Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA USA: Waardeloos

Vorige week wees ik op het verzwakkende technische beeld van de S&P 500, toen de koers uit het opwaartse trendkanaal was gevallen. Een blik op de grafiek leert mij dat ik de eerste horizontale steunzone terugvind rond 1245.

De index hoeft overigens niet in een rechte streep tot aan deze zone af te dalen. Opwaarts lijkt het eerste cruciale niveau gevormd te worden door de zone 1282. De bodem van begin april en de oude steunlijn komen momenteel hier samen.



















IBM: 75,75 dollar
Het technische beeld van IBM begint te kraken. Na de afstraffing van aan het begin van 2005 begon de koers aan een geleidelijke opwaartse beweging. De technische verzwakking waaraan ik refereer, is dat het aandeel door de steunlijn onder deze beweging is gezakt. Sinds begin dit jaar siert een symmetrische consolidatiedriehoek de grafiek.

Omdat gebruik wordt gemaakt van dezelfde steunlijn, geldt uiteraard dat de koers ook uit dit patroon is gezakt. Interessant is het gegeven dat de Relatieve Sterkte Indicator (RSI) al enkele maanden niet in staat was om overbought te raken. Binnen de regels van de Power Range Rules staat dit bekend als een voorbode van een trendwijziging.

De doorbraak uit het koerspatroon geeft aanleiding om in de komende periode rekening te houden met verdere verkoopdruk. Op basis van het consolidatiepatroon denk ik aan een terugval naar 75,75 dollar. Wel verwacht ik nog horizontale steun rond 77,50 euro.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links