Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA USA: Here I go!

Untitled Document Vanaf vandaag start ik met mijn nieuwe troetelkindje TA USA. De bedoeling is om een aantal keren per week de belangrijkste. Amerikaanse index - de S&P 500 - onder mijn technische loep te nemen. U leest het goed, een aantal keren per week.

Behalve de index volg ik in eerste instantie de dertig zogenaamde Blue Chips uit de Dow Jones. Als daar aanleiding toe is - trendbreuk, uitbraak of nieuw koersdoel - praat ik u ook bij over de Dow Jones zelf, Nasdaq (en Nikkei 225).

Kijkt u zelf maar in mijn IEX TA. U komt nog wat foutjes tegen, er wordt aan gewerkt. Uiteraard hoeft mijn insteek niet de definitieve te zijn. IEX en ik staan open voor uw op- en aanmerkingen. U kunt mij mailen via onderstaand emailadres, of misschien loopt u mij tegen het lijf in de IEX Koffiekamer.

In principe publiceer ik mijn bijdrage altijd om 15:00 uur, ofwel voorbeurs Wall Street.

Teleurstellen
Over naar de S&P 500: mijn eerste blik op de grafiek leert mij dat deze index binnen een opwaarts gericht trendkanaal fluctueert. Misschien wordt u blij van deze opmerking, naar ik moet u teleurstellen: nadere bestudering van de grafiek leert mij dat het huidige fundament van de graadmeter toch niet zo sterk is.

Zoals aan de grafiek valt te zien, laat de S&P 500 sinds half maart een min of meer zijwaarts patroon zien. Hé, waar heb ik dat meer gezien…? De bovenkant van het kanaal valt weer samen met het dak van dit zijwaartse patroon. Einde vorige week ondernam de index een laatste poging om zich los te maken van zowel:

  • De weerstandslijn van het trendkanaal,
  • De horizontale barrière van het zijwaartse patroon.

    Deze aanval moest de index bekopen met een reversal bar, die de hele bandbreedte van het zijwaartse patroon betrof. Na aarzeling begin deze week, viel de index gisteren onder de horizontale steunlijn van de zijwaartse beweging. Dit impliceert dat de S&P 500 onderweg is naar de onderkant van het trendkanaal op grofweg 1272.

    Broos fundament
    Het richtpunt dat ik kan bepalen aan de hand van de bandbreedte van het zijwaartse patroon duidt overigens in dezelfde richting. Wat mij ook opvalt, is dat:

  • De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) al lange tijd de hogere toppen in de koersgrafiek niet ondersteunt
    Het lukt de RSI ook maar niet om overbought te raken. Binnen de theorie van de Power Range Rules staat dit bekend als een eerste teken van een mogelijke trendwijziging.

  • Het koersverloop van januari tot half maart kan ik omschrijven als een omgekeerd hoofd-schouderpatroon
    Binnen een stijging beweging staat dit bekend als een continuatiepatroon. Dat de S&P 500 echter terugvalt tot onder de neklijn geeft aan dat sprake is van een mislukt patroon. U weet, de beste signalen zijn de mislukte.

    Deze optelsom van deze technische indicaties duidt volgens mij op een broos fundament van de S&P 500. Om mijn eerste TA USA niet in volstrekte mineur te laten eindigen, loop ik niet te hard van stapel en bepaal een eerste richtpunt op 1272.

    Citigroup: 45,95
    Loopt de koersstijging van Citigroup op een horizontale barrière stuk? Zo'n lijn rond 48,25 dollar geeft in één oogopslag het belang van dit niveau aan. In het afgelopen jaar fungeerde deze prijs een aantal keren als steun en weerstand. In de laatste dagen heeft de financial weer moeite om tot boven deze zone uit te stijgen.

    In dit licht bezien is de ontwikkeling in het koersverloop van de RSI interessant. De trendlijn onder het stijgend verloop van deze indicator is namelijk gebroken en lijkt al een keer succesvol getest als nieuwe weerstand. Deze breuk in combinatie met de horizontale barrière in de koersgrafiek lijkt een voorbode voor komende zwakte.

    Een terugval naar 45,95 dollar lijkt mij dan ook het meest waarschijnlijke, technische scenario.

    Merck: 31,00 dollar
    De trendmatige beweging van Merck lijkt met een klassiek omkeerpatroon tot stilstand te worden gebracht. Sinds het moment dat de stijging eind februari tot staan werd gebracht, heeft zich in de grafiek van de farmaceut een dubbele topformatie ontwikkeld. Gisteren dook de koers op relatief hoog volume onder de reactiebodem van 8 maart.

    Behalve het gegeven dat Merck er eind maart niet in slaagde om het patroon van hogere toppen vast te houden, lijkt de koers zich nu op te maken voor een eerste, lagere bodem. Hiermee is de formatie een feit en zoals bekend duidt een dubbele top aan het einde van een stijging op een aanstaande koersdaling.

    Op basis van het patroon kan ik een richtpunt bepalen dat een kleine 2,50 dollar lager ligt. In de grafiek ontwaar ik echter 31 dollar pas als eerste, horizontale steun. Lezers met een getraind oog zien dat de helft van de stijging van oktober tot aan februari inderdaad rond 31 ligt, ofwel het 50%-correctieniveau.


    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

  • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Geert-Jan Nikken

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Meer over Geert-Jan Nikken

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. apr '07 TA: Adieu 168
    2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
    3. mrt '07 TA: Verrassing 271

    Gerelateerd

    Reacties

    24 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 12 april 2006 15:55
      quote:

      Nikken schreef:

      [quote=PaulBE]
      Nu je het over de USA hebt GJ, waar is Gokhan eigenlijk gebleven? Volgens mij heb ik gemist dat ie wegging...?
      [/quote]

      Het gaat zo verschrikkelijk goed met Gökhan bij zijn nieuwe werkgever, dat hij helaas geen tijd meer heeft voor IEX.

      Groet en succes GJ
      Gelukkig, goed nieuws en hem gegund..

      goed nieuws dat heben we vaker nodig hier...
    2. [verwijderd] 12 april 2006 15:55
      quote:

      Hijwasmaar een clown schreef:

      Yep Murc met Gok maar dan in de US.... is een beetje doorgeschoten omlaag .... ben bezig met een simpel systeempje om koop en verkoop kansen in beeld te brengen.... ga dat een tijdje volgen en zien of het iets brengt.

      Mag het ook Unilever zijn...? of blijft dat een glijbaan met alleen nieten voor de longs..
    3. [verwijderd] 12 april 2006 16:23
      Beste GJN,

      Het grafiekje geeft de RSI ook weer en is voor u gesneden koek. Moet dit systeempje nog verder uitwerken maar is een KVKD aanpak , de grote lijnen zo u wilt. De wet van de grote getallen moet hier de statistiek invulling geven voor de porto.

      Gegroet.

      EDIT: voor de data leverancier kenners waarvan u er een bent:

      Verkoop Lijst:
      MSCI_PF N_ACHF N_AIRSP N_AOT N_BATEB N_BRUN N_FUGR N_RDSA N_REES N_TEL N_WEG NBM NLG10Y

      Koop Lijst:
      N_AH US_DOW US_F US_PFE US_PG
    4. [verwijderd] 12 april 2006 17:02
      quote:

      Hijwasmaar een clown schreef:

      Beste GJN,

      Nog meer om bij te houden het houdt je wel van de straat. Mis alleen even het koopkansje van de dag week of maand... dus heb hem er maar even een grafiekje voor je bij gezet.

      Groet en sterkte.
      Dit lijkt mij meer op een falling knife. Dan mag de RSI wel gunstig staan, maar zelf zou ik toch eerst consolidatie willen zien.
    5. [verwijderd] 12 april 2006 21:04
      Het wordt toch ieder jaar vroeger, nu begon de uitverkoop al op 12 april. Geweldig maar de koersen van aandelen mogen wel hard teruglopen, de optiesseries doen dat niet. Ik wil bijv.PHG 2008 a 20 de gescrh.call terugkopen, maar ja moet je nog bijna 9 euro voor geven. Hetzelfde bij Fortis a 25 kost nog 5,50 euro of zoiets en dat in een zakkende markt.
      Dan maar iets anders gedaan.
      Philips is gisteren 3,5%goedkoper geworden, fundamenteel een prima bedrijf, dus wil ik een positie aangaan, maar via sell in may principe, wil ik ze pas in Oktober hebben. Vandaar dat ik een put heb geschr. a 27 kreeg ik 1,80 voor.
      Het dividend is dit jaar al geweest. Lijkt mij een prima investering.
      Tevens aandelen Wolters gekocht. Koers ook 2,5% met vandaag erbij ruim 3% lager, ik heb ze rond de 19,60 en krijg binnen een maand waarschijnlijk 0,50 aan dividend. Dat terwijl ook hier er fundamenteel niets aan de hand is, zelfs TA technisch zitten ze goed.
      Wat wel opvalt is dat rommel echt afgewaardeerd wordt, bijv Getronics - Ahold (heb ze beide jammergenoeg) Dat is denk ik het zelfreinigend vermogen van een beurs. Bij zwakte donderen de rotte appels er zomaar af. Ik kan het mezelf echt kwalijk nemen dat ik daar positie in heb genomen.
      Net als al die andere losers, dacht ik nu ja Ahold van 7plus naar 6,35 dat zal toch wel genoeg afgewaardeerd zijn en hetzelfde bij GTN, van 12,50 naar 9,70 dat zal toch wel een keer stoppen.
      Maar nee, de beurs voelt feilloos aan wat rommel is en wegmoet en wat waarde heeft.
      Dus... Philips en Wolters denk er maar over na.
      grt
    6. [verwijderd] 13 april 2006 16:51
      Beste GeertJan,

      Ik ben heel blij met uw technische analyse over de VS indexen(bespaart mijzelf een hoop werk ;-))maar de kwaliteit van uw grafieken is teleurstellend.De eerste de beste amateur hier in de kk kan dat beter dmv een bijlage met EOD data van bijvoorbeeld prorealtime(chartnet)
      Om misverstanden te voorkomen;Mijn kritiek is opbouwend bedoeld.
      Is hier een oplossing voor,de grafieken van bijvoorbeeld uw collega de heer Muns zijn m.i.een stuk duidelijker.

      gr

      Ab
    7. [verwijderd] 13 april 2006 18:25
      Beste Ab,

      Helemaal mee eens maar het probleem ligt bij ene Adrie W die maar niet wil snappen dat sinds MSDOS er iets is gewijzigd... zijn pakketje werkt wel eens waar in Windows XP maar dat is iets anders dan de functionaliteit van XP gebruiken... ik heb het hem uitgelegd maar hij wordt agressief... en nou ja laat ook maar....

      Groet.
    8. [verwijderd] 13 april 2006 20:21
      quote:

      waterskieer schreef:

      Beste GeertJan,

      Ik ben heel blij met uw technische analyse over de VS indexen(bespaart mijzelf een hoop werk ;-))maar de kwaliteit van uw grafieken is teleurstellend.De eerste de beste amateur hier in de kk kan dat beter dmv een bijlage met EOD data van bijvoorbeeld prorealtime(chartnet)
      Om misverstanden te voorkomen;Mijn kritiek is opbouwend bedoeld.
      Is hier een oplossing voor,de grafieken van bijvoorbeeld uw collega de heer Muns zijn m.i.een stuk duidelijker.

      gr

      Ab
      Hoi,

      dank voor uw reaktie.
      het is niet de eerste keer dat iemand begint over de kwaliteit van de grafieken. het zal dus inderdaad wel niet scherp genoeg zijn. ik zal eens contact opnemen met de leverancier om te kijken of en zo ja hoe we dit kunnen verbeteren. ik heb uw oproep dus gehoord

      Groet GJ
    24 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links