Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ja & Ja

Untitled Document Politici in binnen- en buitenland zijn geneigd de groei van de gezondheidszorg vooral als problematisch te beschouwen, maar vanuit een puur economisch gezichtspunt bezien is die groei eigenlijk alleen maar toe te juichen.

Waarom zijn uitgaven aanzorg maatschappelijk beschouwd minder gewenst dan bijvoorbeeld die aan vakanties en entertainment? Overheden, die in de 24 Oeso-landen voor gemiddeld 70% van de kosten opdraaien, zijn begrijpelijk bezorgd.

Is en blijft de zorg financierbaar? De meeste van ons zijn belastingbetaler en delen de zorgen van de overheid. Wie daar wat aan wil veranderen, doet er verstandig aan ook de rol van belegger in healthcare op zich te nemen.

Daarmee wordt in de persoonlijke sfeer een hedge (bescherming) gevormd tegen uit de hand lopende kosten van de gezondheidszorg.

Pure plays
Als wij healthcare in de meest ruime zin opvatten, dan vallen daaronder farmaceuten, producenten van medische apparatuur en hulpmiddelen en exploitanten van ziekenhuizen en klinieken. Voor een Nederlandse belegger die liever dicht bij huis wil blijven, is de keuze beperkt zo niet onmogelijk:

  • Philips doet het goed in medische apparatuur, maar die activiteit maakt slechts 20% van de concernomzet uit,
  • Akzo Nobel en DSM zitten deels in farmaceutica, maar een belegger die in deze fondsen stapt, koopt er veel andere zaken bij.

    Voor de pure plays moeten wij de grens over. In de farmacie kunnen we in Europa terecht bij onder andere:

  • Roche,
  • Novartis,
  • Sanófi-Aventis,
  • Glaxosmithkline.

    In Amerika zijn er onder meer:

  • Pfizer,
  • Merck,
  • Johnson & Johnson,
  • Eli Lilly.

    Wie oh wie?
    De in de pers breed uitgemeten problemen bij Pfizer en Merck en de daardoor tegenvallende prestaties op de beurs demonstreren dat het voor de belegger moeilijk is het juiste farmacieaandeel te selecteren. Berucht zijn:

  • De reusachtige schadeclaims,
  • De hoge marketinguitgaven,
  • Het verlopen van patenten,
  • De opkomst van de generieke producenten.

    Voor beursgenoteerde ziekenhuiszorg moet u ook in de VS. zijn. Hospital Corporation of America (HCA) is al sinds 1969 genoteerd. Bezwaar is dat het aandeel een smalle focus heeft. Bovendien was in de afgelopen tien jaar de beursprestatie van gemiddeld 4,8% per jaar niet om over naar huis te schrijven.

    Een mooi aandeel is de Amerikaanse postorderapotheker Caremark RX, een aandeel dat in de afgelopen vijf jaar in een nagenoeg rechte lijn met 36% per jaar steeg. Dit fonds kent ook een smalle focus, waardoor het minder geschikt is voor beleggers die veilig en breed in de wereldwijde gezondheidszorg willen participeren.

    Gediversifieerde producent
    Het enige aandeel dat daarvoor eigenlijk in aanmerking komt is... Johnson & Johnson. De gunstige beleggingsaspecten van dit fonds worden algemeen erkend maar dit heeft, ondanks jarenlange outperformance op de beurs, nog niet geresulteerd in een overdreven hoge waardering van het aandeel.

  • Op de huidige koers van 61,67 dollar doet het aandeel 17,8 keer de voor dit jaar verwachte winst van 3,45 dollar per aandeel,
  • De winstgroei komt dit jaar neer op 11%, wat impliceert dat dit het twintigste jaar in successie is waarin de winst met dubbele cijfers groeit,
  • Nauwelijks gehinderd door beursturbulenties steeg de koers in de laatste twintig jaar gemiddeld met 18,2% per jaar,
  • Vanaf 2000 gebeurde dit met 7,1% per jaar weliswaar in een langzamer tempo, maar de koersontwikkeling hield tijdens de woelige beursjaren 2001 en 2002 geen belegger uit zijn slaap.

    Met een omzet die dit jaar 50 miljard dollar grens overschrijdt, is Johnson & Johnson, behalve farmaceutica, de grootste en meest gediversifieerde producent van medische producten, zoals wondbehandelingsmateriaal, chirurgische instrumenten, katheters, stents, contactlenzen, kunstgewrichten en andere implantaten.

    Stabiliteit en perspectief
    Na de overname van Guidant, waarover na een jaar bakkeleien vorige week eindelijk overeenstemming werd bereikt, is het assortiment uitgebreid met defilibrators en pacemakers. Inclusief de bijna 4 miljard dollar die Guidant meebrengt behaalt Johnson & Johnson nu 57% van haar omzet in niet- farmaceutica.

    Voorzover ze nog farmaceut is, deelt ze met andere spelers alle uitdagingen, maar dat farmaceutica nu minder dan de helft van de omzet vertegenwoordigt, verschaft haar meer stabiliteit en perspectief. Het internationale speelterrein draagt daartoe bij. Johnson &Johnson heeft vestigingen in 54 landenen en de omzet is als volgt verdeeld:

  • Amerika: 62%,
  • Europa: 26%,
  • Azië: 14%. In dit laatste werelddeel groeit de omzet met gemiddeld 20% per jaar het snelst.

    Orde op zaken
    De omzet steeg in de laatste tien jaar gemiddeld met 12% per jaar, waarvan 7% autonoom. In die periode werden zestig overnames gedaan. Het 119 jaar oude Johnson & Johnson, van oorsprong een producent van verband, pleisters en desinfectiva, gebruikt acquisities om in meer geavanceerdere segmenten van de healthcare binnen te dringen.

    Het overgrote deel van die acquisities is synergetisch. Aan de productexpertise wist Johnson & Johnson haar marketingpower, organisatievermogen, sterke logistiek en financiering toe te voegen. In het geval van Guidant worden de direct op geld waardeerbare synergieën voor de eerste twee jaar geschat op ruim een half miljard dollar.

    Johnson & Johnson slaagt er vast in om orde op zaken te stellen bij Guidant, dat in het afgelopen jaar in de problemen kwam door gebreken in de implantaat defilibrators. De schade zou kunnen oplopen tot 1 miljard dollar. Johnson & Johnson konhierdoor de prijs met 4 miljard dollar drukken, zodat de affaire een geluk bij een ongeluk is.

    Onderwaardering
    Met de overname van Guidant verdubbelt Johnson & Johnson ook haar positie in de markt voor stents. Dit zijn kleine van metaaldraad gevlochten buisjes die in bloedvaten worden geplaatst, om het gestage dichtslibben van de aderen van de ouder wordende patat- en hamburgergeneratie te voorkomen.

    Het meest geavanceerde segment van deze markt, stents met een reservoir waaruit medicijnen gedoseerd worden afgegeven, heeft alleen al in de VS een omvang van 4,5 miljard dollar en groeit jaarlijks met 20%. Dubbelcijferige groeipercentage worden ook bereikt met implantaten, nu de babybomers aan vervanging van gewrichten toe zijn.

    Het bijzondere aan Johnson & Johnson is dat het 's werelds grootste leverancier is van deze producten, terwijl de concurrentie en de prijsdruk beperkt is. Verwacht mag worden dat het farmacieaandeel in de omzet geleidelijk aan verder afneemt, waardoor het bedrijf een steeds aantrekkelijker alternatief wordt voor de pure farmaceuten.

    Behalve een goed winstgroeiperspectief valt er een case te maken voor groeiende relatieve beleggingsaantrekkelijkheid. De huidige koers/winstverhouding (k/w) van 17,8 ligt nagenoeg op het gemiddelde van de pure farmaciesector. Die waardering doet geen recht aan de beleggingskwaliteit die ver boven het gemiddelde uitgaat.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links