Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wat doet AEX bij 426?

Belangrijke weerstand bij 426.

Het zijn de laatste handelsdagen van het eerste half jaar van 2016. Een zeer roerig half jaar met in totaal vijf correcties.

De eerste twee vonden plaats in januari en februari en maakten toen nog deel uit van een grotere en langdurige correctieve beweging.

Deze beweging zorgde uiteindelijk in veel indices voor een (bijna) test van de sinds 2009 stijgende bodemlijn. Hiermee is naar mijn mening een zeer belangrijke langetermijnbodem gevormd. In het eerste kwartaal vonden verder een groot aantal klassieke omkeersignalen plaats, zoals:

  • positieve divergentie in het langere beeld
  • de vorming van hammers en een bullish engulfing op de maandgrafiek
  • de afronding van de lange correctieve fase met de doorbraak door de dalende toppenlijn

Hogere jaartop

De derde correctie startte in april vanaf de jaartop tot op heden bij 458. Ik acht de kans nog steeds groot dat deze jaartop in de tweede helft van dit jaar verder kan worden verhoogd.

Correctie vier en vijf vonden deze maand plaats. De vierde zorgde voor een terugval vanaf de 452 tot aan de 414,50 en de vijfde is de vrije brexit-val van afgelopen vrijdag en het vervolg op maandag. Deze vrije val zorgde sinds augustus vorig jaar voor een van de grootste intraday-bewegingen.

In eerste instantie werd een gap van 22 punten groot gevormd, maar die werd voor de helft gevuld. Op dit moment staat er nog een gap open tussen de 432,60 en 443. Intraday werd verder de 409 getest. Dit is een oude bekende en maakt deel uit van een brede steunzone tussen de 401 en 409.

In augustus vorig jaar (24e) vond een nog grotere neerwaartse beweging plaats. Die stokte toen ook in de zone 401 tot 409, om precies te zijn bij 402.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eerste omkeersignalen

Gisteren gaf ik aan dat de kans op een herstelbeweging groot was. De mate van herstel zal echter bepalend zijn of er in het kortetermijnbeeld slechts sprake is van een lagere top waarna de neerwaartse weg naar mogelijk lagere niveaus weer wordt hervat. Of dat er een daadwerkelijke belangrijke middellangetermijnbodem is gevormd bij 409.

De eerste omkeersignalen van de afgelopen dagen kwamen vanuit de dubbele bodem die net boven de 409 werd gevormd, Verder is er duidelijke positieve divergentie te zien in de RSI.

De AEX maakt een lagere bodem in juni (409 ten opzichte van de eerdere 414,5), terwijl de RSI een hogere bodem maakt. Belangrijk om te kunnen spreken van positieve divergentie is het feit dat laagste bodem in de RSI bij de 30-punten of lager gemaakt moet worden (oversold-conditie).

Belangrijke weerstand

Een belangrijke weerstand ligt bij 426; het niveau van een meervoudige bodem over de afgelopen maanden. Als we echter kijken naar de gehele daling van de afgelopen week vanaf de meervoudige top bij 453 tot aan de 409-bodem dan ligt bij 426 ook het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau.

Zodra deze weerstand op slotbasis wordt gebroken, lijkt de bodem te zijn gezet. De scherpe randjes van deze vrije val verdwijnen dan in elk geval. Zodra de AEX hieronder blijft in de komende dagen, neemt de kans op meer neerwaartse druk in de komende week toe.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld blijven aanwezig bij de 414,50 en 409. Maar naar mijn mening lijkt de AEX bezig te zijn met bodemvorming na de recente zeer forse vrije val.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

358 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juni 2016 09:14
    zondag was er bij mij achter (woon tegen bosgebied aan) nog een grote controle van de stadswachten...meer dan de helft van de hondenbezitters kreeg een boete...Niet aangelijnd, niet opruimen poep, geen plastic zakje bij..

    Dat zijn dingen die ik altijd in orde heb...velen vinden het vies om poep op te ruimen, maar dat weet je toch van tevoren wanneer je een hond neemt.
358 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links