Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

H1: Shell, Besi en Ordina

H1: Shell, Besi en Ordina

We hebben een ruig halfjaar achter de rug. Halverwege februari denderde de beurs op advies van een RBS-analist (Sell everything!) met kracht door de 400 om een bodem neer te zetten rond de 380. 

 

Na een snel herstel kwamen de beurzen in een slaaptoestand terecht. Het naderende Britse referendum zorgde voor een enorme terughoudendheid. Wat je ook vindt van de Britse uittreding, het zorgde in ieder geval wel weer voor actie op de beurs. En dat werd node gemist. 

 

Even afgezien van de Brexit-soap, is 2016 toch wel het jaar van de comeback van grondstoffen. Je kan het één keer roepen, twee keer roepen of 1000 keer, zoals sommige guru's doen, maar eens gaan die prijzen omhoog. Waarvan akte.

 

De grondstoffenindex zoals u hierboven ziet is de core commodity index CRB van ThomsoAchtereenvolgens ziet u de grafieken van koper, zink en olie. Ja, zelfs de olieprijs maakte een flinke comeback, al is 100 dollar nog ver weg. Het zal u dan ook niet verbazen dat in het winnende kamp tot dusver de grondstofaandelen de boventoon voeren. 

Zelfs het begin dit jaar door velen afgeschreven Koninklijke Olie wist een dikke plus neer te zetten. Andere grondstofgerelateerde aandelen die het goed deden zijn AMG (+37%), ArcelorMittal (+37%) en Vopak (+12%). 

Onderstaand ziet u de lijstjes tot zover, dit jaar. De rally gistermiddag zette de boel nog even in een wat mooier daglicht. Laten we er eens een paar opvallende namen uitpakken.

AEX: Royal Dutch Shell

De grootste stijger dit jaar in de AEX tot dusver is Wolters Kluwer. De meest opvallende is echter Royal Dutch Shell met een plus van 16.9%. De Koninklijke heeft daarbij ook nog twee maal dividend uitbetaald; tot dusver houdt CEO Ben van Beurden dus woord. Shell liftte mee met de aansterkende olieprijs. Daarnaast hield de overname van BG Group, die grotendeels met eigen aandelen betaald werd, de koers lang onder druk. 

 

 

Shell hoopt met die overname sterker te worden in gas, en natuurlijk veel synergieen te behalen. Eind goed, al goed voor Shell? Zover is het nog lang niet, Shell zelf rekent met een olieprijs van 60 dollar om min of meer break-even te draaien, en dan hebben we het nog niet gehad over een eventuele afwaardering van de voorraden in de grond.  

 

AMX: BESI

Besi is de grootste stijger van dit jaar in de AMX. Dat is best vervelend, want onze marketwatcher Nick Bakker heeft ze in zijn portefeuille en schroomt niet daar op gezette tijden kond van te doen. Niettemin een mooie comeback van de chipmachinefabrikant, die vorig jaar september nog voor de helft van de prijs (12 euro) te verkrijgen was. 

 

 

 

Besi toont aan waarom veel bedrijven prudent omgaan met hun dividendpolitiek. Als je een goed jaar hebt, en dat uitgebreid viert met je achterban door een hoog dividend uit te keren, moet je het jaar daarna, bij mindere prestaties, met je billen bloot. Ik had dat in september natuurlijk al door....

 

 

Hoe vaak heb ik niet aan mensen moeten uitleggen dat het dividendrendement bij Besi GEEN 10% is. Maar omdat Besi eenmalig 1,50 euro aan dividend uitkeerde, kwam in alle lijstjes te staan dat het dividendrendement, toen de koers richting 15 euro ging, 10% was.

Uiteindelijk viel het nog mee, en betaalde Besi 1,20 euro uit, waarvan 20 cent als speciaal dividend. En de KW1-cijfers waren werkelijk heel netjes, met een uitstekende orderintake en een nettokaspositie van bijna 150 miljoen euro. Met dat geld koopt Besi wekelijks 24.500 eigen aandelen in, wat de koers enigszins ondersteunt. Alhoewel dat niet bij elk bedrijf (Binck) op die manier werkt. 

 

 ASCX: Ordina

Softwarehuis Ordina heeft een bewogen periode achter de rug. Sinds de uitzending van Zembla waar de verkooptactieken van Ordina fijntjes uit de doeken werden gedaan is het de gebeten hond. Overheidsdienaren zouden zich laten feteren in ruil voor contracten. Ordina kwam met de schrik vrij maar de afhankelijkheid van overheidsopdrachten bleef een achilleshiel.

 

 

In het eerste kwartaal van dit jaar wist het dan toch opnieuw weer een omzetgroei te laten zien. De pijn is er nog niet helemaal uit, want er zijn nogal wat schulden, maar gezien de huidige marktomstandigheden acht ik verdere groei geen probleem. Sowieso wordt het een goede tijd voor softwarehuizen als Brexit doorgaat want dan moet er weer een hoop uit elkaar worden geknoopt. 

 

Paar winnaars, veel verliezers

Een beeld dat vooral opvalt is dat steeds vaker de index gedragen wordt door slechts een paar fondsen. Als we kijken naar de AEX in vergelijking met een half jaar geleden, is het resultaat een schamele -1,34%. Als ik daar de uitbetaalde dividenden bij optel, komen we op een plus van 1,01% (zie herbeleggingsindex AEX GR).

van de 25 AEX-fondsen zijn er 11 hoger, en 14 lager. De uitslagen omlaag zijn echter veel groter dan omhoog. Dat de AEX nog redelijk in de buurt staat van de stand op 1 januari is vooral te danken aan Koninklijke Olie, Unilever en ASML. Samen maken ze 38,32% van de AEX uit. Vooral de stijging van Shell trekt de zaak uit het lood. Shell weegt sinds 1 juni mee voor 14,85% in de AEX. De stijging van 16,9% in het eerste half jaar is goed voor een slordige 11 punten.

Dus: als u zich als stockpicker pur sang armer voelt dan aan het begin van dit jaar: dat kan kloppen. De meeste aandelen zijn gedaald. Van de 75 titels in de drie Nederlandse indices (AEX, AMX en Ascx) stegen er 24, en daalden er 51:

 

Index% veranderingHogerLager
AEX -1,34% 11 14
AMX -12,8% 7 18
Ascx -6,4% 6 19

 

En dit geeft een heel ander beeld over de eerste jaarhelft. Vooral in de midkap heeft een enorme slachting plaatsgevonden. Bij de grote dalers vindt u namen als GrandVision, BAM, OCI en TomTom. Ze zijn met 30 tot 40% gedaald het afgelopen halfjaar.

Wat moet dat straks worden als het sentiment echt een keer tegenzit?


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. nestel 1 juli 2016 14:30
    Nog iets te melden over het bankmaniale koersverloop van ING dit jaar/ytd of is dat niet belangrijk???

    Weging niet genoeg????? Dacht toch van wel.

    Stand 1 jan 12,45 en nu vandaag rond de 9,20!

    Die daling van 26% YTD is niet belangrijk genoeg om vermeld te worden!?

    Ook mijn Besi's blijven gewoon lekker in mijn portefeuille... Die gaan nog meer springen, na de Q2, Q3 en Q4 cijfers, is mijn verwachting.

    quote uit artikel:

    "Paar winnaars, veel verliezers
    Een beeld dat vooral opvalt is dat steeds vaker de index gedragen wordt door slechts een paar fondsen. Als we kijken naar de AEX in vergelijking met een half jaar geleden, is het resultaat een schamele -1,34%. Als ik daar de uitbetaalde dividenden bij optel, komen we op een plus van 1,01% (zie herbeleggingsindex AEX GR).
    van de 25 AEX-fondsen zijn er 11 hoger, en 14 lager. De uitslagen omlaag zijn echter veel groter dan omhoog. Dat de AEX nog redelijk in de buurt staat van de stand op 1 januari is vooral te danken aan Koninklijke Olie, Unilever en ASML. Samen maken ze 38,32% van de AEX uit. Vooral de stijging van Shell trekt de zaak uit het lood. Shell weegt sinds 1 juni mee voor 14,85% in de AEX. De stijging van 16,9% in het eerste half jaar is goed voor een slordige 11 punten.
    Dus: als u zich als stockpicker pur sang armer voelt dan aan het begin van dit jaar: dat kan kloppen. De meeste aandelen zijn gedaald. Van de 75 titels in de drie Nederlandse indices (AEX, AMX en Ascx)"
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links