Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wijd en breid gespreid

Hoewel ik de eerste ben die beken dat de recente correctie verder ging dan ik verwachtte, mag ik toch zeggen dat ik wel iets van een daling had verwacht. Nee, ik ben niet zoals die types die al drie jaar flauw zijn en nu zeggen: I told you so.

Als ik dan vraag hoeveel zij verdiend hebben, wordt het alsnog stil. Nee, ik was licht negatief en had een paar veranderingen doorgevoerd in mijn portefeuilles. Juist omdat ik liever safe than sorry was, deed ik het volgende.

Ik ging uit specifieke aandelen met een grotere risico's en stapte in gespreide, hoogdividend beleggingsfondsen en wereldwijd gespreide beleggingen.

Het idee achter deze beleggingstheorie is hoe breder, hoe minder risico. Als gevolg van de onzinverhalen over inflatieangst ging echter de hele wereld omlaag. Komt dit nu echt door de geldontwaarding?

Wie zegt u? Inflatie?
Recent onderzoek van de De Nederlandsche Bank (DNB) maakt duidelijk dat de gemiddelde belegger geen enkel idee heeft wat inflatie is en doet. Hoe kan ie er dan bang van zijn? Beleggers zijn gewoon bang hun winst van de afgelopen jaren kwijt te raken. Voor velen is dat net een deel dat ze recent terugwonnen na de krach begin deze eeuw.

Rente is niet iets van de laatste tijd en ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ik heb liever economische groei met de huidige, hogere rente dan krimp met een lagere rente.

Heftig
Terug naar mijn thema van vandaag: spreiding. Fortis Obam is een voorbeeld van een van de fondsen die ik gebruik om te spreiden. Ondanks zijn supermanager en superprestaties in het verleden viel dit fonds gewoon van 135 euro terug naar een laagte punt van 110 euro, ofwel -18%... Gelukkig was die 110 euro een steun.

Een andere manier om te spreiden, was mijn stap naar hoogdividend aandelenfondsen. Het idee is dat de aandelen in deze fondsen weinig ruimte omlaag hebben, omdat ze veel dividend uitkeren. Het ING Hoogdividend Aandelenfonds kelderde alleen 9% van 30,40 naar 27,60 euro. Minder heftig dan Fortis, maar meer dan ik verwachtte.

Bodem?
Wie in mei goud kocht als bescherming tegen inflatie, had dat ook beter niet kunnen doen.

Kortom, de daling heeft volgens mij niets met inflatie en rente te maken, maar meer met speculatie en risicobereidheid van beleggers. Neem Japan. Ik was toevallig flauw op dit land, omdat ik een hoofd/schouderpatroon in de Nikkei 225 zag én mij wilde afzetten tegen alle analisten die vast waren op deze beurs.

De beleggers de wel in Japan zitten hebben intussen een behoorlijke daling achter de kiezen en als je het mij vraagt, moet de bodem nog komen.

Breedbekkikker
Ik kijk nóg breder: de MSCI World Index. Deze index is door zijn tweehonderd daags gemiddelde en door zijn opgaande trendlijn gezakt. Zo bezien is het beeld voor alle beurzen negatief.

De trend is… Nou, als de trend echt een vriend is, dan moet ik nu even niet in India zitten.

Brazilië wint niet
De weekgrafiek van de bekendere Sensex 30 doet mij ook rekening houden met een verdere neergang.

Brazilië wint niet
Het Braziliaanse voetbalelftal mag dan een goede kans maken om het WK te winnen, maar de beurs daar even niet. De Bovespa Index heeft overigens ruim ervaring met hoge rente (18%) en gierende inflatie (9%). Met zo'n rente wil ik sowieso niet in aandelen zitten, maar dit ter zijde.

Ga toch vissen
Centaal Europa en Rusland zijn sinds begin mei ook gewoon omlaag gegaan. Kortom,…

… of u nu in de AEX zat…

… of in een gehyped beleggingsfonds…

http://www.iex.nl/stocks/stocks_detail.asp?ID=218464

… u hebt verlies gemaakt. Wie net als ik niet tegen zijn verlies kan, moet net als ik meer voor cash kiezen. Er is een tijd om long te gaan, er is een tijd om short te gaan en er is een tijd om eventjes te gaan vissen.

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 juni 2006 12:29
    Vissen is ook niet verkeerd :)

    Meneer van Dongen u had het vandaag op Zoom.in dat er nog geen nieuwsaandacht was geweest over de sterke daling.
    Dit is niet helemaal waar....
    De NOS heeft van de week een stukje uitgezonden over dat de beleggers niet meer zo paniekerig reageren bij grote dalingen als vroeger(Volgens de postbank). Ik kan helaas niet het nieuws onderwerp er bij vinden maar dit wilde ik toch even melden.
  2. [verwijderd] 19 juni 2006 15:20
    De Nederlandse Bank kan nvertellen wat zij wil,maar een feit is dat de euro bijna gelijk aan koopkracht is als de gulden 4 jaar geleden en dat komt niet van 3 a 4% inflatie per jaar.Ik vertrouw het CBS inflatie-cijfer niet.Ik kijk liever naar het JAPAN SYNDROOM en daar zie ik toch een langjarige weerstandslijn (welke de AEX m.i.ook gaat volgen)(Gelddrukpers-economie?)
  3. folg2 19 juni 2006 17:23
    Kijk eens naar Amocco. Donderdag 5% dividend en vandaag alweer in de plus. Ook voor wie in februari of maart kocht. Wat de bankiers ook vertellen; de inflatie is vee-eel groter dan de bankiers beweren. De kruipende inflatie moet nog komen, immers hoeveel energie zit er in de producten die we kopen en de doorberekening begint vanaf de levering van het nieuwe product als de concurrentie dit toelaat. In mijn vak zijn de marges de afgelopen 15 jaar met 80% gedaald; vandaar de vele mergers.
    Dus voor 2007 stagflatie. Bernanke die als nieuwe schipper aan het roer, rukjes geeft ipv vloeiende bewegingen à la Greenspan zal zorgen voor veel golven en baren. Het zal veel beleggers ontgoocheld wegjagen. Immers beleggers zijn zoals schichtige hindes. Als je ze voert zullen ze langzaam en tam komen aanzetten. Als je een keer iets werpt springen ze schichtig weg en komen langzaam of sneller terug. Als je nu voortdurend nieuwe stukken gaat gooien dan druipen ze langzaam af. Lees voor 2007 een salamie crash.
  4. [verwijderd] 19 juni 2006 17:39
    Ik ben het eigenlijk met van Dongen eens. De correctie zat er aan te komen maar wie had gedacht dat het zo'n bloedbad zou worden. Ik wel maar weken later vandaar dat ik wat laat gestart ben met het kopen van puts. Mijn portefeuille bestaat in feite uit geschreven puts maar ik maak me niet ongerust daar ze bijna allemaal extreem laag geschreven zijn. Mijn eetlust in deze was eind 2005 gering. Waarom? Primair vond ik de koersen toen hoog genoeg. Ik had namelijk voor het eerst enkele jaarvergaderingen bijgewoond van grote bedrijven en was geschokt over wat ik zo achter de bestuurders aan commissarissen zag zitten. Legio figuren met een bedenkelijke reputatie die een spoor van vernieling in het bedrijfsleven hebben achtergelaten worden in het old boys circuit nog steeds benoemd via louche een tweetjes.Ik dacht Nederland moet toch hard op weg zijn een van de meest witteboordboordcriminele landen van de wereld te worden en dat werkt uiteidelijk als een boemerang op de beurskoersen. De code Tabaksblatt is niets anders dan een schaamlapje om flink door te gaan op de oude voet. Daar in veel landen hetzelfde gaande is dacht ik er gaat ooit een klap komen.Inmiddels is de Ahold affaire volgens de handel en wandel in "onze rechtstaat" in feite geseponeerd. Dat stinkt van hier tot Tokio. Hier volgt vrijspraak in China zeer waarschijnlijk de doodstraf.Ook de politiek laat zich nu niet zien wel wil de PvdA de oudjes verder uitmelken. Als ik lees dat ouderen in Engeland een enorme toelage krijgen voor de enegie, gratis vervoer etc. dan vraag ik me af hoe het mogelijk is dat nog een Nederlander op zo'n partij stemt.In de NRC lees ik dat 6% van onze topambtenaren corrupt is. Ik vraag me af of ons landje dan nog bestuurbaar is.Kortom ik heb geen enkele fiducie in onze zogenaamde elite.Inmiddels ook de loopgraven van Brussel gelezen van van Buitenen en dan wordt je somber over de toekomst.Kortom ik heb geen illusies over de beurs tenzij we de meeste bestuurders aan de kant zetten en bijvboorbeeld vervangen door Aziaten. Waarom alles naar de lage loon landen als het laaggeschoold werk betreft het stikt hier van de laaggeschoolden.Ons probleem is dat de rot in de schandalig overbetaalde top zit en dat beloofd weinig goeds voor de beurs.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links