Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold hier, Ahold daar

Ahold word belaagd door hedge funds, lees ik in de krant. Ach, wie niet. A sign of the times. In angst om aan de hedge funds te ontvluchten lijkt CEO Anders Moberg zich te houden aan het lied van Drs. P.: De Dodenrit.

Het gaat over een familie die door de Russische wouden in een troïka rijdt. U kent het ongetwijfeld nog wel: troïka hier, troïka daar, overal zit paardenhaar. Het heeft gesneeuwd en de wolven achtervolgen de familie. Ieder keer wordt een kind geofferd.

De beesten blijven maar hongerig. Nu offert Ahold US Foodservice en wat kleinere onderdelen op en geeft ze nog een slordige 2 miljard euro aan de wolven.

Het is de vraag of deze hapjes voldoende zijn om de hongerige hedge fund van zich af te houden. De waardering van Ahold is niet zo laag als misschien denkt. Sterker, ze is duurder dan Delhaize en Casino. Alleen Carrefour is hoger gewaardeerd.

Vaag gedoe
Overigens vallen mij een paar dingen op:

  • Nieuwe COO VS Larry Benjamin komt van een private equity partij en toch kiest hij er voor om de supermarkten in de VS te gaan managen. Leuk, maar daar heeft hij geen ervaring mee. Waarom gaat hij dan niet mee met US Foodservice?

  • Verder valt mij op dat in Oost-Europa alleen Tsjechië behouden blijft. Waarom? Is het soms omdat Delhaize daar ook een supermarktketen heeft? Ik lees alleen The Financial Times dat de besprekingen met de Belgen officieel zijn afgebroken. Waarom moet ik dit trouwens in de krant lezen? Dit is toch koersgevoelige informatie?

  • Ach, ook de verkoop van US Foodservice was al weken bekend. Ik heb nooit een berichtje van Ahold gezien, tot afgelopen maandag dan. Dit is eens te meer een voorbeeld dat gelijkheid van informatie een utopie is. Alle beleggers zijn gelijk, maar sommige beleggers zijn nu eenmaal meer gelijk dan de anderen.

    Lagere k/w
    Wat nu te doen met het aandeel? Zoals gezegd, het is niet goedkoop. Niet in relatie tot de rest van de sector en niet ten opzichte van de AEX, terwijl de mogelijkheden voor echte winstgroei beperkt zijn. Ik zie niet waarom Amerika opeens een gemakkelijker markt moet worden. OK, de winsttaxaties kunnen wel wat omhoog.

    Er gaan verliesgevende ketens de deur uit en daardoor wordt de koers/winstverhouding (k/w) lager. Op de korte termijn gaat het snelle geld wel weer uit het aandeel, zijn honger is voorlopig gestild. Uiteindelijk moet Moberg toch naar Drs. P. luisteren. De wolven blijven hongerig en zolang ze denken dat er nog wat te halen valt, gaan ze ervoor.


    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.

  • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Gerelateerd

    Reacties

    7 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 8 november 2006 18:03
      Inderdaad, de hongerige wolven.

      Volgens mij zijn het de shorters die bloed ruiken. Immers, na de verkoop van US foodservice gaat de koers zeg 1,3 euro omlaag door teruggave van zeg 2 miljard. En die jongens kopen dan terug met vette winst. Daarom gaat de koers komende tijd niet omhoog. Of heb ik dat mis? Ben maar een kleine particuliere belegger en ga nooit short.

      Wie krijgt overigens de bonus bij verkoop van US foodservice? Ik neem aan diegene die de aandelen leent aan de shorters??? Hoe zit dit precies? Kunt u mij dit uitleggen??

      Bij voorbaat dank!
    7 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links