Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoog geëerd dividend

Wouter Weijand is een van de weinige fondsbeheerders met een baard. Verder weet ik alleen DWS' Klaus Kaldermorgen, de Duitse Jaap van Duijn. Weijands ABN Amro High Income Equity Fund (Hief) heeft echter géén baard.

Afgelopen week was ik bij een leuke presentatie van hem ter gelegenheid van het driejarig bestaan van zijn fonds. Zo vertelde Weijand dat hij de beroemde MSCI Wereldindex eigenlijk maar een stom ding vindt.

Aandelen komen hierin op basis van marktwaarde. Dit betekent dat fondsen die fors zijn gestegen een plekje krijgen en aandelen die hard zijn gedaald eruit gaan. Dit levert geen goed resultaat op.

De lijst met voorbeelden zijn legio. Zo maakten de Japanse financials begin 1990 maar liefst eenzesde van de index uit. Nu ze extreem zijn gedaald, stellen ze wat gewicht betreft niets meer voor.

Morbid Sadomasochistic Capital Intoxicating Index
De MSCI Wereldindexbelegger had alleen wel eenzesde van zijn vermogen in deze aandelen belegd en kreeg die daling volledig voor zijn kiezen. Daar kwam de technologie-, media- en telecombubbel (TMT) nog even achteraan. Op het hoogtepunt van de bubbel vormden deze TMT-aandelen 35% van de index.

Nu komen de nieuwe binnenkomers vooral uit de hoek van de onroerend goed, utilities en grondstoffen. Ja, u raadt het al. De koersen van deze aandelen zijn hard gestegen. Op deze manier verkoopt u laag en koopt u hoog. Weijand noemt de MSCI daarom de Morbid Sadomasochistic Capital Intoxicating Index.

Zijn Hief gebruikt dan ook een andere index als benchmark: de S&P/Citigroup High Income Equity Index. Deze selecteert aandelen op basis van hun dividendrendement, 3% is minimaal vereist om in de selectie te komen. Zodoende is het een soort antibubbel graadmeter. Het is leuk om de gewichten te zien van deze hoog dividendindex.

Deze zijn het spiegelbeeld van de MSCI. Ik illustreer u dat aan de hand van een voorbeeld::

  • Zo maakten in 1998 telecomaandelen maar liefst 8,4% deel uit van de hoog dividendindex,
  • Toen ze hip, hot en sexy werden en in 2000 de koersen explodeerden, was de weging nog maar 0,2%,
  • Nu deze fondsen weer zijn gekelderd maken ze weer voor 4,6% deel uit van de index.

    Pay-out op dieptepunt
    Opgelet, momenteel zitten er veel financials in de index: 41%. Weijand hoort van sommige van zijn klanten dat ze winst willen nemen, omdat het fonds het zo goed heeft gedaan. Dit hoeft niet, want dat doet hij al voor ze. Als de koersen hard stijgen, wordt het dividendrendement vanzelf minder en vallen de aandelen uit de index.

    Verder ziet Weijand nog voldoende redenen waarom de dividenden verder kunnen stijgen. De winsten zijn erg hoog en er wordt slechts een bescheiden gedeelte uitgekeerd. Ik heb dit even opgezocht in Datastream en het klopt inderdaad. De pay-out ratio staat op een dieptepunt en heeft daarom voldoende ruimte om op te lopen.

    Op Morningstar kunt u de hoog dividendfondsen gemakkelijk vinden:

  • Klik op fondsinformatie,
  • Klik op fondselector,
  • Categorie: aandelen,
  • Morningstar categorie: aandelen wereldwijd large caps waarde.

    Kijk eens aan zeg, er staan opvallend veel Nederlandse fondsen in de Top 10, als u selecteert op year-to-date. ABN Amro, ING, Postbank en SNS staan er schouder aan schouder met Templeton, Schroders en DWS. Het valt wel op dat ING dit jaar duidelijk achterblijft, nu het team van Jorik van den Bos naar Kempen is vertrokken.

    Doe-het-zelf
    Of is de oorzaak dat ABN Amro en SNS hun valutarisico afdekken en ING niet? De dollar is ten slotte een paar procent gedaald dit jaar. Het aardige is dat Morningstar ook aangeeft welke aandelen deze fondsen het meeste kiezen. Dit is een leuk boodschappenlijstje in het geval u het allemaal toch liever zelf doet:

  • Vodafone,
  • Repsol,
  • Royal Bank Of Scotland,
  • General Electric,
  • Citigroup,
  • Pfizer,
  • Total,
  • BP,
  • Merck,
  • Verizon.

    Mocht u overigens de hoog dividendhelden Weijand, Marc van den Weijenberg van SNS of Jorik van den Bos van Kempen willen zien, op de Dag van de Belegger volgende maand zijn ze allemaal te bewonderen. Ja, ik ben overtuigd. Dat hoog dividend is een mooie beleggingsstijl, die het over de jaren heen beter doet dan gewone aandelen.

    Of, zoals Weiand het zelf zei, waarom zou u een domme index nemen die alle overhypte aandelen en sectoren zwaar laat wegen? Alleen tijdens het opblazen van de bubbel doet uw hyperventilerende buurman het beter dan u. U weet alleen dat zodra de bubbel barst, uw portefeuille er nog netjes uitziet.


    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.

  • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Gerelateerd

    Reacties

    22 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 20 oktober 2006 18:10
      quote:

      Redactie IEX.nl schreef:

      Hoog geëerd dividend

      Corné van Zeijl - 20 okt, 17:00

      "Hoe eenvoudig is toch beleggen: anti-bubbelen met hoog dividend fondsen. Niet hip en anti-sexy..."

      www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
      Een leuk artikel.

      Over de periode vanaf 1 januari 2006 doet het SNS Hoogdividend Aandelenfonds het beter dan het ABN Amro High Income Equity fund.

      De collega's van de heer Van Zeijl geven zich niet zo maar gewonnen. Maken ze zich op voor een inhaalslag?

      Groet.
    2. [verwijderd] 20 oktober 2006 19:26
      quote:

      Redactie IEX.nl schreef:

      "Hoe eenvoudig is toch beleggen: anti-bubbelen met hoog dividend fondsen. Niet hip en anti-sexy..."
      Meneer Van Zeijl, U schreef o.a.:

      "Of, zoals Weiand het zelf zei, waarom zou u een domme index nemen die alle overhypte aandelen en sectoren zwaar laat wegen?"

      Ik heb het SNS Hoogdividend Aandelen Fonds even vergeleken met drie "domme index" fondsen oftewel trackers. Meneer Van Zeijl, kunt U me uitleggen waarom het SNS Hoogdividend Aandelen Fonds sinds eind mei 2006 achterblijft bij de volgende drie "domme index" fondsen, ook wel trackers genoemd:

      Rendement 31 mei 2006 t/m heden:

      SNS Hoogdividend Aandelen Fonds +9,8%

      PB Hoog Dividend Aandelen Fonds +11.0%

      DJ STOXX Select Dividend 30 EX +13,8%
      DJ EURO STOXX Select Dividend 30 EX +14,6%
      DJ Asia Pacific Select Dividend 30 EX +18,7%

      Meneer Van Zeijl, als U toch zo nodig ING een sneer uit de pan moet geven, kunt U dan ook uitleggen waarom het SNS Hoogdividend Aandelen Fonds achterblijft sinds ultimo juni 2006? (zie onder de paperclip)

      P.S.: Meneer Van Zeijl, ik weet dat U met een domme index een andere domme index bedoeld dan de domme indices die ik noem.
    3. [verwijderd] 21 oktober 2006 12:23
      quote:

      marique schreef:

      Ontluisterende illustratie van het gestuntel van fondsbeheerders, HY. Prima zo.
      Marique, eigenlijk ben ik het wel eens met Corné van Zeijl, met uitzondering van die ene onterechte steek onder water richting ING/Postbank Hoogdividend Aandelen Fonds. Zijn betoog is gericht op hoogdividend aandelen versus MSCI wereldindex. En dan doen de hoogdividend aandelen het (aanzienlijk) beter.

      Maar Corné van Zeijl belicht slechts één kant van het verhaal, er zijn namelijk ook nog de Select Dividend indices die hij keurig buiten beschouwing laat.

      De Select Dividend indices hebben als doel:

      "To measure the performance of the highest dividend paying stocks in the ....* relative to their homemarkets."

      * gebied zelf invullen

      Nu is er een Delta Lloyd Select Dividend Fonds (ik beleg er zelf nog steeds in via een maandelijkse storting t.b.v. mijn "levensloop porto") dat geen benchmark heeft. Het fonds gaat voor het absolute rendement en niet voor het relatieve rendement zoals ze het zo keurig in hun prospectus hebben vermeld. En boven een bepaald % rendement brengen ze een extra prestatiefee in rekening.

      Als ik het rendement van hun fonds afzet tegen de Eurozone/Europa trackers vanaf ultimo oktober 2005 , dan snap ik hun redenering. Zouden ze uitgaan van relatief rendement, dan zouden ze geen droog brood verdienen:-) (zie onder de paperclip)
    4. [verwijderd] 22 oktober 2006 01:49
      wat een probleem zoekerij neem gewoon 3 hoog dividend aandelenfondsen in je portefeuille en
      Je scoort altijd in de roos en dhr.Van Zeijl weet toch ook dat hij rendementen over een wat langere termijn moet bekijken en gezien de volumes is het Ing HD Fonds nog steeds superieur, als belegger neem je toch niet een positie in in het SNS HD fonds je raakt ze bijna niet meer kwijt gezien de omzetten per dag.
    5. [verwijderd] 22 oktober 2006 13:34
      Beste mensen,

      FF een advies!! Nooit ABN AMRO beleggingsfondsen kopen. Het is een moment opname van dit fonds maar de meeste(alle) beleggingsfondsen van ABN AMRO blijven structureel achter. Noem mij een fonds die het beter doet dan zijn collega's geef mij maar Merril Lynch, Fidelity, Delta Lloyd, JPM, Fortis etc.

      Fortis Obam belegt ook niet conform MsCI index en doet het veel beter............

    6. [verwijderd] 22 oktober 2006 13:37
      Delta Lloyd select dividend fonds belegt met name (100%) in NL en is dan moeilijk om in de vergelijking wereldwijd aandelen mee te nemen.

      Marique, eigenlijk ben ik het wel eens met Corné van Zeijl, met uitzondering van die ene onterechte steek onder water richting ING/Postbank Hoogdividend Aandelen Fonds. Zijn betoog is gericht op hoogdividend aandelen versus MSCI wereldindex. En dan doen de hoogdividend aandelen het (aanzienlijk) beter.

      Maar Corné van Zeijl belicht slechts één kant van het verhaal, er zijn namelijk ook nog de Select Dividend indices die hij keurig buiten beschouwing laat.

      De Select Dividend indices hebben als doel:

      "To measure the performance of the highest dividend paying stocks in the ....* relative to their homemarkets."

      * gebied zelf invullen

      Nu is er een Delta Lloyd Select Dividend Fonds (ik beleg er zelf nog steeds in via een maandelijkse storting t.b.v. mijn "levensloop porto") dat geen benchmark heeft. Het fonds gaat voor het absolute rendement en niet voor het relatieve rendement zoals ze het zo keurig in hun prospectus hebben vermeld. En boven een bepaald % rendement brengen ze een extra prestatiefee in rekening.

      Als ik het rendement van hun fonds afzet tegen de Eurozone/Europa trackers vanaf ultimo oktober 2005 , dan snap ik hun redenering. Zouden ze uitgaan van relatief rendement, dan zouden ze geen droog brood verdienen:-) (zie onder de paperclip)
    7. [verwijderd] 22 oktober 2006 13:58
      Hythloday,
      Goeie vraag begin nu te twijfelen. Maar dan blijft overeind staan dat het alleen europa is en niet wereldwijd.
      Volgens mij was het idd het deelnemingen fonds waar ik de fondsmanager heb gesproken en die vertelde mij dat het fonds in NL mag beleggen maar nu voor 100% in NL belegt en NU dus te vergelijken is met het ABN AMRO small comp. neth fund.
    8. [verwijderd] 22 oktober 2006 14:08
      licht off-topic vraagje: weet iemand waar het het goedkoopst is om in trackers te handelen?

      Reden hiervoor is dat ik middelen en beleggen in trackers wil combineren. Hiervoor zijn voor mij lage aankoopkosten belangrijk.

      BTW, het gaat hier mij om de bekende select-dividend trackers, vandaar de vraag in deze thread.

      MvGr,
      ioperry
    9. [verwijderd] 22 oktober 2006 14:42
      quote:

      ioperry00 schreef:

      weet iemand waar het het goedkoopst is om in trackers te handelen?
      Interactive Brokers, minimum fee is 4 euro en maximaal 29 euro. Er tussenin betaal je 0,1% op de meeste beurzen.

      En als je niet handelt, betaal je 10 dollar verplichte handelskosten, dat is 7,83 euro per maand inclusief een abonnement op de koersen van Duitse trackers (1 euro per maand)

      Bij Binck zou ik per maand ruim drie keer zo veel kwijt zijn aan bewaarloon.
    10. forum rang 6 marique 22 oktober 2006 18:47
      quote:

      ecordes schreef:

      ... begin nu te twijfelen. Maar dan blijft overeind staan dat het alleen europa is en niet wereldwijd.
      ...
      DL site meldt o.a. de tien grootste deelnemingen
      met hun procentuele gewicht:

      Akzo Nobel 7,1
      Vossloh A,G, 6,8
      MICHELIN B 6,7
      Saab AB-B 6,4
      Enel Spa 6,4
      Svenska Cellulosa Ab B Shares 6,3
      Den Danske Bank 6,2
      SNAM Rete Gas 6,1
      Abn Amro Holding 6,0
      Svenska Handelsbank 6,0

      Ishsd zit in ongeveer hetzelfde vaarwater (Europa), maar met een andere keuze.

      Ter vergelijking de koersontwikkeling YTD:
      DLsd: +5,7%
      Ishsd: +23,7%

      vrgr
      marique
    11. [verwijderd] 22 oktober 2006 20:18
      quote:

      Hythloday schreef:

      [quote=ioperry00]
      weet iemand waar het het goedkoopst is om in trackers te handelen?
      [/quote]

      Interactive Brokers, minimum fee is 4 euro en maximaal 29 euro. Er tussenin betaal je 0,1% op de meeste beurzen.

      En als je niet handelt, betaal je 10 dollar verplichte handelskosten, dat is 7,83 euro per maand inclusief een abonnement op de koersen van Duitse trackers (1 euro per maand)

      Bij Binck zou ik per maand ruim drie keer zo veel kwijt zijn aan bewaarloon.
      Dank
    12. [verwijderd] 22 oktober 2006 20:35
      quote:

      ioperry00 schreef:

      [quote=Hythloday]
      [quote=ioperry00]
      weet iemand waar het het goedkoopst is om in trackers te handelen?
      [/quote]

      Interactive Brokers, minimum fee is 4 euro en maximaal 29 euro. Er tussenin betaal je 0,1% op de meeste beurzen.

      En als je niet handelt, betaal je 10 dollar verplichte handelskosten, dat is 7,83 euro per maand inclusief een abonnement op de koersen van Duitse trackers (1 euro per maand)

      Bij Binck zou ik per maand ruim drie keer zo veel kwijt zijn aan bewaarloon.
      [/quote]

      Dank
      Interessant alternatief is de Postbank.

      Tot 1-1-2007 geen aankoopkosten. Verkoopkosten euro 11.95 minimaal/maximaal.

      Alleen voor de in het Euronext-segment Amsterdam verhandelde trackers.

      Groet.
    22 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links