Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bij de les

Natuurlijk is de daling van de AEX in de afgelopen dagen hard gegaan. Onthoud echter de technische regel: al het goede komt hard en snel. Natuurlijk siert een op twijfel duidende doji formatie de grafiek van de index.

Natuurlijk staat ook de Relatieve SIerkte Inidcator (RSI) op diepe waarden, maar hierdoor is een opleving aannemelijk. Natuurlijk zijn de bodems van december en januari relatief dichtbij en mag worden aangenomen dat deze als vangnet fungeren.

Toch blijft het oppassen. Gisteren bepaalde ik een eerste horde op 441,00. Dit eerste weerstandsniveau baseerde ik op de oude trendlijn over de toppen uit 2005.

Eerder dit jaar fungeerde deze als steun, nadat de AEX er eind 2005 tot boven uitsteeg. Woensdag liet tijdens de vrije val de lijn de index in de steek. Gisteren worstelde de AEX de hele dag met 441,00.

Een niet onbelangrijk gegeven
Voor vandaag merk ik de zone 441,00 weer aangemerkt als eerste barrière. Vlak boven deze trendlijn loopt in de intradag grafiek trouwens ook de dalende trendlijn, die de neergang van de afgelopen dagen begeleid. Deze fluctueert nu rond 442.50. In de afgelopen weken heb ik consequent de Directional Movemoment Indicator (DMI) afgebeeld.

De ADX van deze indicator begint langzaam maar zeker op te lopen tot boven de minimumwaarde. Een niet onbelangrijk gegeven! Ik heb ik meerdere malen geschreven dat ik een daling van de index graag vergezeld zie gaan met een stijging van deze indicator. Dit is nodig om de opleving van de index, als die komt, in het juiste licht te plaatsen.

Het startpunt voor een opgang lijkt te worden gegeven als de graadmeter boven de genoemde weerstand kan uitkomen. Tot die tijd blijf ik er in eerste instantie rekening mee houden dat de AEX het gisteren gerealiseerde dieptepunt scherper zet richting de horizontale steunlijn die rond 428,00.

Gegeven de huidige volatiliteit vermeld ik voor de zekerheid ook even het eerste richtpunt van een mogelijk herstel. Deze kan in eerste instantie bepaald worden op 448,00. Vergeet ten slotte niet dat vandaag weer de opties aflopen.

Prettig weekend.

Eurostoxx 50: Koersdoel behaald
Voor de technische situatie van de Eurostoxx 50 geldt een vergelijkbaar verhaal als de AEX. Het koersdoel is gehaald, dat ik op basis van het dubbele toppatroon berekende. Deze index laat ook een nagenoeg perfecte doji zien. De indicator is neerwaarts versneld uit het dalende trendkanaal en staat op een diepe waarde.

De eerste horizontale weerstand bepaal ik op 3635. Pas hierboven mag de start van een serieuze opleving worden verwacht met richtpunten van 3705 en 3755 respectievelijk. De zone 3540 vormt nu het eerste, lagere punt van technisch belang.

Reed Elsevier: 11,90 en 12,20 euro
Langzaam maar zeker begint het langere termijn, zijwaartse verloop van Reed Elsevier iets meer weg te krijgen van een stijgende beweging. Op dit moment staat de koers aan de onderkant van een breed opwaarts gericht trendkanaal en alle verkoopdruk sinds december vorig jaar is rond de huidige niveaus opgevangen.

Een blik op de indicator leert dat deze diep is afgedaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de zone 11,10 tot 11,20 euro in de komende handelsdagen weer als vangnet fungeert. Steun in deze zone kan de basis zijn voor een stijging binnen het trendkanaal. Het eerste richtpunt is 11,90 euro, daarboven komt 12,20 euro in beeld.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 mei 2006 11:34
    beste,
    ik denk dat dat deze keer moeilijk te zeggen is.
    door de grote uitslagen van deze week zijn de belangen in een paar dagen compleet anders komen te liggen.
    een blik op het huidige koersverloop geeft aanleiding om 440 te veronderstellen.
    maar met de huidige voli kan alles...
    Groet GJ
  2. [verwijderd] 19 mei 2006 11:45
    quote:

    Nikken schreef:

    beste,
    ik denk dat dat deze keer moeilijk te zeggen is.
    door de grote uitslagen van deze week zijn de belangen in een paar dagen compleet anders komen te liggen.
    een blik op het huidige koersverloop geeft aanleiding om 440 te veronderstellen.
    maar met de huidige voli kan alles...
    Groet GJ
    Maar die maag dan?:

    "Nikken - 19 mei 06, 10:30 | Reageer | Quote | Zoek | Aanbevolen: 0

    Nikken schreef:

    Clown
    nog even over het maag gevoel...
    begin langzaam een deja vu te krijgen...
    453.50 wilde ook maar niet lukken
    net zoals vandaag 441.00 maar niet wil lukken...
    groet GJ

    ik blijf dat gevoel maar houden.....".

    Een TA-specialist die op het gevoel in zijn maag afgaat.
    In welk boek staat dat beschreven?
  3. [verwijderd] 19 mei 2006 11:50
    quote:

    frank sierens schreef:

    beste Gert Jan Nikken

    Mogen we net voor expiratie deze namiddag enig kunst en vliegwerk verwachten naar hogere of net lagere AEX standen toe? Waar liggen de meeste belangen voor de grotere manipuleerders van de markt ??
    Kan iemand me daar een zinnig antwoordje op geven??
    Alle calls zijn grondig gesloopt, het mooiste voor de professie zou zijn een run omhoog om alle geschreven poetsen nu nog van tafel te vegen.
    alle schrijfpremies kunen dan fijn bijgeboekt gaan worden.
    normaal gesproken zou men heftig uit de startblokken gaan, wat volgens mij ook gebeurt is, maar verkoopdruk blijft schijnbaar bven de markt hangen, nu zal men in het expiratie 1/2 uur waarschijnlijk alle middelen gaan aanwenden.
    Mar misschien gaan we de dag wel uit als een nachtkaars, bovendien ook nog in de min...
    Gisteren stonden er bijvoorbeeld nog 10.000 poetsen 460 uit..die moet wel vandaag afgerekent gaan worden....auw....

  4. [verwijderd] 19 mei 2006 12:00
    Op dit moment staan er meer dan 40.000 poetsen uit die bij epiratie op 440 minimaal 5E gaan opleveren

    bijvoorbeeld de 460.00 poets Mei, 12.000 stuks alleen al, is dus al 24 miljoen Euro.
    we weten natuurlijk niet welke premie ontvangen is maar ik ga er vanuit dat dat dus geen 2000 euro per contract is geweest..

    Een puntje of 2 minder scheelt dus nogal wat in de expiratie..genoeg om waarschjnlijk grof aan de slag te gaan als men de moed nog niet heeft opgegeven.
  5. [verwijderd] 19 mei 2006 12:14
    De waarheid is soms erg anders dan een gokje op basis van het gevoel.... dus hier de feiten van de mei expiratie keihard geen discussie mogelijk..... tja en het belang van deze mei expiratie.... heren laat u niet in de luren leggen het stelt niets voor mei.

    eerste cijfer is aantal calls tweede is puts en derde is het percentage calls

    index:

    103888 91787 53.1%calls

    Zelfde gegevens voor RDSA.

    65353 37646 63.5%

    Voor ING:

    33355 34075 49.5%


    Voor AAB

    101133 37503 72.9%

    Voor PHI

    44398 15242 74.4%

    Ja ja iedereen is uit calls..... dit zijn gegevens van gisteren dus .....
  6. [verwijderd] 19 mei 2006 12:23
    Heb het idee dat u beiden iets anders bedoelt. De aantallen puts en calls kunnen dan wel in het voordeel liggen van de calls maar als deze voornamelijk vanaf de 450 zitten zou er best omhoog gewerkt kunnen worden. Zeker als er weer heel veel puts rond dit niveau liggen.

    Al met al heeft beiden gelijk en ook weer niet :-)

    mvg.

    Onno
  7. [verwijderd] 19 mei 2006 12:28
    Dus iemand in dit draadje denk dat al die putbezitters de afgelopen week geen winsten hebben binnengehaalt maar die dingen gewoon hebben laten liggen. Beetje naief ideetje.

    In een daling als die we de de afgelopen dagen hebben gezien is het patroon eerder. putters halen winsten binnen en aan de andere kant dipzoekers die calls kopen. Daarmee ruimte scheppend voor verdere dalingen. Wat we ook zagen. Iedere schuiver werd gevolgd door een consolidatie die niet de eerste de beste weerstand kon overbruggen en na een tijdje de volgende golf uitlokte.
    Dit proces is nog steeds gaande, verstoring vindt plaats als we nu de 440/42 zone zouden uitnemen. Tot op heden zien we alleen hoofdstoten in die zone.

    mijn 5 cent ;-))
  8. [verwijderd] 19 mei 2006 13:05
    quote:

    Hijwasmaar een clown schreef:

    Ja ja iedereen is uit calls..... dit zijn gegevens van gisteren dus .....
    Ik zeg niet dat iedereen uit de calls is.
    Ik
    zeg wel dat de waarde van de calls gesloopt is en dat de schrijvers nu dan nog de poetsen voor de deur hebben staan.

    En dat er vanmiddag afgerekent dient te worden....
  9. [verwijderd] 19 mei 2006 13:28
    quote:

    Hijwasmaar een clown schreef:

    Onno,

    Dan moet u ook erin betrekken:
    wie er wat, wanneer en voor wanneer
    heeft afgesloten.....

    Iedere andere analyse op het "belang van" faalt.

    Groet.

    Clown, dit lijkt me een denkfout. Het is niet van belang wie die calls of puts heeft. Het is slechts van belang dat ze uitstaan. Hoe vaak ze verkocht of gekocht zijn doet er ook niet toe. Feit blijft dat ze afgerekend moeten worden. Het is wel van belang wat de waarde is van puts en calls. Ik denk dat je beter per waarde kunt kijken hoeveel puts en calls er uitstaan en aan de hand daarvan het belang kunt inschatten.
    Pacito
  10. [verwijderd] 19 mei 2006 13:44
    quote:

    Pacito schreef:

    [quote=Hijwasmaar een clown]
    Onno,

    Dan moet u ook erin betrekken:
    wie er wat, wanneer en voor wanneer
    heeft afgesloten.....

    Iedere andere analyse op het "belang van" faalt.

    Groet.

    [/quote]
    Clown, dit lijkt me een denkfout. Het is niet van belang wie die calls of puts heeft. Het is slechts van belang dat ze uitstaan. Hoe vaak ze verkocht of gekocht zijn doet er ook niet toe. Feit blijft dat ze afgerekend moeten worden. Het is wel van belang wat de waarde is van puts en calls. Ik denk dat je beter per waarde kunt kijken hoeveel puts en calls er uitstaan en aan de hand daarvan het belang kunt inschatten.
    Pacito
    Metydie belangen zit het wel goed, de winsten op de geschreven calls staan zeer waarscjijnlijk niet in verhouding tot de verliezen vand geschreven poetsen. (weet het eigenlijk wel z4eker maar dat ga ik maar niet neerschrijven..)

    Hoe die verliezen te beperken...koop goedkoop calls dus vandaag, probeeer daar nog wat mee te verdienen en drijf de poetsen naar beneden...
    zou een scenatio kunen zijn...maar net zoals altijd..wat er gaat gebeuren is nu ongewis....
    En hoe komm je tot deze consensus..alleen als iedereen de zelfde redenatie heeft.
    Of dat zo is zien we om 15.30..

    Ik denk dat ik ook nog even moet helpen

    AEX expireert op 420 , Vier twintig...
  11. [verwijderd] 19 mei 2006 13:46
    quote:

    little johnie schreef:

    Dus iemand in dit draadje denk dat al die putbezitters de afgelopen week geen winsten hebben binnengehaalt maar die dingen gewoon hebben laten liggen. Beetje naief ideetje.

    zone.

    mijn 5 cent ;-))
    Er staan nu nog steeds meer dan 11.800 poetsen 460 uit..dat is niet naief, dat is een gegeven !!
  12. [verwijderd] 19 mei 2006 13:46
    Pacito,

    Of een MM ze heeft geschreven of gekocht is van belang... als een grote partij ze heeft als bv verzekering is van belang..... je zult er nooit achter komen wie, is namelijk geen publiek record.....

    Moraal van het verhaal is eigenlijk dat "het belang" van de expiratie wat hier regelmatig voorbij scheurt te beperken is tot op 00 0f 05 waarden en als we net even verder zijn ook de 2,50 waarden.

    Groet.
63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links