Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stieren op de weg

Wellicht heb ik gewoon last van de lente, want na eindelijk weer eens vrij weekend te hebben gehad ben ik nog steeds niet flauw op de beurs. Veel van deze weekenden hebben de effectenhandelaren tegenwoordig niet meer.

Zelfs op de dagen dat er zelfs geen zondagskrant verschijnt, is de beurs vaak open. Ik verheug mij al op Koninginnedag... Toch is het na een zonnig weekend niet leuk dat de oude André Kostolany weer eens gelijk had.

Een van zijn stokpaardjes was dat speculeren allesbehalve gemakkelijk is. Tijdens elke presentatie herhaal ik dan ook zijn bekende waarschuwende woorden:

"Als men op de beurs geld maakt door de adviezen van een beroepsman, is dat een succes.
Zonder dergelijke adviezen is het een groot succes.
En als men tegen deze adviezen in geld maakt, is het een enorm succes."

Kosten of opbrengsten?
Het laatste - geld verdienen tegen mijn positieve advies in - was afgelopen week het geval. De azijnzeikers die altijd tegen mijn advies in handelen, complimenteer ik daarom met hun enorme succes. Zoals gezegd, wellicht komt het door de lentezon dat ik niet ouderwets Van Dongens superflauw ben.

Het gaat economisch beter en persoonlijk heb ik liever iets hogere rentes met een flinke groei dan een lage rente zonder ontwikkeling. Aan het overnamefront is veel spektakel gaande en zoals het er nu naar uitziet, is dit niet meteen morgen over. Juist door die overnames hebben de bedrijven die last hebben van lagere marges geen problemen.

Neem KPN, bellen via internet is goedkoper dan met een vaste lijn - zowel voor particulieren als bedrijven. Voor ondernemingen is er nog meer aan de hand. Neem nu berichten over de concerns die klagen over de hoge kosten van 0900-nummers. Wat voor de bedrijven alleen kosten zijn, zijn voor de telecommers opbrengsten.

Vervelend voor KPN als ze daarmee stoppen...

Naïef
Ofwel, er is een directe oorzaak en gevolgrelatie. Daar heb ik nog een leuk voorbeeld van: alsof de consument niet opdraait voor de splitsingskosten van de elektriciteits- en energiebedrijven. Al betaalt de overheid die kosten, uiteindelijk is het toch de consument die links- of rechtsom de rekening voor zijn neus krijgt.

Stel dat de stroombedrijven de kosten aan niemand doorrekenen, dan maken ze minder winst en keren minder dividend uit. Laten de aandeelhouders nu net overheden zijn... Minder opbrengsten, hogere belastingen. Nee hoor, belooft de politiek. De kosten komen niet voor rekening van de consument, die naïef genoeg is om dit te geloven.

Terug naar de telecommers, waarover ik op twee gedachten hink. Aan de ene kant hebben ze te maken met krimpende marges, maar aan de andere kant maken u en ik steeds meer gebruik van hun diensten. Telecommunicatie wordt steeds belangrijker, kijk maar naar de nieuwste toepassingen. Ik heb overigens geen positie in KPN.

Bronstroep
Bedrijven als Cap Genimi moeten in principe profiteren van de enorme sprong in IT-investeringen van het bedrijfsleven. Ondanks dat ik positief ben op dit bedrijf, leg ik wel een stoploss op pakweg 40 euro Zakelijk zit ik long.

Lentegevoel? Uit onderzoek blijkt dat in dit jaargetijde meer dieren worden aangereden. Bronstige beesten letten wellicht minder goed op. Geldt dit ook voor beleggers? Zijn ze door hun lenteoptimisme minder alert? Dit geldt in het geval van Océ niet voor mij, want het was geen Limburgse bronstroep die mij in dit aandeel deed stappen.

Nee, ik kocht het puur zakelijk op basis van een mooie koers/winstverhouding en een prettig dividendrendement. De grafiek lag er ook netjes bij. Alleen hebben de verkopers tot dusverre gelijk. Toch blijf ik voorlopig geloven in dit aandeel, waar ik zakelijk long in zit.

Te vroeg
Mijn Crucell call-tip op FTV en werkte tot nu toe ook niet. Mijn stoploss is alleen nog niet geraakt en ik heb nog hoop (zakelijk long).

Geen hoop heb ik meer voor het Franse televisiebedrijf TF1. Het aandeel is te ver omlaag gegaan en ik ben uitgestopt. Voor de IEX Lage Landenportefeuille verkocht ik ze op opening voor 24,48 euro. Nee, echt slecht kan het niet gaan met de economie. Althans als ik naar de grafiek van de enige, Nederlandse autobouwer kijk.

Zijn er toch de nodige SUV's verkocht? In ieder geval heb ik mijn Spyker-aandelen te vroeg verkocht. Ik troost mij met de gedachte dat ik van winst nemen nooit armer wordt, maar hoogstens ongelukkig.

Doe niet zo flauw
Resumerend: vreemd genoeg heb ik het gevoel dat het beter gaat in en met Nederland. We zijn met z'n allen over de schrik heen van het nieuwe zorgstelsel en de andere veranderingen. De politie krijgt mogelijk geen targets en een verplichting om extra belasting te heffen meer en zo kunnen wij nog een paar euro over houden.

Er zijn weer werknemers die leuke winsten pakken met personeelsopties. Denk maar aan de bankensector, maar ook aan uitzenders, technische bedrijven en andere fondsen die het goed deden op de beurs. Snelle winsten op de beurs zorgen ook voor snelle uitgaven. De ondernemers die ik spreek zien allemaal een opleving.

Zelfs mijn bevriende makelaars hebben meer te doen en ook de klassieke autoverkoper heeft meer klandizie. Moet ik dan flauw zijn, of is de huidige beweging omlaag een kleine correctie? Ondanks mijn optimisme heb ik wel stoploss-niveaus in gedachten. Ik laat me mijn winsten van eerder dit jaar niet door de vingers glippen.


Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2006 15:34
    Personlijk zie ik niet zo veel stieren lopen. Wat crucell betreft zou het wel eens kunnen zijn dat de Zwitsers die tot nu toe hun stukken vasthielden er nu sterk over denken om los te gaan, cq daar mee bezig zijn. Wie krijgt er trouwens bericht van deze mensen en instellingen of ze wel of niet verkopen?
  2. [verwijderd] 18 april 2006 22:15
    quote:

    Pieke schreef:

    wat fijn dat Koninginnedag op zondag valt!
    Koninginnedag valt dit jaar op zaterdag, fundementalistische christenen mogen immers op zondag niet werken. We kunnen dus ook niet van de koningin verwachten dat ze op een zondag (30 april) gaat zwaaien. We zijn geen haar beter als Iran hoor!

    mvg
    Wilco
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links