Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gáán

Een oude technische wijsheid stelt: Al het goede komt hard en snel. Gisteren stelde ik de retorische vraag of de AEX deze week afrekent met de neklijn van het omgekeerde hoofd/schouderpatroon. Lang liet het antwoord niet op zich wachten.

Met de koerssprong die de graadmeter weer wist te realiseren is de index boven de dalende weerstandslijn over de toppen van mei en juni gebroken. Hiermee is de doorbraak van de neklijn een technisch feit.

Bovendien bevestigt de AEX de opwaartse trendmatige beweging sinds half juni. Sinds de test van de langere termijn opwaartse steunlijn laat de graadmeter namelijk een patroon van achtereenvolgende hogere toppen en bodems zien.

Gisteren is daar weer een hogere top aan toegevoegd. Met de stijging van gisteren kan eindelijk mijn verlanglijstje van 29 juni in de prullenbak.

Go?
Op dat lijstje stond namelijk 446 nog open. Vaste lezers weten echter dat ik er daarna nog 449 aan toevoegde. Dit niveau lijkt dan ook het eerst volgende richtpunt te worden voor de AEX. Het gerealiseerde koerspatroon is echter aanleiding om onveranderd positief te blijven voor de wat langere termijn.

Eind 2005 had ik ook een verlanglijstje met twee richtpunten erop. Op 14 juni gaf ik aan dat de trendlijn waarop ik mijn visie destijds baseerde was opgelopen tot net boven 400. Bovendien gaf de Koffiekamerklaagindicator een duidelijk koopsignaal. Mijn jaardoel - geen ultimo! - voor 2006 staat op 512.

De succesvolle test van de langere termijn steunlijn en de omgekeerde hoofd/schouderformatie, waarvan het hoofd exact op de hiervoor aangehaalde langere termijn steunlijn is gevallen, zijn aanleiding om aan deze visie vast te houden. Vergeet ook niet dat richtpunten van koerspatronen minimale koersdoelen zijn.

Stijgt de AEX nu alleen nog maar in een rechte streep omhoog? Nee, want na de doorbraak komt vaak de terugtest en dan pas de go uit mijn welbekende rijtje Uitbraak, Pullback & Go. Ik verhoog de eerste steunzone naar 440.

Eurostoxx 50: 3665
De Eurostoxx 50laat een vergelijkbaar koerspatroon zien als de AEX. Het verschil met de Amsterdamse index is echter dat deze graadmeter nog geen doorbraak van de neklijn liet zien. In de komende dagen richt ik mijn blik op de zone 3665, omdat daar momenteel namelijk de dalende trendlijn loopt over de toppen van mei en juli.

ASML: 16,15 euro
Lange tijd al zit ASML in een dalende, trendmatige beweging. Binnen deze beweging begint de zone rond 14,50 euro echter een steeds interessantere technische rol te vervullen. Zoals ik in de grafiek aangeef, heeft de zone al een paar keer gediend als vangnet. De daling van vrijdag lijkt ook door deze eerste steunzone te worden opgevangen.

De constatering dat de Relatieve Sterkte Indicator (RSI) gisteren echter vanaf een hoger niveau opveerde, is echter een belangrijk gegeven. Helemaal als ik zie dat de indicator boven het oversold-terrein opveerde. Dit impliceert dat ASML in de komende dagen opnieuw een aanval kan inzetten op de koerszone 16,15 euro.

Zoals duidelijk in de grafiek is aangegeven fluctueren in deze koerzone momenteel twee weerstandslijnen. Dit idee is daarom wat speculatiever van opzet. Boven de zone 16,15 euro verbetert het technische plaatje verder, zodat u een nieuwe bijdrage van mij mag verwachten zodra de neerwaartse trendlijn sneuvelt.

DSM: 37,70 euro
DSM heeft zich vrij recent weten te ontdoen van de dalende weerstandslijn, die het fonds al sinds eind maart in haar greep hield. De terugval van anderhalve week geleden zie ik in dit licht als de terugtest op de oude dalende weerstandslijn. Deze daling is succesvol opgevangen en sindsdien zet de koers voorzichtig hogere stappen.

Interessant is ook het gegeven dat de meest recente terugval steun vond op het eerste correctieniveau van de voorafgaande stijging van begin juni tot begin juli. Vergelijkbaar met het beeld van de AEX beginnen in de grafiek van DSM contouren te ontstaan van een omgekeerde hoofd/schouder aan het einde van de genoemde daling.

Deze technische ontwikkelingen zijn aanleiding voor mij om weer wat positiever over het verdere koersverloop van DSM te worden. Het eerste richtpunt is de zone 37,70 euro. In de grafiek neem ik rond dit niveau een horizontale weerstand waar.

Vedior: 18,45 euro
Het technische plaatje van Vedior is in de afgelopen handelsdagen verbeterd. De koers heeft zich succesvol boven de neerwaartse correctieve trendlijn weten te zetten. De recente daling leverde weer een terugtest op deze oude weerstandslijn op en opnieuw is de koers door de zone net onder 15,00 euro opgevangen.

Hiermee doorbreekt Vedior het patroon van lagere achtereenvolgende bodems, zoals die sinds half mei zijn waar te nemen. Interessant wordt de koersontwikkeling als ik vertel dat de twee recent gevormde bodems net onder 15,00 euro op het 50%-correctieniveau vallen van de stijging vanaf eind oktober vorig jaar.

De RSI laat bovendien al een patroon van achtereenvolgende hogere bodems zien. Mijn verwachting is daarom dat de correctieve beweging voor Vedior ten einde is en dat de koers de langere termijn stijgende beweging weer kan oppakken. Het eerste richtpunt bepaal ik op 18,45 euro.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

64 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juli 2006 10:03
    "Eind 2005 had ik ook een verlanglijstje met twee richtpunten erop. Op 14 juni gaf ik aan dat de trendlijn waarop ik mijn visie destijds baseerde was opgelopen tot net boven 400. Bovendien gaf de Koffiekamerklaagindicator een duidelijk koopsignaal. Mijn jaardoel - geen ultimo! - voor 2006 staat op 512.".

    "Bovendien gaf de Koffiekamerklaagindicator een duidelijk koopsignaal.".

    Zonder de Koffiekamerklaagindicator zou u ernstig belemmerd worden in het geven van juiste prognoses, om niet te zeggen, dat het onmogelijk zou zijn.
  2. Ruud100 25 juli 2006 10:17
    Dit is even een ander verhaal dan de TA van FBS gisteren. Die stellen voor Vedior E11,20 centraal als koersdoel.

    We mogen natuurlijk niet complete persberichten knippen en plakken maar FBS opende het perbericht gisteren met "Vedior zal verder dalen naar de tweede steun van EUR11,20, als het de eerste steun van EUR14,80 doorbreekt".

    Vervolgens staat centraal waarom deze steun dan zou breken, met tot slot de opmerking dat alles nog goed kan komen als de koers maar boven de E16,05 uitkomt.

    Wanneer je deze analyse "anoniem" naast het verhaal van dhr. Nikken legt zou je denken dat het over twee verschillende fondsen gaat.

    Zouden ze bij FBS misschien een koersgrafiek van een ander fonds gebruikt hebben? Anders kunnen ze toch onmogelijk een persbericht de wereld in sturen dat feitelijk stelt: "Vedior daalt naar E11,20, tenzij..."

    Dhr Nikken: bedankt voor deze analyse van Vedior zo kort na de alarmerende berichten van FBS.

    Groeten

    Ruud
  3. [verwijderd] 25 juli 2006 10:42
    quote:

    willemn schreef:

    beste Geert Jan,

    op 20 juni schreef je dat Vedior binnen anderhalve maand op 13,35 zou staan
    beste willem

    vandaar dat ik vandaag begin met de tekst dat het beeld is verbeterd.
    bij de vorige bijdrage stonden we nagenoeg rond dezelfde niveaus, dus een ieder kan zonder kleerscheuren draaien......

    visies wijzigen wel eens, het lijkt soms net een beurs.....

    Groet GJ
  4. [verwijderd] 25 juli 2006 12:28
    quote:

    jiv schreef:

    Mag ik u allen er op wijzen dat u dient te klagen? Anders gaat de aex niet verder omhoog.
    Ik heb het warm, voel me niet lekker,ben depressief,m'n strandbal is lek, m'n bier is op en de AEX doet niet wat ik wil. Ach en wee!!!
    Zou dit genoeg zijn ??
    Denk het wel,dus ik ga ook maar weer eens een longpositie innemen voor een ritje naar 450.
    Gezien m'n ongekende vermogen op het verkeerde moment in te stappen dus waarschijnlijk nog even een test van de steunzone rond 440.
    Groet Ronald
64 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links