Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Iedereen uit de EU!

De centrale banken van Japan en de Verenigde Staten kopen al langer aandelen en ja, de ECB had aangeven in het geval van een Britse exit klaar te staan met reddingstroepen en al het mogelijke te gaan doen. Echter, omdat ik voor vrije markten ben, ben ik geen voorstander van opkoopprogramma's.

Opkoopprogramma's verstoren de markt en geven schijnliquiditeit. Natuurlijk mag een centrale bank liquiditeit aan het systeem verschaffen, maar dat de beurzen na een onverwachte Britse exit, een opstap van de minister-president en een groot deel van het kabinet, gewoon onveranderd hoog staan gaat mij te ver.

Dit geeft aan dat markten niet normaal functioneren. Te meer omdat deze verkapte belastinghulp alleen bij een heel beperkt deel van de bevolking terecht komt, namelijk de mensen met een aandelenportefeuille die nog nooit van beschermen gehoord hebben.

Ondertussen hebben we in Europa, geen geld voor gezondheidszorg, bejaarden, goede wegen, defensie, et cetera en krijgen in Nederland de boeren en tuinders met enorme schade na hoosbuien en hagel geen schadevergoeding.

Welke Britse exit?

Groot-Brittannië is in onzekerheid over grote bedrijven die wel of niet blijven, de rol van The City, Schotland en andere delen die zich weer af willen scheiden, Noord Ierland dat weer onrustig kan worden en nog veel meer zaken die moeilijk voorspelbaar zijn. Beleggers houden normaal niet van onzekerheid.

Daarbij komen nog de problemen bij de banken. Veel effecten die heel negatief zijn of kunnen worden. Maar de FTSE 100 Index staat zelfs hoger dan voor het referendum. Ervan uitgaande dat dit geen normale reactie is moet de ECB toch achter zijn oor gaan krabbelen.

Want als het los gaan van Europa positief is volgens de markten dan moeten we dat allemaal maar doen toch? En dan heb ik het dus nog niet over de effecten en mogelijke effecten voor de rest van de wereld. Zuiver technisch kan de Londonse index zelfs naar de oude high kunnen van 7200 punten oftewel nog 10% hoger.

Maar ik geloof dit allemaal niet en anders geef ik deze winst graag aan een ander.

Koers FTSE 100 Index

 

Ik zie namelijk nog een paar belangrijke problemen. Zo zijn de banken nog steeds een probleem. We hebben met de centrale banken de rente op nul of zelfs negatief gezet en we kopen met de overheid alle rommelleningen en rommelbanken en nog staan de banken op crisisniveaus.

Wat moet er gebeuren om de banken weer goed te krijgen?

Koers bankenindex

 

Niet alleen de banken hebben nog problemen maar ook de oude probleemregio’s zoals Portugal, Spanje en Italië gaan niet lekker. De index van Lissabon stond recent ook weer op nieuwe laagtepunten.

Koers PSI 20 Index

 

Italië heeft een bankensector die nodig gereorganiseerd moet worden maar dat wordt door de ECB met al zijn steun ook alleen maar vooruit geschoven.

Koers MIB Index

 

De Duitse DAX heeft een indrukwekkend herstel laten zien. Ook de problemen bij VW dat alleen al 15 miljard aan claims in de Verenigde Staten betaalt deren de markt niet. Nu is VW niet de enige, maar gaat u maar eens rekenen hoeveel golfjes ze moeten verkopen om 15 miljard te kunnen betalen...

Een dergelijke claim zou een negatief effect op het bedrijf en dus ook op de index moeten hebben. Maar mogelijk snap ik het gewoon niet.

Koers EB-indicator DAX Index

 

Een ander probleempje dat de Duitsers hebben is Deutsche Bank, de koers van dit aandeel blijft ook maar dalen.

Koers aandeel Deutsche Bank

 

Nu hebben beleggers het geheugen van een aardbei en vergeten de historie maar al te graag. Daarom even een langeretermijngrafiek vanaf 1996. Dit aandeel staat nu rond de 12 en stond voor de crisis van 2008 rond de 120 euro. In de film Wall Street was de uitspraak: "If you liked them at 80, you will love them at 8..."

Langetermijngrafiek aandeel Deutsche Bank

 

Ik zeg dat beleggers geen geheugen hebben omdat ik in de praktijk steeds merk dat veel beleggers denken dat bedrijven die iets tastbaars maken of doen altijd blijven bestaan. Zo denkt men dat xupermarkten veilige beleggingen zijn omdat we moeten eten.

Maar een bank is ook niet veilig omdat we pinnen of sparen.

Terug naar de effecten van de Britse exit. Bijna alle banken werden minder waard, dus ook ABN Amro een pijnlijk iets voor Vadertje Staat die nog een belang heeft.

Ook ik heb bankaandelen opgevangen omdat in mijn simpele gedachte of de boel als geheel moet instorten (in navolging van de banken) of de banken moeten herstellen. Ik zit dus long banken en heb bescherming (shorts) in de index.

Koers aandeel ABN Amro

 

Nog even wat willekeurige voorbeelden: Banco Santander.

Koers aandeel Banco Santander

 

Of het Engelse Barclays... En ik had er nog veel meer kunnen laten zien.

Koers aandeel Barclays

 

Nog even leuk om te zien is dat Barclays tijdens de crisis na verkeerde overnames, lager stond dan nu. Maar nog steeds op dramakoersen.

Langetermijngrafiek aandeel Barclays

 

Ondertussen geeft de AEX net als de Engelse index koopsignalen. Ik weet niet wat ik ermee moet.

Koers twindicator AEX Index

 

En de AEX staat er niet alleen zo voor, ook de Nasdaq heeft na het miraculeuze herstel een koopsignaal geven.

Koers Nasdaq Index

 

Ook de nog bredere S&P 500 bevestigt dit beeld.

Koers S&P 500 Index

 

Net als de Dow Jones.

Koers Dow Jones Index

 

De Nikkei 225 in Japan heeft nog geen koopsignalen gegeven.

Koers Nikkei 225 Index

 

En ook de dollar-yen geeft alles behalve koopsignalen.

Koers valutapaar USD/JPY

 

Aangezien ik niet helemaal weet wat we met de diverse indices aan moeten, want moeten we nu echt doen alsof er niets aan de hand is en kopen, kijk ik even naar een paar losse aandelen.

Mijn lievelingsshort Amazon zit dicht tegen een koopsignaal. Dus als ze hoger gaan dan moet u niet meer short maar gaat de koers weer omlaag dan is dit juist een leuk moment om short te gaan. Dus short met een stoploss. Dat kan met aandelen maar ook met een turbo short.

Koers aandeel Amazon

 

Ik heb zelf ook nog een short op Adobe Systems, die koers maakt dezelfde pullbackbeweging als Amazon. En ook hier dezelfde strategie van short met een korte stoploss.

Koers aandeel Adobe

 

Talk of town Tesla haalde wereldwijd alle media met een eerste dodelijke ongeluk met auto’s die zelf kunnen sturen (rijden). Ondanks dit drama ging de koers omhoog en ging zelfs door de Twindicatorlijn en dus ook een koopsignaal... Ik geef mijn portie aan Fikkie.

Koers aandeel Tesla Motors

 

Als u dan toch iets wil kopen dan kunt u nu met grote korting het aandeel Gopro kopen. In 2014 was dit aandeel rond de 100 dollar nu rond de 10 dollar. Als we dan toch in zelfrijdende auto’s fietsen en boten geloven dan hebben we ook camera’s nodig.

Koers aandeel Gopro

 

Een ander aandeel dat ik speculatief ook leuk vind is Netflix. We hebben weer een koopsignaal.

Koers aandeel Netflix

 

Voor de pessimisten is het nog steeds leuk om goud te kopen

Koers goudprijs

 

En poor mans gold, natuurlijk is ook zilver nog steeds leuk.

Koers zilverprijs

 

Per saldo ben ik dus sceptisch over de stijging en koop liever een aantal losse aandelen dan geloof te hebben in een brede index.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Manofaction 4 juli 2016 13:27
    Dat de UK beurs hoger staat had ik verwacht. Ik trok mij echter toch nog wat aan van alle EU bangmakerij zo realiseerde ik mij achteraf en bleef op mijn handen zitten. Mijn redenering was, dat alle landen en ook de EU al jaren in een valutaoorlog verwikkeld zijn. Zowel de Euro als de Dollar worden ook met geweld omlaag gemanipuleerd. De centrale banken doen er alles aan om hun valuta een paar procenten minder waard te maken, want dan komt de groei en inflatie vanzelf, zo redeneren ze daar. Als ik deze logica volg ( niet mijn logica overigens,) dan zou een Brexit dus in feite een geweldige overwinning betekenen voor het UK, want de Gbp daalt en dus gaat het de economie laten groeien. Nu bleek de pond naar beneden te denderen en dus explosieve groei in de toekomst. Leek mij logisch, maar .....nee. Brussel, Berlijn, Den haag en alle ander vrienden van Draghi roeptoeterden via hun westerse media, dat dit nu juist de ondergang van the UK zou worden. HUH ??? Is dit dus het bewijs dat het bijdrukken van valuta helemaal niet bedoeld was om de valuta te drukken en de economie aan te wakkeren ? Is het daarentegen het middel om vergrijzend Europa zijn spaargelden en pensioenen af te nemen ? Hier was ik al lang van overtuigd, maar met de Brexit hebben ze zich echt laten zien. De Euro verliest en niet de Pond. Ik heb dan ook mijn ponden gehouden voor mijn pensioen. Helaas heb ik mijn EU banken aandelen niet op tijd gedumpt. Maar bij de eerste opwelling gaan ze. Engeland doet voor 50 % handel met de US en van het overig deel gaat veel naar Europa. Maar Europa is nu te duur voor de UK en dat gaat Ned. en de Duitsers veel pijn doen. De UK was op tijd met het zinkende Euro-schip te verlaten. En als de Schotten stoppen met whisky drinken en eens gaan rekenen dan beseffen ze dat ze met de olie-export ook beter een lagere pond kunnen hebben, dan een leeglopende Euro. En die overgebleven whisky kunnen ze altijd naar Juncker sturen, die weet er wel raad mee op zijn ' andere planeet'.
  2. forum rang 6 Ronald Engels 4 juli 2016 14:53
    Cees van Dongen, wat er moet gebeuren is de burger minimaal 15 à 20 % meer koopkracht geven, veel bureaucratie afschaffen, veel ambtenaren ontslaan zonder wachtgeld regeling en gewoon iedereen terug aan het werk, zonder te profiteren en klap te lopen.

    Dus gewoon terug naar de economische situatie à la 1958-1975, zonder socialistische ramp politici à la Joop Den Uyl, PVDA/D66, klaplopende profiterende beroeps politici en bezigheidstherapie ambtenaren.

    Ga gewoon allen terug efficient en gemotiveerd aan het werk en stop het gezeur dat er geen werk is.

    Stop bovendien allen met frauderen en betaal gewoon allen je belastingen en kom allen gewoon je plicht na t.o.v. Nederland.

    Geen rechten meer, alleen plichten, dat zou de nederlanders goed doen.

    Hiervoor moet je echter uit EU-Europa-Euro, zodat je zelf kunt beslissen, zonder die enorme profiteurs en klaplopers uit de EU-Brussels met een diktator aan het hoofd, de ramp Juncker met de nog grotere ramp Tusk.
  3. forum rang 6 andre68 4 juli 2016 16:09
    Ondertussen hebben we in Europa, geen geld voor gezondheidszorg, bejaarden, goede wegen, defensie, et cetera en krijgen in Nederland de boeren en tuinders met enorme schade na hoosbuien en hagel geen schadevergoeding.

    Ik kan je melden dat er wél EU geld beschikbaar is om 4-baans snelwegen aan te leggen in Polen met over honderden kilometers lengte enorme hoge geluidswallen terwijl er alleen maar aardappelvelden langs liggen.
  4. ljjls 4 juli 2016 17:48
    quote:

    andre68 schreef op 4 juli 2016 16:09:

    Ondertussen hebben we in Europa, geen geld voor gezondheidszorg, bejaarden, goede wegen, defensie, et cetera en krijgen in Nederland de boeren en tuinders met enorme schade na hoosbuien en hagel geen schadevergoeding.

    Ik kan je melden dat er wél EU geld beschikbaar is om 4-baans snelwegen aan te leggen in Polen met over honderden kilometers lengte enorme hoge geluidswallen terwijl er alleen maar aardappelvelden langs liggen.
    Ja, en de NL burger betaald verhoudingsgewijs het meeste, wat zijn wij toch goed
  5. [verwijderd] 4 juli 2016 18:14
    Ik mag hier uit dus concluderen dat wel of geen Brexit voor de EU niets uitmaakt. Wel voor de Britten natuurlijk die worden immers zelfstandiger kunnen hun eigen wetten opstellen kunnen orde scheppen met hun werkloosheid immers duizenden Polen gaan naar huis zodat de inwoners van het VK weer een eerlijke kans krijgen op hun eigen arbeidsmarkt.En welke VK inwoner laat nu een traan om die dikke bankmanager die jarenlang zijn zakken vol heeft gestopt.Hhhmmm... ja er is wel een probleem voor de EU ? Weet U dat niet? Een handelsoverschot met het VK van 70 Miljard Euro niet aan gedacht zeker... AUUuuu...
  6. Maan Arkenbosch 4 juli 2016 21:27
    Het €urcraten machtsspel heeft als fundament het mengen van zoveel mogelijk volkeren in een land, zodat de originele cultuur verwaterd en verdwijnt.Daarom worden zoveel gelukzoekers geimporteerd en heeft Groot Brittannië zoveel soorten allochtonen. De autochtone inwoners zijn dit mixen van volkeren beu. Feitelijk wordt met inachtneming van de verdere automatisering, robotisering en sterke vergrijzing een drukpers en schulden casino opgezet, omdat dit gewoon niet meer te financieren is. Dit blijkt duidelijk uit de Italiaanse bankencrisis met een oninbare bankenschuld van €.360 miljard die gefinancierd zou moeten worden door de staat, welke zelf een schuld heeft van €.2100 miljard. Indien de ECB/Draghi/Schaubele toegeeft ontstaat een domino effect met andere buitenlandse insolvabele banken, welke ook van hun oninbare schulden af willen.Ondertussen stroomt Italië vol met Afrikaanse analfabeten/gelukzoekers, welke niemand wil. Het lijkt dat de E.U. op een kruitvat zit. Reeds meer dan een jaar beveel ik goud en vooral zilver aan. Gemiddeld was een kilo goud 50 kilo zilver waard. Die verhouding is nu 1 tot 70. Dus er valt nog wat in te halen, vooral omdat zilver ook nog een indutrie metaal is voor b.v. mobieltjes en zonnecollectoren. Zorg dat je niet teveel geld op de bank hebt staan, voordat wij ook hier Italiaanse toestanden krijgen......De spaarders met 0,4% rentevergoeding zitten niet meer zo veilig.
  7. mok 4 juli 2016 22:02
    Er valt heel wat te zeggen over de EU, maar hier staat heel wat flauwekul bij elkaar. Het grootste probleem is volgens mij de wens om Europa zo groot mogelijk te maken. Dat kan te maken hebben met het aloude machtswens, maar ik denk ook dat dit met socialisme te maken heeft. Veel socialistische leiders hebben de wens om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van de welvaart van Europa. Helaas hebben deze ontvangende landen vaak een dubieuze agenda, waardoor ze het ontvangen geld niet altijd goed besteden en hun eigen begroting niet op orde hebben. Vervolgens is Europa lang niet streng genoeg. Landen die niet aan de eisen voldoen, krijgen vaak te maken met een opgeheven vingertje, maar echte actie ontbreekt.
    Immigratie is opeens een ding geworden, maar veel landen hebben ook zonder Europa een ruimhartig beleid, zoals Nederland. Maar we zitten in een situatie dat Europa alle misstanden in de schoenen krijgt geschoven.
  8. [verwijderd] 5 juli 2016 04:46
    Een zeer leeswaardig en deskundig “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer nu uiteraard iedereen even bij de uitgang van de EU wil afrekenen om in een win-win situatie na o.m. twee door westerse nationale staten begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen met een vijf sterren Zwitsers levensgevoel in een duurzaam nagenoeg risicoloos ver van het bed en na mij de zondvloed show naar Zovermogelijkwegistan van de eurozone te vertrekken ervan” artikel!

    Marcel Tak,

    en dus bij voorkeur niet een van de twee bij Amerikaanse mensen in de kamers staande olifanten die elkaar voor rotte vis uitmaken respectievelijk elkaar gek verklaren,

    for president!
  9. [verwijderd] 5 juli 2016 04:48
    PS

    Hoewel de ECB als deskundig brandweerman voor een mogelijke vrije val van de euro in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis uiteraard genoodzaakt is om met de door de soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaten van de EU ter beschikking gestelde instrumenten en middelen datgene te doen om een vrije val van de euro te voorkomen, en dan ook in dit kader uiteraard genoodzaakt is om een opkoopprogramma te volgen, en dan ook in het geval van een Britse exit klaar staat om met reddingstroepen en al het mogelijke te gaan doen.

    Hoewel op de camping aarde na de scheiding van kerk en staat en de scheiding der machten in de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht,

    dus het fundament van de historische broncode van Montesquieu waarop alle moderne democratieën die met respect voor minderheden beginnen zijn gebouwd, in welk bouwwerk met welke historische broncode het dus de historische bedoeling is dat de uitvoerende macht regeert, de wetgevende macht de regerende uitvoerende macht met wetgeving op hoofdzaken in het parlement controleert, en de rechterlijke macht deze wetten toepast, en het door Montesquieu als dom aangeduide soevereine volk,

    wat Montesquieu uiteraard t.a.v. het soevereine volk in historische zin niet persoonlijk heeft bedoeld, zodat dan ook in historische zin niemand van het domme soevereine volk zich al dan niet met een populistisch kort lontje aangesproken hoeft te voelen, de historische taak is toebedeeld om in tijden van democratische verkiezingen in vrijheid op de partij,

    - en dus in Nederland tevens op een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid in pacht vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende, haatzaaiende populistisch zondebokken met een vingertje aanwijzende scorende oneliners zondebokken scorende extreem rechtse xenofobe eenmanssekte –

    naar zijn of haar voorkeur te stemmen,

    in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders van soevereine nationale staten veroorzaakte crisis in de Trias Politica, in een op de camping aarde door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders van soevereine nationale staten veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises die de democratie blijkens het voor de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone op het internet transparant duidelijke artikel

    “Our Democracy Is at Stake”

    van Thomas L. Friedman op het internet op

    www.nytimes.com/.../friedman-our-demo...

    op het spel heeft gezet,

    de aan de lopende band problemen makende regeringsleider Cameron uiteraard geen referendum,

    maar uiteraard een brevet van onvermogen in de “U vraagt en wij van de regering draaien” vorm, dus kruist u nu maar het vakje “Blijven” of “Exit” aan, dan draait de regering dat,

    heeft uitgeschreven,

    zodat de aan de lopende band problemen makende regeringsleider Cameron in zijn uitgeschreven brevet van onvermogen heeft aangetoond dat de mensen in de soevereine nationale staat Engeland/Verenigd Koninkrijk als lidstaat van de EU in staat zijn om in vrijheid in een stemhokje

    “Blijven” of

    “Exit”

    aan te kruisen,

    wat uiteraard op de camping aarde voor een soeverein volk in een stemhokje in vrijheid geleverde democratische prestatie van de eerste orde is die uiteraard op de camping aarde alle mensen van de soevereine volkeren in de hoge, lage en hongerloontjes soevereine nationale staten in en buiten de eurozone in vrijheid tot het einde der tijden de rode achterlichten van het soevereine volk van de soevereine nationale staat Engeland/Verenigd Koninkrijk als lidstaat van de EU laat zien.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links