Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Putske en calleke

Euronext goes Belgium. Het derivatenmarktmodel Euronext.Liffe Liquidity Providers System (ELPS) wordt uitgerold naar onze zuiderburen. Op 23 januari vindt de lancering plaats, zo is maandag bekend gemaakt. Marktpartijen bewegen mee.

In de meeste landen of op de meeste beurzen is het zo dat de schermen voor opties leeg zijn. Hiermee bedoel ik dat de prijzen waartegen opties worden verhandeld niet beschikbaar zijn. Er wordt pas een aan- of verkoopprijs afgegeven, wanneer iemand wil handelen.

De Nederlandse situatie is altijd een uitzondering geweest. Market makers zijn verplicht om hun prijzen taltijd vooraf af te geven. Op die manier hebben geïnteresseerden een indicatie van de prijzen.

Dit werkt een stuk beter. Het lokt handel uit. De beursomzet wordt verhoogd. Wanneer er meer duidelijkheid is over een prijs, is iemand eerder geneigd een transactie aan te gaan.

Toegankelijker België
In geval van krappere spreads stappen marktpartijen sneller in en uit. Reden om dit systeem uit te rollen naar het buitenland. Na België volgen vast ook Frankrijk en de andere Euronext landen. ELPS is het marktmodel waarmee Euronext-partijen de optiemarkt laat betreden. Een werkwijze waarmee gebruik wordt gemaakt van liquiditeitsverschaffers.

Degene die nu market makers heten, worden straks nu liquiditeitsverschaffers genoemd. Deze zorgen ervoor dat alle optieklassen geprijsd zijn. In ruil daarvoor krijgen zij onder andere lagere tarieven voorgeschoteld. Nederlandse market makers willen de Belgische bespelen, maar ook brokers zoeken hun paspoort op en gaan de grens over.

Bekende retailbrokers kondigden al aan de Belgische markt te gaan betreden. Vergunningsaanvragen lopen en logistieke inrichting wordt aangepast. U kunt straks als particulier ook beter inspelen op ontwikkelingen en uw portefeuille makkelijker diversifiëren. Binnenkort kunt u eenvoudig een call of put kopen op Delhaize, Belgacom of de Bel 20.

Twee Hoegaarden
Ik ben vast voor u naar Euronext Brussel afgereisd en kom met de volgende toko op de proppen: Inbev. Deze bierbrouwer presteert de laatste jaren goed op de beurs. De combinatie van Interbrew en Ambev deed het de voorbije twaalf maanden beter dan Heerlijk Helder Heineken en ze overtreft zelfs de Eurostoxx 50 met enige procentpunten.

Scottish & Newcastle en Anheuser Busch kunnen ook niet tippen aan de Belgische bierbrouwer. Alleen SAB Miller bleef Inbev voor. Met ex-premier Jean-Luc Dehaene aan boord heeft Inbev de rechterhand van de schipper in huis. Ik bestel bij de kastelein alvast twee Hoegaarden. Maakt u ondertussen uw Belgische borst maar nat.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Jerry de Leeuw is optietrader op Euronext.Liffe en financial coach van Mercurious. Zijn posities - zowel long als short in dezelfde items - wijzigen doorlopend. Op moment van publicatie heeft De Leeuw zowel long- als short-posities in allerlei fondsen en indices. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Column door: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente columns van Jerry de Leeuw

 1. jul '17 Gas en wind 6
 2. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
 3. jun '17 Weerderivaten en windopties 3

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AB InBev 56,740 15 jan
  -0,220
  -0,39%
 2. BEL 20 3.715,69 15 jan
  -24,57
  -0,66%
 3. Euro Stoxx 50 3.599,55 15 jan
  -41,82
  -1,15%
 4. Heineken 89,560 15 jan
  -0,800
  -0,89%
 5. Proximus 17,220 15 jan
  -0,070
  -0,40%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare