Login
 
Wachtwoord vergeten?

Duurzaam beleggen wereldwijd in de lift

Advertorial

Duurzaam beleggen maakte de afgelopen jaren een forse groei door. Inmiddels wordt in de hele wereld ruim een derde van het belegd vermogen duurzaam beheerd. Europa is koploper als het gaat om duurzaam beleggen en Nederland speelt daarbinnen een belangrijke rol. "Steeds meer beleggers vragen om rekening te houden met mens, milieu en maatschappij bij het beheer van hun vermogen."

Een groeiende groep mensen wil een betere wereld nalaten voor de volgende generaties. En daaraan willen ze ook zelf een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door hun geld duurzaam te (laten) beleggen in bedrijven die de wereld mooier en beter maken. Dat blijkt uit diverse cijfers.

Zo groeide de markt voor duurzame beleggingen (licht- en donkergroen) tussen 2012 en 2014 wereldwijd van 13,1 biljoen dollar tot 21,4 biljoen dollar. Dat is een toename van ruim 60%. Inmiddels wordt in de hele wereld meer dan een derde van het belegd vermogen duurzaam beheerd.

Europa is koploper in duurzaam beleggen, met een totaal beheerd vermogen van 13,6 biljoen dollar. Dat is bijna de helft van het totaal. De Verenigde Staten zijn met 6,5 biljoen dollar een goede tweede.

Nederland blijft niet achter

Ook in Nederland is de laatste jaren een flinke stijging van het aandeel duurzaam beleggen te zien. Het bedrag dat in ons land duurzaam wordt belegd of gespaard door particulieren groeide in 2014 van 24,7 miljard euro naar 29 miljard euro.

Dat is een toename van 17%. Volgens de laatste cijfers vormt duurzaam beleggen 12% van de totale markt voor beleggingsproducten (tegen 9,2% een jaar eerder). Met name het duurzame vermogensbeheer is een belangrijke oorzaak van deze toename.

Duurzame factoren meewegen

"Steeds meer beleggers vragen om rekening te houden met mens, milieu en maatschappij bij het beheer van hun vermogen", onderschrijft ook Gert van de Paal, specialist in maatschappelijk verantwoord en duurzaam beleggen bij de Rabobank.

Uit onderzoek van Morgan Stanley blijkt dat ruim 70% van de individuele beleggers in de Verenigde Staten is geïnteresseerd in duurzaam beleggen. Van de beleggers in de leeftijdscategorie 22tot 44 jaar geeft zelfs 84% aan dat ze duurzame factoren willen meewegen in hun beleggingsbeslissingen en portefeuille.

Van de Paal: "Ook bij de Rabobank zien we dat een toenemend aantal mensen bijvoorbeeld niet wil beleggen in bedrijven die niet op een verantwoorde wijze worden bestuurd."

Extra wensen

Volgens Van de Paal is binnen de Rabobank maatschappelijk verantwoord beleggen de norm. "Wij kijken standaard hoe een bedrijf omgaat met klimaatverandering, mensenrechten of corruptie en vragen fondsbeheerders waarmee we samenwerken dat ook te doen. Wie dat wil, kan bij ons daarnaast extra wensen op het gebied van duurzaam beleggen kenbaar maken. Zoals beleggen in de meest duurzame bedrijven binnen een sector, duurzame thema's of met extra strenge uitsluitingscriteria."

Via de Fondsselector van de Rabobank kunnen klanten een keuze maken uit tientallen duurzame beleggingsfondsen van verschillende aanbieders. Bekend en minder bekend.

"Wij zijn daarbij steeds op zoek naar nieuwe fondsen voor onze klanten en met regelmaat breiden we het assortiment uit. Bijvoorbeeld op het gebied van impact investing. Dat is een vorm van beleggen waarbij naast een financieel rendement ook specifiek gestreefd wordt naar een sociaal-maatschappelijk rendement", aldus Van de Paal.

Bronnen: Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) en het Japan Social Investment Forum, Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), Morgan Stanley


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Advertorial Rabobank

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Column door: Advertorial IEX

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om.

Meer over Advertorial IEX

Recente columns van Advertorial IEX

  1. 30 jul Slim profiteren van verschillen ...
  2. 12 jul Slim inspelen op het Amerikaanse... 2
  3. 04 jul Beleg eenvoudig in crypto’s met ... 2
Gesponsorde links