Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pak poen Sioen

Na een jaar afwezigheid op deze site ga ik weer bijdrages verzorgen voor IEX. Sinds november 2005 ben ik werkzaam bij Keijser Capital in Amsterdam, inmiddels op de afdeling Vermogensbeheer.

Uiteraard schrijf ik mijn stukken op persoonlijke titel en vermeld ik altijd of onze klanten of ik belangen hebben in de besproken titels. Ik begin met updates van eerdere artikelen en vandaag maak ik een nieuwe versie van Sioen.

Hoewel het aandeel nog steeds sterk is achtergebleven bij de Bel 20, die in 2006 tot nu toe ruim 20% steeg, kwam het fonds met name in de laatste maand fors in beweging.

De door de markt verwachte winstontwikkeling die ik in mijn vorige stuk noemde, is er niet helemaal gekomen. Doordat Sioen moeilijk grondstofkosten kon doorberekenen aan haar klanten viel de omzet- en winstontwikkeling tegen.

Winst nemen
Ondanks inmiddels bekendgemaakte, goede derde kwartaalcijfers daalde de koers na deze publicatie. Dit kwam omdat Sioen aangaf dat ook in vierde kwartaal de doorberekening moeilijk wordt van de andermaal gestegen grondstofprijzen. Zodanig zelfs, dat het jaarresultaat van 2005 niet haalbaar lijkt.

De koers was op voorhand van de cijfers opgelopen tot boven de 9,30 euro en viel na de cijfers terug. Inmiddels is zonder extra informatie van het bedrijf de koers scherp gestegen. Uiteraard kan hier nog een mededeling volgen die dit rechtvaardigt, maar ik denk dat het verstandig is op dit moment winst te pakken.

Tenminste, dit adviseer ik de mensen die in het afgelopen jaar veel zitvlees moesten hebben. Inmiddels heb ik ook zelf winst genomen. Hoewel op de website uitstekend gecommuniceerd wordt, is jammer genoeg niets opgenomen van de waarschuwende woorden van de public relations manager tijdens de laatste presentatie.

Visioen
In de loop van 2006 zijn diverse effectenhuizen het aandeel gaan volgen. ING en KBC volgen het aandeel nauwgezet. De vennootschap heeft nog steeds een uitstekende financiële basis. Ik geef u nog even wat kerncijfers:

  • In de laatste vijf jaar steeg de omzet met 93% naar 311,6 miljoen euro,
  • In dezelfde periode verbeterde het eigen vermogen van 97,5 miljoen naar 129,2 miljoen euro,
  • De operationele cashflow (EBITDA) steeg van 37,8 miljoen naar 49,8 miljoen euro,
  • Desondanks bleef het operationele resultaat op EBIT niveau 27,3 miljoen euro in 1999 tegenover 26,7 miljoen euro in 2004,
  • De bedrijfswinst bleef met 28,4 miljoen euro in 1999 tegenover 29,8 miljoen euro in 2004 nagenoeg ongewijzigd.

    Nogmaals, mijn advies luidt nu om winst te nemen en mogelijk bij een stevige koersreactie weer aankoop in overweging nemen. Sioen blijft naar mijn mening voor de langere termijn wel een lekker hapje voor een uitkoop door een private equity partij.


    Ary Ritskes werkt voor de afdeling vermogensbeheer van Keijser Capital in Amsterdam. Hij schrijft zijn columns voor IEX op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op moment van publicatie heeft Ritskes geen postitie in Sioen. Uw reactie is welkom op ritskes@iex.nl.

  • Ary Ritskes was tot 2008 werkzaam bij Keijser Capital N.V., op de afdeling vermogensbeheer. Ritskes schrijft zijn colums op persoonlijke titel. Keijser Capital N.V. is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunningshouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op moment van publicatie heeft Ritskes geen positie in Isotis. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Ary Ritskes

    Ary Ritskes was tot 2008 werkzaam bij Keijser Capital op de afdeling vermogensbeheer. Hij speurde naar over- of onderwaardering van voornamelijk Nederlandse mid en small caps. Hij schroomt niet zaken aan de orde te stellen, die hetzij beleggers, hetzij topmanagers liever niet aan de orde stellen of laten ondersneeuwen. Mac...

    Meer over Ary Ritskes

    Reacties

    3 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 12 december 2006 15:12
      Voor korte termijntraders, en dan heb ik het over speculanten die in termen van een week tot 4 weken denken en niet over beleggers, is het misschien interessant om nu te verkopen. Het aandeel heeft in 3 weken tijd een klim gemaakt van bijna 10 %. Maar er zit meer in ht vat. Voor wie op langere termijn denkt is dit een prima belegging. Zelfs om nu nog in te stappen: het gaat om een bedrijf waarvan het familiaal karakter nog doorslaggevend is, dat recent heel interessante acquisities heeft gedaan zonder beroep te doen op verwatering van de aandelen, dat in Oost-Europa heel belangrijke productiecapaciteit heeft uitgebouwd en nu nog uitbreidt, dat degelijk werk heeft gemaakt van kostenbesparingen en de investeringen voor de komende jaren fors verhoogt, .... De bijstelling van de winstmarges voor het derde en vierde kwartaal doet niks af van het groeipotentiëel van het aandeel. Het bedrijf zal er in slagen om de winstmarges terug op peil te brengen. De groei en het bijstellen van de winstmarges zullen leiden tot een merkelijk hogere winst per aandeel. Bovendien keert het bedrijf een dividend uit dat een stuk boven de 2 % ligt wat voor een redelijke bodem onder de koers zorgt. Opwaarts ligt er nog een oude weerstand op 10,55 euro. Weerstand die nog deze week kan doorbroken worden. Het zou onverstandig zijn, zelfs voor korte termijnbeleggers, om de test van deze weerstand niet af te wachten. Want eenmaal die doorbroken wordt, is er vanuit technische hoek geen enkele weerstand meer te verwachten en dan is, voor die korte termijnbeleggers, het louter nog uitkijken naar de cijfers van het vierde kwartaal en de jaarcijfers en wie weet naar één of ander persbericht ...... Voor de lange termijnbeleggers is het een kwestie van één tot twee jaar om de heel zoete vruchten van dit bedrijf te plukken. Ik kan me dan ook helemaal niet vinden in het artikel van Ary Ritskes. Dit aandeel doet me denken aan Aalberts. Wie daar tijdig instapte hoefde niet te handelen, enkel toe te kijken hoe de koers een vlucht nam.
    2. forum rang 7 ffff 12 december 2006 17:57
      Kojo,

      Ik ben het dan weer niet met jou eens! En ik weet echt waarover ik praat want zowel Sioen als Aalberts al heel wat jaren in portefeuille. Het parcours is duidelijk totaal verschillend geweest. Zo goed als Aalberts altijd gepresteerd heeft, zo beroerd ging het Sioen al die jaren af.

      Maar wat niet is kan nog komen...Akkoord, maar dat geldt voor ieder bedrijf en daar koop je verder niet zo veel voor. De lofzangen op het potentieel van Sioen bestaan al minstens ACHT jaar in de pers. Want Sioen is ook voor het artikel van Ary Ritskes hier op IEX al eens ter sprake gekomen. En de koers is na jaren nog ongeveer hetzelfde.

      Wat ik ook tekenend vond is dat de familie vorig jaar een groot pakkett familiale Sioen aandelen verkocht heeft voor 9 Euro per aandeel. Dus enige scepsis is op zijn plaats.

      We hebben hier in de KK een lange draad over Sioen met veel meer informatie over het afgelopen jaar dan in deze draad.

      Er kan natuurlijk leven in de brouwerij komen, maar tot nu toe, nu al jaren en jaren en jaren viel het ieder keer weer tegen. Zie mijn postings in de andere draad van Sioen.

      Maar Sioen is nog lang geen Aalberts, dat is zoiets als een zondagsschilder met Rembrandt vergelijken....

      Peter
    3 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links