Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: 452 in zicht

TA: 452 in zicht

De herstelbeweging vanaf de recente bodem van een week geleden is zeer krachtig te noemen. Na de bekendmaking van de uitslag van het Brexit-referendum maakte de AEX in een dag tijd een enorme terugval door. De koersvormde uiteindelijk een dubbele bodem net boven de bekende 409-steun.

Tijdens deze eendaagse terugval werd een forse neerwaartse gap op de borden gezet. De openingsgap bedroeg in eerste instantie ongeveer 22 punten. Daarvan werd de helft op die bewuste vrijdag (een week geleden) weer gesloten. De nog openstaande gap sinds begin vorige week lag tussen de 432,60 en 443.

Inmiddels is het grootste deel van deze neerwaartse gap tijdens de huidige herstelbeweging alweer gesloten. De top van afgelopen vrijdag lag bij 440,30 waardoor er nog een openstaande gap aanwezig is tussen de 440,30 en 443. Grote kans dat de AEX in de komende dagen het laatste deel van deze gap sluit.

Aangezien deze recente vijfde correctie in een rechte lijn en in één dag plaatsvond, was er geen dalende toppenlijn te vinden. Hierdoor moeten we gebruikmaken van de Fibonacci-retracementtechniek. Het belangrijke 38,2%-niveau lag toen bij 426, het niveau van een meermaals geteste steun/weerstand.

Verbetering

De opwaartse doorbraak hiervan afgelopen woensdag betekende een verbetering in het kortetermijnbeeld. Daarmee was de kans ook al groot geworden dat de bodem tijdens deze vijfdee correctie op de borden was gezet net boven de 409.

Inmiddels heeft de AEX alle Fibonacci-retracementniveaus van de daling vanaf de 453 tot aan de 409 opwaarts gebroken. Het 50% was bij 431,50 te vinden en het laatste 61,8%-niveau bij 437. Hiermee staat de weg vanuit deze techniek voor de komende week/weken weer open voor een hertest van de 453-top.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bodem aangescherpt

Ondanks de forse en diepere terugval tijdens de vijfde correctie waarbij ook de eerdere bodem bij 414,50 neerwaarts werd gebroken, gaf ik in de afgelopen week aan dat deze terugval nog steeds past in het licht van de zoektocht naar een hogere middellangetermijnbodem.

In eerste instantie was ik ervan uitgegaan dat die tijdens de vierde correctie (begin juni) bij 414,50 op de borden was gezet. Toch werd deze bodem verder aangescherpt naar een niveau van 409, de bovenkant van een in de afgelopen jaren vaak geteste steunzone.

Buiten deze test van de 409 was er ook positieve divergentie te zien in de RSI en de MACD. De MACD gaf daarbij eind vorige week een koopsignaal met de positieve crossing. Ook vanuit de langere grafieken werden duidelijke omkeersignalen gegeven:

 • op de maandgrafiek een forse hammer
 • op de weekgrafiek een bullish engulfing

Richting 452

Hiermee lijkt een belangrijke bodem te zijn gezet bij 409. Dit betekent overigens niet dat er geen terugvallen meer zullen plaatsvinden, maar voor de komende weken staat de weg wel open voor een test van de zone 452 tot 453 en mogelijk al tot de jaartop bij 458.

Ik blijf bij mijn mening dat deze jaartop nog aanzienlijk zal worden verhoogd in de tweede helft van dit handelsjaar. Weerstand voor de komende dagen ligt bij:

 • de openstaande gap tussen 440,30 en 443
 • het 449-niveau

Aan de onderkant is de eerste steun te vinden bij het 200-daags gemiddelde van nu 436,80 en het genoemde Fibonacci-niveau van 437. Daaronder ligt het volgende punt bij 432,60. Vrijdag werd een klein toppatroon gevormd in de daggrafiek.

Zodra de AEX vandaag echter boven de 440,30 weet te komen, wordt dit patroon geneutraliseerd en kan de index direct verder richting de 443 en mogelijk deze week de opwaartse druk naar de zone 452 tot 453 opvoeren.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
163 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Henri-Trader-Zonder-Trades 4 juli 2016 09:23
  quote:

  Priamos schreef op 4 juli 2016 09:20:  Yanken dicht. Tradingrange vandaag 439-440

  Snel wat anders gaan doen. Ciaoooooo !
  Kan nu nog Priamos. Bijna schoolvakantie, dan hangen er geen milfs meer rond bij het schoolplein... :-)

  Goeiemorgen iedereen en succes!
163 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 540,91 25 sep
  -0,20
  -0,04%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare