarop deze producten aan de man zijn gebracht. Daarover later meer. 

Er is een coulanceregeling opgesteld, waarbinnen het voor ondernemers die gedupeerd zijn gemakkelijker wordt hun schade te verhalen. Ze hoeven niet meer aan te tonen dat ze verkeerd zijn voorgelicht. Van de grote bedrijven die er in getuind zijn, gaat men ervan uit dat die zélf de kennis in huis hebben om die producten destijds op waarde te kunnen schatten.

 

 

Usual suspects

SNS, Van Lanschot, ING en ABN Amro committeren zich aan de regeling, Rabobank (nog) niet. Dat zal te maken hebben met de hoeveelheid verkochte rentederivaten. Rabobank zit zwaar in het MKB in Nederland. Omdat ze niet beursgenoteerd is heeft ze ook minder te maken met de tucht van de markt dan ING en ABN Amro.

ING meldde in het verleden al dat zij niet bij de Top 3-banken zat die rentederivaten verkocht. Voor ING is dan ook het leed geleden met een extra voorziening van 150 miljoen euro. ABN Amro verhoogt de voorziening naar 360 miljoen euro. Van de Rabobank is nog niet bekend welke voorziening er wordt genomen, maar volgens ramingen zit Rabobank er net zo groot in als alle andere banken samen.  

De koersen van ING en ABN Amro hebben afgelopen weken door het Brexit-verhaal, de nog lagere rente en vooral de malaise onder Europese (lees: Italiaanse) banken flinke klappen gehad. Dat vooral ABN Amro vandaag omhoog gaat op dit nieuws zal te maken hebben met onzekerheid dat wegvalt.

Als de totale kosten bekend zijn, is voor de aandeelhouder in principe de kous af. Deutsche Bank (dat zich al heeft teruggetrokken uit Nederland) en Rabobank beraden zich nog op wel of geen commitment. Ethiek staat bij de banken inmiddels behoorlijk op de kaart. Alleen moet het natuurlijk niet teveel kosten.  

De Gouden Driehoek

Enfin, hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen, las ik ooit mede in het FD. Ik heb het verhaal jaren geleden gekopieerd naar een Word-document, maar heb helaas de datum van publicatie niet kunnen vinden, noch de link naar het artikel. Het beschrijft hoe bij ABN Amro tegen die derivaten aan werd gekeken:

Tegen 2004 heeft zich binnen de banken van Nederland een gouden driehoek gevormd, ABN Amro voorop. Treasury-specialisten als De Jong zijn de basis: zij bepalen wat voor soort derivatenconstructie het meest geschikt is voor een klant en zetten deze in elkaar. Via geavanceerde softwarepakketten kunnen ze precies zien hoeveel marge elke procentpunt variatie in de combinatie van een lening en de bijbehorende renteswap de bank oplevert.

Daarnaast zijn er de accountmanagers die de klanten werven. ABN Amro, Rabobank en ING hebben samen duizenden bankmedewerkers in dienst die al jarenlang een vertrouwensrelatie met hun klanten hebben. Vaak wonen ze in dezelfde regio als hun klanten, zitten ze bij dezelfde clubs of komen ze elkaar tegen op borrels. Of een ondernemer nou zijn bedrijf wil uitbreiden, een grote aankoop doet of wil herfinancieren, hij komt altijd eerst terecht bij zijn accountmanager.

Ook gij, Rabobank!

Onderstaand stuk uit datzelfde FD-artikel geeft weer hoe het er in die tijd bij de Rabobank aan toeging. Het succes van ABN Amro op de derivatenmarkt moest gekopieerd:

Het succes van ABN Amro ging niet aan concurrent Rabobank voorbij. De coöperatieve bank merkte dat klanten steeds vaker zelf om derivaten vroegen, vreesde marktaandeel te verliezen en zag bovendien dat er interessante marges op gemaakt konden worden. Een moeilijkheid was wel de structuur van de bank. De lokale Rabo-kantoren hebben een hoge mate van zelfstandigheid en kunnen zelf kiezen of zij hun klanten treasury-producten willen aanbieden.

Quick & dirty

Toch weet de bank snel aan te haken bij ABN Amro. Accountmanagers worden in rap tempo ingewijd in de werking van de standaardrentederivaten. Michiel Werkman: ‘Wij als accountmanagers kregen een quick & dirty-training. We moesten op een middag een deelcertificaat halen.’

Hoe ingewikkelder de constructies waar de treasury-mensen mee op de proppen kwamen, hoe groter de kans dat de accountmanager zelf ook niet snapte wat er eigenlijk precies werd verkocht. Ook wisten de accountmanagers vaak niet hoeveel marge hun collega’s van treasury eigenlijk rekenden aan hun klanten.

Filmpje

In het stuk van het FD wordt ook Michiel Werkman geciteerd. Hij is een voormalig Rabobank-werknemer die het boek Rotbanken schreef en momenteel actief is als specialist op het gebied van rentederivaten. In onderstaand filmpje wordt hij geinterviewd door Erik de Vlieger, van het programma Weltschmerz.

Het gaat onder andere over dat boek, waarvan De Vlieger zegt:

Ik heb het niet gelezen, ik heb alleen het verslag gelezen. En ik vind, op basis van het verslag, dat iedereen het boek zou moeten lezen.

Dat is een quote op zich. Hier vindt u het interview met Werkman. 

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 juli 2016 13:36
    Advocaten die brood zien in het optrommelen van iets waar vervolgens de politiek zich mee gaat bemoeien en politiek correct gaat lopen doen wat niets anders betekend, praten naar de mond van het volk voor eigen stemmen gewin en dus mogen de banken weer de knip trekken voor het feit dat MKB'ers iets getekend hebben bij volle verstand waarvan ze nu claimen, op aangeven van de advocaten, dat ze het niet snapten, ja briljant, dan moet je het vooral tekenen als je alleen maar de gouden bergen ziet, draai je dan ook eens om en bedenk wat als het omgedraaide gebeurt, wat dan....
  2. [verwijderd] 5 juli 2016 20:09
    "Ik heb het niet gelezen, ik heb alleen het verslag gelezen. En ik vind, op basis van het verslag, dat iedereen het boek zou moeten lezen."
    Ik heb de derivaten niet doorgerekend, maar op basis van de productfolder vind ik dat iedereen derivaten moet kopen...

    Verder blijft het een geval van als er 1 persoon in de sloot springt, spring je er dan achteraan? Nee. Als de hele gemeente in de sloot springt, dan wel? Zo ja: dan ben je ongeschikt om met riskante financiele producten om te gaan.
  3. [verwijderd] 6 juli 2016 15:06
    Een helaas weer saai en degelijk artikel en hierdoor gelukkig of helaas weer zeer leeswaardig en deskundig “Vraag,

    dus in het waarschijnlijke geval dat een al dan niet beleggend medemens of klein of groot (mkb)bedrijf zich niet heeft herkent in het geschetste saaie en degelijke beeld inzake de saaie en degelijke broer van de doorgaans saaie en degelijke auteur die gelukkig of helaas niet begreep hoe de vork van de door de bancaire sector als muziek in de oren klinkende

    complexe Vestia rentederivaat problematiek,

    zoals deze als muziek in de oren klinkende complexe Vestia rentederivaat problematiek dus inclusief de andere problematiek met de rampzalige gevolgen van dien in het saaie en degelijke boek

    Dit kan niet waar zijn

    van Joris Luyendijk in een hoofdstuk over de ins and outs van de complexe Vestia gerelateerde problematiek door de saaie en degelijke schrijver in heldere genuanceerde taal over de zonder ontslagbescherming veelal op agressieve wijze met te kleine lettertjes opererende bureaucratische ivoren torens van de bancaire in de City of London

    uit de doeken is gedaan,

    zodat het dan ook gelukkig of helaas niet anders kan dat hij of zij maar mooi met de als muziek in de oren klinkende complexe Vestia rentederivaat problematiek van de bancaire sector zit opgescheept en het dan ook niet anders kan dat hij of zij dus hierdoor wegens de opgelopen schade van de hierdoor ontstane averij gelukkig of helaas maar mooi met de veelal op agressieve wijze opgediende muziek van de bankcaire sector gedupeerd is,

    niet hoe het kan,

    maar in Nederland is er dus gelukkig of helaas voor deze bekende veelal op agressieve wijze opgediende muziek in de oren klinkende complexe Vestia rentederivaat problematiek die dus een onderdeel is van de door Joris Luyendijk in heldere en genuanceerde taal in het saaie en degelijke boek

    Dit kan niet waar zijn

    over de ins and outs van de rampzalige gevolgen van de zonder ontslagbescherming met te kleine lettertjes opererende bureaucratische ivoren torens van de bancaire in de City of London voor

    de gedupeerden

    het woord Herstelkader met een dit Herstelkader begeleidende Herstelkadercommissie uitgevonden, die in het betreffende Herstelkader dus een Herstelkaderadvies met een voor de voor de met te kleine lettertjes opererende bancaire sector als muziek in de oren klinkende saaie en degelijke te kleine lettertjes

    “Rentederivaten zijn in potentie adequate producten voor mkb’ers.”,

    heeft uitgebracht,

    zodat de saaie en degelijke auteur na de uitvinding van het woord “Herstelkader” en de installatie van de “Herstelkadercommissie” in het betreffende Herstelkader net als op de camping aarde bijna iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen hierover met woorden van gelijke strekking dient op te merken

    “Dat is natuurlijk ook zo, een ondernemer kan er zijn rentebetalingen mee vastzetten, zodat hij weet aan welke verplichtingen hij de komende tijd moet voldoen. Dat het toch misging, heeft te maken met de manier waarop deze producten door de met te kleine lettertjes agressief opererende bancaire sector met de rampzalige gevolgen van dien aan de man zijn gebracht.”

    zodat in het betreffende Herstelkader de Herstelkadercommissie de met te kleine lettertjes agressief opererende bancaire sector gelukkig of helaas de gelegenheid geeft om eens uit te rekenen wat de met de te kleine lettertjes op agressieve wijze verkochte muziek voor centjes aan potentiële uit te keren schadevergoedingen gaat opleveren,

    zoals de saaie en degelijke auteur dit degelijke en saaie proces bij de met de te kleine lettertjes agressief opererende bancaire sector uit de doeken dient te doen,

    maar profiteer er in het Herstelkader onder het toeziend oog van de Herstelcommissie van dat dus

    ING en ABN

    de risico’s van de betreffende complexe Vestia rentederivaat problematiek na het doorrekenen hiervan gelukkig of helaas hebben afgevinkt, maar

    de Rabobank

    om voor min of meer iedereen op de camping aarde in de hoge, lage en hongerloontjes landen duidelijke redenen dus gelukkig of helaas nog niet”

    artikel!
  4. [verwijderd] 6 juli 2016 16:53
    @bdj Hoewel er op de camping aarde na de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjes landen slechts weinig al dan niet beleggende medemensen zijn die bijvooreeld op een perfecte in een lage of hongerloontjes land gefabriceerde gsm,

    die dus geen snoer meer heeft van de internetindustrie,

    die dus geen lopende band meer heeft, met dus de ontwrichtende werking op de werkgelegenheid van dien, zoals dit dus in de spookstad Detroit is te zien,

    de kleine lettertjes van alle voorwaarden van de hierbij betrokken (multi)nationale bedrijven en overheidsinstellingen lezen, laat staat dat zij de ins and outs van deze voorwaarden kennen, laat staan de ins and outs van de te kleine lettertjes van bijvoorbeeld de bancaire sector met de rampzalige gevolgen van dien zoals die zijn beschreven in het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk, is het op de camping aarde uiteraard een goede zaak dat een paar al dan niet beleggende medemensen de tijd en de kennis in huis hebben om dit wel te doen zodat zij in staat zijn om onder alle mogelijke omstandigheden bij welk weertype dan ook deze complexe materie adequaat te beoordelen, zodat zij het bijvoorbeeld kunnen uittekenen wat er onder alle complexe Vestia en Griekenland achtige omstandigheden gebeurt als de rente omhoog of omlaag gaat,

    zodat zij dan ook op de camping aarde slechts benieuwd kunnen zijn hoe de maatschappelijke onrust en de compensatie er op de camping aarde uit had gezien als de rente omhoog was gegaan, zodat u al dan niet als ondernemer gelukkig of helaas dus een van de weinigen op de camping aarde bent die het van te voren in de betreffende complexe materie al had uitgetekend, zodat u dan ook in ieder geval onder zeg maar alle complexe omstandigheden op de camping aarde dan gelukkig of helaas niet te horen bent,

    wat dus uiteraard bijvoorbeeld in het onderhavige enerzijds complexe en anderzijds voor bijna iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buitende eurozone kristal heldere Herstelkader niet wil zeggen dat dit dus bij zeg maar 99,999999% van de al dan niet beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen op de camping aarde die al dan niet in de betreffende (multi)nationale bedrijven of overheidsinstellingen werkzaam zijn gelukkig of helaas dus niet het geval is.
  5. [verwijderd] 7 juli 2016 11:35
    PS

    Het kan op de camping aarde niet anders dan dat u in het betreffende Herstelkader bij het betreffende afvinken van de risico's van een te hoge stroppenpot voor een bankinstelling,

    die uiteraard bij voorkeur niet omvalt met de rampzalige gevolgen op de camping aarde van dien,

    benieuwd bent naar de onrust die bij de bancaire sector ontstaat als zij op de camping aarde ertoe overgaan om schade te compenseren die niet geleden is:

    teletekst 7.7.16

    ???????????????????????????????????????
    Ook Rabo compenseert derivatenstrop

    ????????????????????????????????????????
    ?? De Rabobank sluit zich aan bij de
    compensatieregeling voor mkb-bedrijven
    met rentederivaten.De bank zet daarvoor
    500 miljoen euro extra opzij.Eerder was
    er al 200 miljoen gereserveerd.

    Dinsdag werd de regeling gepresenteerd.
    ABN Amro,ING,SNS en Van Lanschot gingen
    meteen al akkoord;de Rabobank had meer
    tijd nodig.De bank had er vooral moeite
    mee dat ook mkb'ers die geen schade
    hebben geleden,compensatie krijgen.

    Tussen 2005 en 2009 dekten ruim 16.000
    ondernemers zich met rentederivaten in
    tegen een rentestijging.Het werd een
    miljardenstrop doordat de rente daalde.
    De Rabobank was de grootste aanbieder.
    ????????????????????????????????????????
  6. [verwijderd] 7 juli 2016 12:35
    quote:

    Theo Benschop schreef op 7 juli 2016 11:35:

    PS

    Het kan op de camping aarde niet anders dan dat u in het betreffende Herstelkader bij het betreffende afvinken van de risico's van een te hoge stroppenpot voor een bankinstelling,

    die uiteraard bij voorkeur niet omvalt met de rampzalige gevolgen op de camping aarde van dien,

    benieuwd bent naar de onrust die bij de bancaire sector ontstaat als zij op de camping aarde ertoe overgaan om schade te compenseren die niet geleden is:

    teletekst 7.7.16

    ???????????????????????????????????????
    Ook Rabo compenseert derivatenstrop

    ????????????????????????????????????????
    ?? De Rabobank sluit zich aan bij de
    compensatieregeling voor mkb-bedrijven
    met rentederivaten.De bank zet daarvoor
    500 miljoen euro extra opzij.Eerder was
    er al 200 miljoen gereserveerd.

    Dinsdag werd de regeling gepresenteerd.
    ABN Amro,ING,SNS en Van Lanschot gingen
    meteen al akkoord;de Rabobank had meer
    tijd nodig.De bank had er vooral moeite
    mee dat ook mkb'ers die geen schade
    hebben geleden,compensatie krijgen.

    Tussen 2005 en 2009 dekten ruim 16.000
    ondernemers zich met rentederivaten in
    tegen een rentestijging.Het werd een
    miljardenstrop doordat de rente daalde.
    De Rabobank was de grootste aanbieder.
    ????????????????????????????????????????
    Ja dat is inderdaad 1 van de minimaal 2 krommigheden aan deze regeling want naast de mensen die helemaal geen schade hebben gehad heb je natuurlijk ook de groep mensen die wel verlies hebben gemaakt maar wel de kennis hadden om te snappen dat het bij rente omlaag geld zou kunnen gaan kosten en die worden ook gecompenseerd.

    Dat hele compenseren is ook helemaal doorgeslagen maar is ontstaan uit het feit dat financiële instellingen nu eenmaal de schijn tegen hebben omdat ze wel degelijk vaak genoeg producten hebben aangesmeerd aan mensen waarvan ze hadden kunnen weten dat die het echt niet kunnen snappen en natuurlijk het veel te hoge kosten doorrekenen om zo een leuke marge te maken etc etc.

    Nu is er gekozen voor een collectieve schade compensatie die voor en nadelen heeft maar er wel voor zorgt dat het dossier veel sneller dicht kan en er niet individueel alles bekeken hoeft te worden wat nog veel langer zou gaan duren en uiteindelijk veel meer zou kosten aan alle aasgieren die dat weer moeten gaan beoordelen.

    Nu Deutsche bank nog even akkoord gaan en dan kan dit dossier voor goed opgeborgen worden en is er duidelijkheid wat betreft dit dossier.

    Kan er alle aandacht besteed worden aan het woekerpolis dossier en dat dat ook maar asap weg is want de onzekerheid kost nog meer dan uiteindelijk het werkelijke bedrag.
    De imago schade is er toch allang want bij heel Nederland en Europa vind al die financiële instellingen 1 grote bende en dat is ook het probleem voor de nu gezondere instellingen vs de nog steeds vol met rommel instellingen dat alles op een hoop wordt gegooid en pas als eindelijk eens alles is opgeruimd dan pas komen de waarderingen ook weer bovendrijven.

    Daarom worden de koersen nu ook zo af gefakkeld, hoe overdreven dan ook, het zou zo erg kunnen zijn en dus wordt alles maar bijna blind gedumpt en zou het zo kunnen zijn dat het een eigen waarheid gaat veroorzaken.

    Dus moeten we elkaar ook niet verder de put in praten maar gewoon doorgaan en met de tijd wordt uiteindelijk alles opgelost, alleen omdat in sommige landen totaal niet wordt doorgepakt en europa er ook niet echt tegen op durft te treden, bang voor een nieuw referendum duurt alles mega lang.

    Renzi die daar nu zelfs mee gaat lopen dreigen, dan weet je ook meteen met wat voor persoon je te maken hebt, je zwakte juist kunnen gebruiken als pressie middel dat is het ergste wat er is voor de rest van de landen en dat betekend dat er iets fundamenteel fout zit met de afspraken en regels en daar moet aan gewerkt worden, dit wisten ze helaas jaren terug ook al en ook daar is weer heel weinig van terecht gekomen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links