Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Netjes Neways

Neways hoeft nog niet bang te zijn dat ze aan haar eigen populariteit ten onder gaat. Om precies 9:00 uur wisselde er één aandeel van hand tegen 7,09 euro en daarna werd er urenlang niet meer in het beursfonds gehandeld.

Waarschijnlijk is dit de stilte voor de storm, want komende maandag maakt Neways de resultaten over 2005 bekend. Hoewel de onderneming in november de verwachtingen temperde, hebben beleggers verschillende dingen om naar uit te kijken.

Vorig jaar is de omzet namelijk voor het eerst sinds 2001 weer boven de 200 miljoen euro uitgekomen. Dat was tenminste de eigen voorspelling tijdens een zogenaamde trading update half november.

Een gewaagde voorspelling was dit bepaald niet, want de inkomsten waren in de eerste jaarhelft al met ruim 50% gegroeid naar 109,2 miljoen euro.

Gekochte groei
Wie denkt dat de omzetgroei van het bedrijf (Neways ontwerpt elektronica op maat voor onder meer de telecom-, medische-, defensie- en auto-industrie) zich vertaalt in een aangename winstgroei komt bedrogen uit. De stijgende inkomsten zijn een gevolg van de aankoop van Stork Electronics in de tweede helft van 2004.

De autonome omzetgroei kwam in de eerste jaarhelft slechts op 1% uit en de winst steeg met 160% naar 2,6 miljoen euro. Deze toename is in de tweede helft van 2005 omgeslagen in een daling. De vraag uit de halfgeleidersector is na een opleving eind 2004 aan het begin van vorig jaar weer teruggelopen, wat zich vertaalde in een dalende orderportefeuille.

Na een winst van 4,6 miljoen euro over 2004 verwacht Neways zelf een nettoresultaat van circa 4 miljoen euro over 2005. In dit bedrag is een eenmalige last voor een reorganisatie opgenomen, zodat de vergelijkbare winst waarschijnlijk in de buurt ligt van een jaar eerder.

Koud- of warmlopen?
Tot zover lijkt er niet veel reden om warm te lopen voor de cijferpublicatie van maandag, wat niet wegneemt dat er voldoende ruimte is voor meevallers. Allereerst oogt de winstverwachting van 4 miljoen euro erg bescheiden. Dit zou betekenen dat de winst in de tweede halfjaar is gedaald van 3,6 naar 1,4 miljoen euro.

Toegegeven, de onderneming heeft in 2005 een last van enkele tonnen genomen en de markt lag er in de vergelijkbare periode van 2004 goed bij. Een winstdaling van ruim 60% oogt alleen héél pessimistisch. Daar komt bij dat beleggers straks behalve op de resultaten ook op de balans moeten letten.

Het beleid van Neways is om 30% van de winst als dividend uit te keren, als de solvabiliteit gecorrigeerd voor belastinglatentie boven de 35% uitkomt. In de eerste helft van vorig jaar steeg dat percentage van 24,6 naar 30,3%. Ofwel, er is een gerede kans dat aandeelhouders voor het eerst sinds 2000 weer mogen delen in de winst.

Koers in achtervolging
Neways heeft 8,5 miljoen aandelen uitstaan en bij een winst van circa 4,3 miljoen euro zou er 0,15 euro per aandeel moeten worden uitgekeerd. Op de huidige koers is dit een rendement van ruim 2%. Uit de grafiek blijkt dat de koers in tegenstelling tot de omzet en de nettowinst voor eenmalige posten nog niet in de buurt is van het niveau van eind 1999.

De invoering van een dividend kan uiteraard goed helpen bij de inhaalrace. Minstens zo belangrijk is dat Neways ook operationeel laat zien weer op de goede weg te zijn. Daarbij helpt het natuurlijk dat de marktomstandigheden in de eerste maanden van 2006 ogenschijnlijk gunstig zijn.

Het bedrijf is voor een groot deel van de omzet afhankelijk van de halfgeleidersector. SIA, de brancheorganisatie van deze bedrijfstak, heeft net donderdag bekend gemaakt dat de omzet binnen dit segment met een beter dan verwachte 7% is gegroeid naar 19,7 miljard dollar.

Back to 1999
De voortekenen zijn goed en als Neways erin slaagt om interne problemen te vermijden, kan de winst als gevolg van lagere kosten (reorganisatie) en een bescheiden marktgroei in 2006 weer in de buurt komen van die 6,3 miljoen euro uit 1999. Of de koers richting die 10,20 euro van zes jaar geleden kruipt, hangt ook af van het beursklimaat.

Gelukkig is dat ook net weer iets beter geworden. Vanmiddag om 12:52 uur werden er namelijk 200 aandelen verhandeld, zodat die zielige 1 bij het volume inmiddels is verdwenen. Wat zeg ik, na 14:00 uur zijn er zelfs 3000 stuks over de toonbank gegaan!


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links