Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

From Russia with love

Op uitnodiging van Finles Capital Management woonden Cees Smit en ik gisteren een presentatie bij van het Denholm Hall Russia Arbitrage Fund. Finles is aanbieder van beleggingsfondsen, waaronder het Star Selector Fund (zakelijk long).

Dit fonds streeft een hoog rendement na met een laag risico door middel van het aanhouden van een geconcentreerde portefeuille van hedge funds. Het fonds wordt aangeboden door een ervaren team beheerders tegen een zeer ondernemende structuur: 0% vaste fees en alleen een performance fee van 20%.

Zodoende worden de belangen van de beheerder op één lijn met die van de belegger gesteld, iets wat in de financiële wereld bepaald niet vaak voorkomt en wat getuigt van lef.

Eén van de beleggingen van het Star Selector Fund is het Denholm Hall Russia Arbitrage Fund. Econoom Bill Allen en CEO George Nianias die de presentatie gaven hebben sinds medio 2002 een indrukwekkend track record opgebouwd.

Mega risico
In die vier en een half jaar werd namelijk ieder jaar tussen de 12 en de 26% rendement gescoord. Aardig zult u zeggen, maar Rusland; dat is toch mega risicovol? Dat valt in dit geval erg mee. Het fonds heeft namelijk nog nooit een negatieve maand gekend.

Ter vergelijking: de Russische RTS aandelenindex kende sinds begin 2003 maar liefst dertien negatieve maanden. Het fonds won daarom reeds diverse internationale prijzen. De fondsmanagers investeren dan ook niet in Russische aandelen maar in een portefeuille van niet-beursgenoteerde leningen.

Met een team van 35 mensen wordt het fonds vanuit Londen en Moskou gerund. Het fonds heeft zo’n 20 25 posities in leningen met relatief korte looptijden die zo’n 20 tot 25% rendement op jaarbasis genereren. Risico’s worden niet vermeden maar wel zeer beperkt.

Groei van 6%
Er wordt namelijk gebruikgemaakt van wissels (vexels) waarbij de eigendom van het onderpand naar Denholm over gaat tot het moment dat de lening is afgelost. De wetgeving waarop deze structuur rust, stamt uit 1936 en heeft zelfs Stalin en het communisme overleeft. Het fonds is daarbij zeer voorzichtig.

Gemiddeld wordt twee keer de waarde van de lening in relatief makkelijk te gelde te maken onderpand verkregen en slechts 15% van de voorgestelde leningen worden aangegaan. Daarnaast blijven ze handig weg uit de voor Rusland strategische oliesector waarin bijvoorbeeld Shell last van Poetin en de zijnen heeft.

Hierdoor kunnen de fondsbeheerders zonder overheidsbemoeienis hun gang gaan in sectoren als: winkelbedrijven, onroerend goed, transport en bouw. De Russische economie ontwikkelt zich goed, met zo’n 6% economische groei, dalende inflatie en groeiende werkgelegenheid.

Amper concurrentie
De afhankelijkheid van de energiesector moet daarbij niet overdreven worden, 20% van het bruto binnenlands product gaat om in olie en gas. Bovendien heeft de overheid een stabilisatiefonds opgericht waarin voor 89 miljard dollar aan reserves is opgebouwd.

Concurrentie heeft het fonds nog amper. Slechts family offices (geldbeheerders) van oligarchen (dit zijn de ondernemers die rijk zijn geworden van de privatisering van oliebedrijven onder Jeltsin) roeren zich enigszins, maar de Westerse zakenbanken begeven zich niet op dit terrein.

De Russische bankensector is onderontwikkeld en versnipperd. Daardoor ontbreekt de expertise en slagkracht om dit soort financieringen rond te breien. Kwaliteit kent zijn prijs, het fonds wordt aangeboden tegen 2% vaste jaarlijkse fee en 25% van het rendement.

Zolang er na deze kosten nog altijd tussen de 12 en 26% op jaarbasis gescoord wordt, zult u daar weinig mensen over horen klagen. Het Finles Star Selector fonds heeft meerdere van dit soort slimme beleggingen en is daarom in mijn langetermijnportefeuilles een welkome aanvulling.


Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, op jasper@iex.nl.

Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasper Oeberius Kapteijn

Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar heeft de afgelopen tien jaar altijd in het effectenvak gewerkt. Zo was hij partner bij een hedgefund met kwantitatieve en statist...

Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

Recente artikelen van Jasper Oeberius Kapteijn

  1. sep '07 Koopje Air France-KLM 84
  2. jan '07 From Russia with love 7

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Smartie2000 31 januari 2007 13:58
    Dit komt bij mij over als pure reclame. Wat heb je hiervoor toegeschoven gekregen Kapteijn?

    Het Denholm Hall Russia Arbitrage Fund heeft dan wel goede resultaten behaald. Wat niet bijzonder is de afgelopen jaren in Rusland.

    Echter de resultaten van het Finles Star Selector Fund zijn bijzonder slecht. Een schamele vier procent het afgelopen jaar.

    Je hoeft alleen te betalen als er rendement wordt behaald. Ik vraag me af of als ze een negatief rendement behalen, 20% van het verlies dragen. Ik denk het eigenlijk niet.

    Mijn oprechte mening ik stop mijn geld eerder in sns maxisparen (ik word hiervoor niet betaald) dan in Finles Star selector fund. Vier procent gegarandeerd.
  2. [verwijderd] 7 februari 2007 12:13
    Mijnheer 'Smartie', uw insinuatie is ongegrond en feitelijk onjuist.

    Er wordt door Denholm niet op de beurs belegd maar in leningen. Gebruikt u een Russische obligatiebenchmark voor uw stelling?

    Het Star Selector fonds heeft in december +2,89% gescoord en loopt pas sinds medio 2006. Sparen is iets heel anders ja en daar wens ik u veel succes mee.

    Jasper Oeberius Kapteijn
  3. Smartie2000 8 februari 2007 10:07
    quote:

    jasperok schreef:

    Mijnheer 'Smartie', uw insinuatie is ongegrond en feitelijk onjuist.

    Er wordt door Denholm niet op de beurs belegd maar in leningen. Gebruikt u een Russische obligatiebenchmark voor uw stelling?

    Het Star Selector fonds heeft in december +2,89% gescoord en loopt pas sinds medio 2006. Sparen is iets heel anders ja en daar wens ik u veel succes mee.

    Jasper Oeberius Kapteijn
    Mijnheer Kapteijn,

    Er is geenszins sprake van insinuaties, ik ben zeer direct geweest. Echter klaarblijkelijk is mijn punt niet overgekomen, en derhalve zal ik dit nader toelichten.

    Wanneer naar het betreffende stuk wordt gekeken, dat wordt gebracht als een column, had de benaming advertentie niet misstaan. Dit doet het vermoeden rijzen dat dit ook een al dan niet subtiel bedoelde advertentie is. Allereerst omdat je bent uitgenodigd door Finles en ten tweede omdat de beoordeling van het Finles star selector fonds m.i. ongerechtvaardigd positief is. Op dit laatste zal ik zometeen nog wat zeggen. Wellicht kun je klaarheid brengen; is deze column geschreven zonder contact/medeweten van Finles?

    Er wordt een zeer positief beeld geschetst van het Denholm Hall Russia Arbitrage Fund, hier heb ik niks op af te dingen. Hoewel een trackrecord van 4,5 jaar niet lang te noemen is.
    Het Denholm Hall Russia Arbitrage Fund is misschien dan wel een positief verhaal, echter dit fonds is niet hetzelfde als het Finles star selector fonds dat aanzienlijk mindere resultaten heeft behaald.
    In juni en juli 2006 een negatief resultaat van respectievelijk -2,6% en -0,6%. En van juni t/m december (7 maanden) een resultaat van 4,8%. Hetgeen tegenvallend is wanneer je bedenkt dat in die maanden alle indices zich zeer positief hebben ontwikkeld.
    Als het Finles star selector fonds zit in een winnaar zoals het Denholm Hall Russia Arbitrage Fund, welke in geen enkele maand een negatief resultaat heeft behaald, waar bestaat de rest van de portefeuille van Finles dan uit om in juni en juli deze resultaten te behalen.

    Verder heeft Finles zijn eigen benchmark niet overtroffen.

    Als het Finles star selector fonds vanaf 1-1-2006 had bestaan, hadden ze naar mijn inschatting nog geen 4% gehaald, en als econoom weet ik dat je middelen dient te alloceren waar deze het best renderen. Een 4% spaarrekening was dan beter geweest. Een vergelijkbaar rendement en geen risico.

    Het is niks persoonlijks Kapteijn, maar ik zie op de IEX-fora veel mensen, die louter hun beleggingsbeslissingen nemen op basis van de hier geplaatste berichten. En ik heb veel mensen hierdoor een aanzienlijke hoeveelheid geld zien verliezen. Wanneer ik een m.i. te eenzijdig positieve column dan wel sluip reclame lees, dan ik het niet nalaten tegenwicht te bieden.

    Tot slot nog iets over de vergoeding van het fonds. Ik ben te spreken over de performance fee. Het is goed om de belangen van de investeerder en vermogensbeheerder samen te laten lopen zodat de juiste prikkels ontstaan. Deze prikkels zouden echter worden versterkt als Finles ook een gedeelte van het verlies zou dragen indien een negatief resultaat wordt behaald.

    Smartie



  4. [verwijderd] 8 februari 2007 15:06
    Op het moment dat u vraagt: wat heb je ervoor toegeschoven gekregen? is er sprake van insinuatie. Op het moment dat u vraagt: krijgt u hiervoor betaald? Dan niet, een klein maar onomkoombaar verschil. Ik vind het nogal wat om vanuit de anonimiteit zo'n beschuldiging te uiten die zoals ik al zei ongefundeerd en feitelijk onjuist is. Ik heb voornamelijk feiten in een column opgeschreven en daar zelf een mening naar gevormd. Ik denk dat het St.Sel. fonds in staat is een rendement van 10% of meer per jaar met minder dan 10% volatility kan scoren en een lage correlatie met aandelen. Zeker weten doe ik dat niet want het is idd beleggen. Verder heb ik geen enkele band met Finles en is de column zonder hun medeweten geschreven. Daarom heb ik verder ook geen behoefte hun product toe te lichten, daarvoor moet u bij hen zijn.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links