Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Take IT, or leave IT

Ai, wat een somber nieuws in de afgelopen 24 uur. Japan, Yahoo en Intel vielen tegen. De olieprijs stijgt door oplopende politieke spanningen in de wereld. Ik hoop dat het in Moskou niet te koud wordt, anders houden de Russen hun olie en gas in eigen huis.

De vraag is nu of u in de markt moet blijven zitten, of dat u even aan de zijlijn moet staan. Hoewel ik fundamenteel geschoold ben, kijk ik natuurlijk ook met een schuin oog naar de grafieken. Vanuit die optiek lijkt de aandelenmarkt rijp voor een correctie.

Wel logisch, gezien het sterke koersverloop van veel indices sinds afgelopen najaar. Fundamenteel blijf ik voorlopig positief op de aandelenmarkten.

De macrocijfers zijn redelijk goed en de rente blijft voorlopig laag. De vraag is of de ingeprijsde winstverwachtingen worden waargemaakt. Voor de S&P 500 gaan analisten uit van een gemiddelde winststijging van 13,2%.

IT heeft 't?
Deze week rapporteert 11% van de bedrijven uit de S&P 500 cijfers, een eerste inschatting valt daarom aan het einde van deze week te maken. De rapportages van gisteren bevestigen mijn beeld dat u nog voorzichtig moet zijn met de IT-sector. Goed, groeiaandelen zijn bezig aan een opmars ten opzichte van de saaiere waardeaandelen.

Blijft u alleen wel kieskeurig. Laat ik even inzoomen op een aantal bedrijven uit de sector:

  • Getronics
  • LogicaCMG,
  • Ordina,
  • ASML.

    Tot slot praat ik u bij over de ontwikkelingen op de Japanse beurs.

    Getronics: Bijkopen onder 10 euro
    De winstwaarschuwing van Getronics van gisteren was teleurstellend en de koersreactie begrijpelijk. Onze koopaanbeveling was voor een groot deel gestoeld op het vertrouwen dat de automatiseerder de 5% winstmarge over 2005 realiseerde. Getronics heeft nu aangegeven deze doelstelling niet te halen.

    Reden voor u om terughoudend te zijn ten aanzien van het aandeel. Ik verwacht op korte termijn nog wat koersdruk. Zoals Corné van Zeijl vanochtend al in Zeg maar nics meer ook schreef: "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard". De onderneming moet zien om het geloof in haar weer terug te winnen.

    Het positieve nieuws is dat ze afscheid wil nemen van haar Italiaanse bleeder. Zonder deze activiteiten was de winstmarge in 2005 ruim boven die 5%-doelstelling uitgekomen. Een desinvestering in dit onderdeel is daarom gunstig. Ik blijf dan ook bescheiden positief over Getronics. Daalt het aandeel onder 10 euro, koop dan voorzichtig bij.

    Ordina: Op naar 19 euro
    Meer opwaarts potentieel zie ik in Ordina. Dit aandeel steeg weliswaar sinds mei vorig jaar met ruim 50%, maar de consensustaxaties voor 2007 vind ik aan de lage kant. Met name als ik de overnames mee neem. In de tweede helft van 2005 deed Ordina er vier:

  • Solidium,
  • Magentis/Vertis,
  • Ibas,
  • EVO-Soft.

    Deze acquisities kunnen in 2007 0,08 euro aan de winst per aandeel (wpa) toevoegen. Opgeteld bij onze huidige taxaties van 1,10 euro komen wij veel hoger uit dan de marktconsensus van momenteel 1,05 euro. Als de huidige cash-positie ook nog (volledig) wordt gebruikt voor overnames, dan kan de wpa in 2007 zelfs op 1,30 euro uitkomen.

    Voor de goede orde, Ordina heeft zelf aangegeven gemiddeld drie bedrijven per jaar te willen overnemen. Als ik er van uitga dat beleggers ook over 2007 bereid zijn de huidige waardering van vijftien keer de winst te betalen, dan kan de koers van Ordina zeker richting 19 euro oplopen.

    LogicaCMG: Positieve verrassing
    Het aandeel LogicaCMG kan ook nog verder stijgen. De trading update van vandaag verraste mij in positieve zin:

  • De autonome omzetgroei van 5% is fraai,
  • De ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk zijn aan de beterende hand,
  • De overname van het Franse Unilog telt mee in de resultaten over 2006.

    Dit brengt ook de nodige synergievoordelen met zich mee. Aan de kostenkant levert dit in de komende twee jaar zo'n 19 miljoen pond op. Over de mogelijke synergievoordelen aan de opbrengstenkant liet het management zich niet uit. Deze kunnen in mijn optiek daarom dan ook alleen maar meevallen.

    LogicaCMG vind ik een fraai herstructuringsverhaal, waarbij schaalgrootte op termijn gaat meespelen. Markten waar het bedrijf zich nu op moet richten zijn Duitsland en Spanje en Portugal - deels om marktrisico's te verkleinen, deels om een pan-Europese speler te worden.

    ASML: Op de verkooplijst
    Een aandeel dat ik op mijn verkooplijstje houd is ASML. De cijfers over het vierde kwartaal vielen alleszins mee, zowel aan de omzet- als aan de winstkant. Toch ben ik niet zo positief over de vooruitzichten. De orderontvangst van 55 systemen in het vierde kwartaal was in ieder geval lager dan wij verwachtten.

    Voor de markt als geheel vielen de cijfers mij mee. Als ik kijk naar 2006, dan zie ik gemengde berichten. Intel verhoogde haar investeringsbudget voor 2006, maar Samsung - een van ASML's belangrijkste klanten - verlaagde eerder dit jaar haar investeringsplannen en dit kan zich ook op de rest van de markt voordoen.

    Voor mij is dit reden sceptisch te blijven over ASML.

    Nikkei 225: Instapmoment
    Tot slot kijk ik nog even naar Japan, waar ik al sinds het voorjaar van 2005 bullish op ben. Tokio liep in de afgelopen week flinke klappen op. De Nikkei 225 sloot vanochtend ongeveer 7% beneden het slot van vorige week. Een deel van de verklaring zit in teleurstellende resultaten van Amerikaanse bedrijven als Intel en Yahoo.

    Bovendien hebben berichten over het Japanse Livedoor, dat mogelijk de regels heeft geschonden, de markt verder onder druk gezet. Ondanks deze daling blijf ik positief over de fundamentele vooruitzichten voor de markt in Japan. Ik denk dat de beurs positief reageert op de te verwachten solide economische data.

    Bovendien worden in de komende maanden de winstverwachtingen mogelijk naar boven toe bijgesteld. Een eventuele verdere daling zie ik dan ook als een kans om uw weging in de Japanse markt te verhogen. Mocht u al ruim hebben geprofiteerd van het herstel, dan kunt u gerust een gedeelte van uw winst veiligstellen.


    San Lie is hoofd Beleggingsadvies Nederland van ABN Amro. Hij schrijft zijn columns voor IEX op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Lie belegt privé alleen in beleggingsfondsen en heeft geen positie in bovengenoemde aandelen of indices.
  • San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: San Lie

    San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen.

    Meer over San Lie

    Gerelateerd

    Reacties

    13 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 18 januari 2006 17:17
      Lijkt mij niet zo verstandig van Getronics om (o.a.)de heer Lie tegen ze in het harnas te jagen.
      Khoop maar voor ze dat ze ergens anders bankieren.

      Enfin, de turbo long is er mooi, precies op de 'prik' uitgestopt. Rest de volgende vraag: wanneer kunnen we die long turbo's short en andersom ?

      Mvgr,
    2. [verwijderd] 18 januari 2006 19:47
      1 waarom worden die russen niet eens geholpen met goede huis-isolatie, is toch best zonde om de energie zo de hemel in te stoken, mooie markt voor de schuimfabrikanten.

      2 de heer wagenaar blijft een oudmedewerker van Baan met de zelfde rare streken en dezelfde rare trucjes , de fabeltjeskrant, nee , niet de fabeltjeskrant.

      3 ik geloof ook wel in fundament van japan, het enorme eerverlies dat ceo livedoor lijdt met tegelijk de beurs van japan betaalt zich logaritmisch uit maar lijkt sterk overdreven, was onze westerse frauduleuze financiele cultuur maar een beetje zo.
    3. [verwijderd] 18 januari 2006 20:11
      De Nikkei stijgt morgen met meer dan 3% omdat Koizumi de markt gerust heeft gesteld en de wereld aan zijn lippen begint te hangen zoals bij Greenspan het geval is. Livedoor is een incident van een wonderboy van 33 die het naar het hoofd is gestegen. De Abramovic van Japan die Berlusconi naar de kroon wil steken met zijn avonturen. Laat hem hard vallen op zijn bek, maar hou de rest er buiten.

      Logica : ik geloof ook in de turn around, had ze verkocht op 2,78, maar stap morgen weer in.

      Ordina : is op weg Aalberts' reputatie te gaan vestigen door kralen te rijgen. Het getuigd van lef door niets te zien in Pink Roccade en de eer te laten aan GTN.

      GTN : hoewel ik ze heb gekocht voor de lange termijn en en ze aanhoudt, valt het mij bitter tegen dat ze niet harder saneren. Er lopen veel te veel mensen rond (sorry voor wie het betreffen) die uit dezelfde ruif mee moeten eten. Pas als daar een balans in zit kan het de goede kant op gaan.

      ASML : een keiharde sell, helemaal eens.

      groeten
    4. [verwijderd] 18 januari 2006 22:44
      LogicaCMG heeft het meeste perspectief. Ook de verkoop van SMS licenties begint weer te lopen. Meerdere positieve factoren versterken de verbetering.
      Ordina zit goed in de markt. Als de detachering schaars blijft, dan zal Ordina verder profiteren.
      Getronics doet te stoer en de cultuur is zwak. Italie is nu een zeer late tegenvaller. Maar nergens bespeur ik echte sterke organisaties en overtuigende activiteiten. Voorzichtg met dit aandeel. Klaas W. is meer een accountant dan een ondernemer.
    5. [verwijderd] 18 januari 2006 22:47
      Laten we het even 'to the point houden' aub, mbt het geschrevene van de heer Lie.

      Ben zelf sinds kort weer 'terug' in de markt en aan het 'aftasten' hoe de markt op dít moment in elkaar zit (gezien het feit dat de markt constant aan verandering onderhevig is) en/of hoe bedrijven/management zich op dit moment manifesteren.

      Als u uw zuurverdiende geld wilt beleggen in iemand (N.B) die begin jaren '90 al beleggers heeft bedonderd, dan is dat uw keuze, maar m.i.; 'een oude vos verleert zijn streken niet'.
      Snelle, hoge, rendementen najagen door te gokken op zo'n iemand moet u zelf weten. Uithuilen verzoek ik u echter ergens anders te doen. Dit is een site voor professionele beleggers.

      Zelf volg ik GTN pas een maandje, kheb in het verleden met grote verbazing staan (toe)kijken hoe het volk zich op dit fonds stortte. Mijn inziens níet omdat men dacht het fonds zoveel (toegevoegde) waarde had, maar méér omdat men niet de bewuste (IT-kip met het gouden ei) boot wilde missen en een grotere auto voor de deur wilden als de buurman. (hebberigheid)

      Kben er na een maand al achter (door een beetje info te vergaren op de diverse forums) dat dít nou niet de belegging/het management is waar ik met een gerust hart mn centjes aan toevertrouw. Dat ik daardoor de bewuste boot (mischien) ga missen heb ik al ingecalculeerd in mijn strategie.

      'slapen doen we 's nachts' en het volk vergeet zeer snel, zijn de lessen die ík eruit heb geleerd.

      Oprecht veel succes gewenst met úw beleggingen :-)

      Disclaimer: ondergetekende heeft géén posities in de omschreven fondsen, sluit dat op termijn niet uit en heeft dat (waarschijnlijk) wél gehad.
      Ondergetekende voelt zich rijk door de ervaring(en) die hij heeft mogen beleven, volgt zijn hart, maar is niet rijk in de zin zoals de maatschappij voorschrijft: veel geld hebben. Ondergetekende heeft dat wél gehad en heeft daar ook zeer van genoten, maar is er ook achter gekomen dat geld niet gelukkig(er) maakt.
      Ondergetekende wil graag dat dít land vóóruit gaat (we zijn op dit moment het slechtste jongetje van de klas...) en doet zn best de negatieve spiraal qua denken,vertrouwen naar elkaar te doorbreken in de samenleving met de middelen die hem voorhanden liggen/lagen en dientengevolge kan hem geenzins worden verweten naief te zijn, dat was hij (gelukkig) zeer zeker, en/of er ideologische denkbeelden op na te houden.



    6. [verwijderd] 20 januari 2006 09:44
      bbert schreef: "2 de heer wagenaar blijft een oudmedewerker van Baan met de zelfde rare streken en dezelfde rare trucjes , de fabeltjeskrant, nee , niet de fabeltjeskrant."
      Bij mijn weten ligt het anders wat Wagenaar betreft: Hij werd als saneerder aangenomen bij het bijna failliete Baan en heeft het bedrijf weten te verkopen. Niet zo'n slechte prestatie.
      En als je ziet wat hij in drie jaar met het bijna ten onder gegane Getronics bereikt heeft, dan neem ik daar mijn petje voor af. Voor 9 cent heb ik toen aandelen gekocht en al is door een claimemissie en een RSS dat misschien 20 maal zo veel geworden, dan vind ik dat nog een toprendement.
    13 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links