Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biotechcheck: Vredespijplijn

De farma-industrie wordt al enige tijd geteisterd door problemen van leeglopende pijplijnen, aflopende patenten en toenemende concurrentie van generieke medicijnen. Toch is het niet allemaal kommer en kwel.

De onderliggende waardedrijvers voor de sector als geheel blijven intact. Farma en biotech profiteren als geen ander van de toenemende vergrijzing van de westerse bevolking en de daaruit groeiende vraag naar medicijnen.

Bovendien komen er een aantal nieuwe medicijnen op de markt, die stuk voor stuk tot ware kaskrakers kunnen uitgroeien. Laat mij u de Top 10 van nieuwe medicijnen voor dit jaar presenteren en natuurlijk de makers daarvan (zie tabel).

Voor de meeste farmaconcerns is het bittere noodzaak dat er nieuwe grote kaskrakers (blockbusters) op de markt komen.

Pfizer's ijzers in het vuur
Alleen al dit jaar verliezen vooral de grote, Amerikaanse concerns meer dan 23 miljard dollar aan omzet door het aflopen van patenten. Pfizer raakt hierdoor in de komende drie jaar 20% van haar totale omzet kwijt. Het concern heeft wel een aantal nieuwe medicijnen opgelijnd, waaronder het insulinepreparaat Exubera tegen suikerziekte.

Exubera is onlangs door de FDA goedgekeurd en is de eerste insuline die door inademing kan worden ingenomen: geen vervelende naalden meer die nu nog regelmatig moeten worden ingebracht. Voor het gemak van de patiënt is dit een stap vooruit. Suikerzieke is een snel groeiende aandoening waar wereldwijd 170 miljoen mensen aan lijden.

Dit aantal is naar verwachting in 2025 meer dan verdubbeld. Alleen al in de VS is de marktomvang voor medicijnen tegen diabetes meer dan 14 miljard dollar. Het toenemend aantal mensen dat te zwaar is of zelfs veel te dik, is een van de belangrijkste oorzaken dat er meer en meer mensen aan diabetes lijden.

Comeback Tysabri?
Bovendien heeft Pfizer nog een aantal andere middelen paraat, zoals Indiplon tegen slaapstoornissen. Deze markt is ook ettelijke miljarden dollars groot en ook een biotechbedrijf als Cephalon richt zich op deze markt met haar middel Nuvigil. Pfizer verwacht in mei definitieve goedkeuring te krijgen voor Indiplon.

Een herkansing is weggelegd voor Tysabri tegen multiple sclerose (MS) van Biogen Idec en het Ierse Elan. het werd in 2004 van de markt gehaald, omdat een paar mensen overleden door een zeldzame hersenaandoening. Dit werd in verband gebracht met Tysabri. De FDA geeft nu toestemming om de Fase III van dit middel af te ronden.

In maart wordt een besluit verwacht om het weer toe te laten op de markt. Dit is van levensbelang voor Elan, omdat Tysabri het concern weer zwarte cijfers kan doen schrijven. Biogen Idec is heer en meester op de markt voor MS met Avonex en ziet in Tysabri een opvolger. Avonex bracht in 2005 1,54 miljard dollar op. Tysabri moet dit overtreffen.

Middel
Aandoening
Onderneming
Exubera
Diabetes
Sutent
Nier- en maagkanker
Indiplon
Slaapstoornissen
Tysabri
Multiple sclerose
Orencia
Reuma
Gardasil
Baarmoederhalskanker
Paliperidone
Schizofrenie
Bifeprunox
Schizofrenie
Wyeth
Nuvigil
Slaapstoornissen
Cepholon
Xopenex
Astma
Sepracor

Bron: Van Leeuwenhoeck Research

Orencianenverhalen
Tenslotte ga ik nog even in op het middel Orencia van Bristol Myers Squibb. Dit middel richt zich op mensen met reuma en moet een directe concurrent worden van Enbrel van Amgen, dat in 2005 2,6 miljard dollar omzet genereerde. Wel is er een rechtszaak met Repligen, dat het patent heeft op een van de grondstoffen voor Orencia.

De verwachting is dat hierover binnenkort een schikking wordt getroffen. Deze maand kan het middel daarom nog op de markt komen. Kortom, een nieuwe generatie van medicijnen op verschillende terreinen moet er voor zorgen dat de groei in de farmasector de komende jaren weer op peil kan worden gehouden.

Zolang het aantal mensen dat 65 jaar of ouder is toeneemt en ook iedereen ouder wordt, laat de sector een aanhoudende groei zien. De life sciences sector als geheel (inclusief de biotechnologie) is daarom een sector waar u als belegger niet omheen kan.


Marcel Wijma is directeur van Van Leeuwenhoeck Research (VLR), een onafhankelijk researchinstituut in de Life Sciences sector. VLR is onderdeel van de Mello Life Science Group. Wijma heeft op moment van publicatie geen beleggingen. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. mummie 2 maart 2006 18:45
    U heeft uw "kennis van zaken" mbt de biotech al laten doorschemeren met uw reactie vorige week op de Atryn-opinie van de EMEA en uw berichtgeving dat dit een slecht bericht is voor Pharming. Gelukkig werd dit door een analist van AEK die over meer kennis beschikt later op de dag tegengesproken.Ik blijf mij erover verbazen dat iemand die zich voordoet als expert biotech zo gemakkelijk door de mand valt waardoor ik sterk ben gaan twijfelen mbt uw biotech competentie.
  2. Henk Snaph 2 maart 2006 19:09
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Biotechcheck: Vredespijplijn

    Marcel Wijma - 2 mrt, 16:20

    "Bedreigen aflopende patenten farma en biotech? Top 10 nieuwe medicijnen belooft kaskrakers..."

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    Wat mij bevreemd is dat U bij het noemen van Exubera het voordeel noemt van het eerste naaldloze toedienen van insuline, maar niet het zwaar belasten van de longen, zodanig dat kinderen, ouderen en astmapatienten het niet mogen gebruiken.

    Henks
  3. [verwijderd] 2 maart 2006 19:49
    quote:

    Henk Snaph schreef:

    [quote=Redactie IEX.nl]
    Biotechcheck: Vredespijplijn

    Marcel Wijma - 2 mrt, 16:20

    "Bedreigen aflopende patenten farma en biotech? Top 10 nieuwe medicijnen belooft kaskrakers..."

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    [/quote]

    Wat mij bevreemd is dat U bij het noemen van Exubera het voordeel noemt van het eerste naaldloze toedienen van insuline, maar niet het zwaar belasten van de longen, zodanig dat kinderen, ouderen en astmapatienten het niet mogen gebruiken.

    Henks
    Ook dit voordeel geld niet voor alle diabetici. Exubera is een soort insuline die op korte termijn werkt en die diabetici vóór een maaltijd kunnen nemen. Veel patiënten blijven daarnaast injecties nodig hebben om zich insuline toe te dienen die op lange termijn werkt.

    Uit klinisch onderzoek is gebleken dat bij patiënten tijdens de eerste weken de longcapaciteit enigszins afnam. Symptomen verergerden niet tijdens de rest van het tweejarige onderzoek en verdwenen wanneer met Exubera werd gestopt.

    Patrick.
  4. [verwijderd] 3 maart 2006 01:43
    Geachte Heer Wijma,

    In de tabel van uw bovenstaand artikel staan twee middelen tegen schizofrenie. Is de kans op schizofrenie hoger bij een oplopende leeftijd of bestaat er geen correlatie tussen leeftijd en schizofrenie. Als deze correlatie niet bestaat, waarom neemt u deze middelen dan op in uw tabel?

    Ten tweede zou ik het zeer interessant vinden om te lezen over samenwerkingen in de vorm van joint ventures, patent aankopen etc. tussen grote farmaceutische bedrijven en (opstartende, geld behoevende) biotechbedrijven.

    Vriendelijke groet,

    Poqe
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links