Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bull te leren

Als ik alle onderzoeken moet geloven, is een groot deel van de Nederlanders actief als belegger. Wie schetst alleen mijn verbazing toen ik gisteren in NRC Handelsblad de uitkomsten las van een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Slechts 5,9% van de ondervraagden kon simpele vragen beantwoorden over beleggen en inflatie. Nota bene, terwijl intussen iedereen internet heeft en met iedere, willekeurige zoekmachine een zee aan informatie kan vinden.

Pure interesse? Zelfoverschatting? Zeg het maar. Nu ik het hier toch over heb, wat irriteren die radioreclames mij van Merrill Lynch waarin ze beweert de krach van 1929 te hebben voorspeld.

Hoe controleer ik of dat zo is? Belangrijker nog, waarom gaf ze in 1987 niet even een seintje en waarom gaven haar analisten juist koopadviezen voor en tijdens de Nasdaq-krach?

Bier en Bob
Kortom, wat is het nut voor Merrill Lynch om te melden dat ze het ooit eens een keer goed zag? Gauw over naar de markt van vandaag, ofwel de mooie cijfers van Heineken waarin ik zakelijk long zit. Technisch ligt het fonds er mooi bij. Ik heb de aandelen al, maar anders durfde ik ze zeker te kopen.

Ja hoor: komt tijd, komt Grolsch! Alle analisten hanteren al tijden een verkoop, maar vandaag staat het fonds ineens tientallen procenten hoger op het nieuws dat grootmacht Anheuser-Busch het merk in de VS gaat distribueren en promoten. Ik pak mijn winst en verkoop voor de Lage Landenportefeuille 2500 Grolsch op 28,50 euro.

Tom Tom duikelde verder dan ik verwachtte, maar zakte nog niet door het olympische ijs. Als de koers nog verder daalt, zou ik afscheid moeten nemen. Zou, want met op 2 maart de AEX-herweging voor de deur, waarin straks ook Tom Tom zit, houd ik mijn speculatieve call-positie nog even aan.

Puts
Over naar het grotere geheel: de Dow Jones is weliswaar door 11.000 heen, maar van bevestiging van de uitbraak is nog geen sprake. De dollar blijft het ook goed doen.

De AEX blijft maar hoogtepunten neerzetten en… hoe hoger de stand, hoe meer mensen zich voelen aangetrokken tot aandelen. Dit zegt ook weer iets over het kennisniveau. Sowieso zegt dit veel over het menselijke behaviour of finance: lekker doorgaan met putjes schrijven onder het mom van die lopen toch steeds waardeloos af.

De putjeskopers durven ook niet meer, nadat ze al meerdere malen hun geld in het water hebben gegooid. Ik koop voor de Lage Landenportefeuille 40 short puts AEX maart 2006 400 terug op 0,10 euro.

Zet 'm op 1
Tot slot nog even een kooptip. Een leuk Frans tv-bedrijf is TF1. Ik koop er 1000 op 26,63 euro voor de Lage Landenportefeuille. Ik pak gelijk maar even mijn winst in Renault en doe er 1000 op 81,80 euro de deur uit.

Succes met de kennisvergaring.

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2006 11:41
    "De AEX blijft maar hoogtepunten neerzetten en… hoe hoger de stand, hoe meer mensen zich voelen aangetrokken tot aandelen. Dit zegt ook weer iets over het kennisniveau"
    --------------------------------
    Om succesvol te beleggen heb je niet zo gek veel kennis nodig hoor denk ik.
    Aanvoelen waar de markt naar toe wil Frank,daar draait het volgens mij om.
    Dus heel veel lezen op allerlei websites en vooral in de koffiekamer natuurlijk.
    Interactief zijn,communiceren met medebeleggers scheelt ook een hoop.

    succes,

    Ab
  2. forum rang 7 ffff 22 februari 2006 12:15
    Precies Ab!

    Ik vind het wel aardig dat Cees het onderzoek van de Nederlandse Bank aanhaalt. De Nederlandse Bank die zo nodig zo druk moet zijn over de kennis van de beleggers.

    Laat, potverdomme, de Nederlandse Bank eerst de hand in eigen boezem steken en haar eigen banken GOED controleren, dan was het drama met Van der Hoop anders afgelopen.

    Het is maar waar je je prioriteiten legt: Nou Nederlandse Bank: DAAR ligt meer je prioriteit dan te gaan onderzoeken wat Nederlanders van beleggen afweten. Dat wisten we allang nadat we hoorden dat meer dan honderdduizend Nederlanders de Legio Lease constructie gekocht hadden. Daarmee geef je al duidelijk te kennen, risico's nauwelijks te kunnen inschatten.....

    Peter
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links