Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

High

Ik heb het vaker uitgelegd, de Initial Public Offering (IPO) markt zegt veel over de conditie van de aandelenmarkt en daarmee ook over de recente bullmarket. De plaatsing van Tele Atlas was afgelopen week geen punt en ging er in als kruidkoek.

Het fonds liep snel op na de plaatsing, mede omdat veel beleggers er een herkansing van de Tom Tom IPO in zagen. Net zoals beleggers onderbewust Google zien als een soort een vervanging voor hun gemiste kans bij de introductie van bijvoorbeeld Microsoft.

Overigens zijn de geleerden het nu met mij eens dat de Yahoo-Google spread - Yahoo kopen en Google verkopen - de beste kansen biedt. Business Week becijferde ook dat de huidige 400 dollar voor Google wat veel is in vergelijking met Yahoo.

Ter illustratie: Google is 112,6 miljard dollar waard op de beurs. Time Warner doet 83 miljard dollar en voor 12,8 miljard dollar koopt u General Motors.

Lekker voelen
Ik heb nog een paar statistieken voor u, ofwel het aantal unieke bezoekers:

  • Yahoo: 124 miljoen,
  • Time Warner: 117 miljoen,
  • AOL: 115 miljoen,
  • Google: 90 miljoen.

    Ja, ik voel mij lekker met mijn long-positie in Yahoo en mijn short-positie in Google.

    Koopkandidaat
    Yahoo zit nog lang niet tegen de oude hoogtepunten aan en Google botst op weerstand. Dit is alleen een spel voor grote mannen en ik raad u aan goed op te passen.

    Toch is er ook goed nieuws. Cisco is voor mij nog steeds een mooie koopkandidaat. Vrijdag ging de koers terug naar de steunlijn, omdat ze voor 6,9 miljard dollar Scientific Atlanta koopt. Cisco gokt volgens de analisten dat video op het internet nog belangrijker wordt en met de overname is ze een one stop shop voor televisie over het web.

    Geen gekke overname naar mijn smaak, maar ik praat natuurlijk vanuit mijn long-positie. Natuurlijk moet ik maken dat ik weg kom, als de steunlijn het niet houdt.

    Verbaasd
    Meer vreemde zaken: zo vind ik het gek dat alles omhoog gaat. In de afgelopen tijd stegen zowel aandelen, goud als goederen termijnprijzen. Dit komt niet vaak voor en als het al zo is, duurt het nooit lang. Nu daalt de olieprijs wel iets, maar de grote trend is opwaarts. Ik ben verbaasd als deze het niet houdt. Onder 54 dollar weet ik meer.

    Overigens is het oppassen met oliegerelateerde aandelen nu de olieprijs daalt, zeker als de steunlijn het niet houdt.

    Geslacht
    Alles omhoog? Wat ik zeg, een aantal negatieve correlaties zijn ineens correlaties geworden. Lekker al die hedge funds die daar niet op rekenen. Maar ja, dat is hun probleem.

    Grappig is dat net nu de olieprijs omlaag gaat, de rente in Europa weer omhoog gaat. Zo wordt iedereen nog een keer geslacht, die door zijn of haar beheerder nog niet uit de langlopende staatsleningen (dertigjarige en eeuwigdurende) is gehaald en zich daar lekker bij voelde na de enorme verliezen in aandelen.

    Vreemde verhalen
    CSM-aandeelhouders houden geen rekening met de grafiek. Ik had nog niet verteld dat die er niet zo lekker bij lag, of de koers schoot omhoog doordat de aandeelhouders zich roerden. Toch is grafisch het gevaar nog niet geweken, een hoofd-schouderpatroon ligt op de loer. Toch kocht ik speculatief aandelen met een korte stoploss.

    Nog zo'n gek verhaal: VNU. Ik zag het wel zitten dat ze minder zwaar afhankelijk werd van de economie en met de overname van IMS Health zat dat erin. Nu het feest niet doorgaat, verwachtte ik een daling, maar het tegenovergestelde gebeurde. Op korte termijn logisch, gezien het speciale dividend en de andere zaken.

    Op de lange termijn moet u niet te veel gehecht zijn aan dit aandeel. Ik heb zakelijk een speculatieve long-positie.

    Uitgeven
    Over uitgevers gesproken, Reed Elsevier vind ik leuk. Het fonds heeft weinig gedaan in de laatste jaren en het risico omlaag lijkt beperkt te zijn.

    Wolters Kluwer past overigens ook mooi in dit straatje.

    Kortom, ik koop liever uitgevers dan Google. Maar ja, ik heb er gelukkig dan ook geen verstand van.

    Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille (+6,96%)

    Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille (-1,81%)

    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

  • Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

    Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

    Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

    Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

    1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
    2. jan '17 Mindf*ck 34
    3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links