Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

M7: Gevaarlijke cocktail

Ondanks de nieuwe rentestap van de Fed gisteren staat de korte rente met 4% historisch gezien nog steeds laag. Langzaam draait het stelsel van centrale banken de geldkraan dicht, maar het huidige rentepeil is nog steeds stimulerend.

Dit geldt helemaal voor de korte rente van 2%, waar de Europese Centrale Bank (ECB) nog steeds aan vast houdt. Met zoveel stimuli moet ergens een hoop geld opduiken. Ja hoor, ik zie dit jaar actieve buy out en private equity funds opduiken.

Er staan vele miljarden dollars aan de zijlijn om belangen in beursgenoteerde bedrijven te nemen, of via private equity bedrijven van de beurs te halen. Het is belangrijk te beseffen dat dit geld een beleggingsdwang met zich meebrengt.

Deze partijen hebben miljarden die ze niet in één keer kunnen beleggen en die ze natuurlijk ook niet op de bank willen laten wegroesten.

Ah, gussie
Wehkamp wordt voor 400 miljoen overgenomen door het Zweedse Industri Kapital. Wat moeten zij met Wehkamp? Ik heb geen idee. De Britse verkoper GUS is onbekend in Nederland, een Engelse retailer die eerder al Burberry verkocht. GUS wordt steeds minder een conglomeraat en keert terug naar haar kernactiviteiten. Haar grootste belangen zijn:

 • Homebase (doe-het-zelf keten)
 • Argos (cataloguswinkel) en
 • Experian (informatie-uitwisseling).

  Experian is de grote omzetmaker, vooral in de Verenigde Staten. Zij levert informatie uit tussen bedrijven en consumenten, een beetje zoals VNU doet. Dit allegaartje wordt steeds verder teruggebracht tot datgene waarin GUS altijd goed geweest is: retail. Kortom, er staat veel geld aan de zijlijn en er zijn partijen die onderdelen willen verkopen.

  Dit levert een win-win situatie op. Misschien een stom voorbeeld, maar de Rotterdamse afvalverwerker AVR is nu eigendom van de gemeente Rotterdam en die wil er van af. Er zijn liefst 65 gegadigden, waarvan er al tien een indicatief bod deden - en dat voor een bedrijfje met een omzet van 500 miljoen euro. Dit geeft aan hoe gretig de markt is.

  514 miljard euro
  Niet alleen private equity en buy out funds zijn actief. De mallemolen van merger & acquisition (M&A) draait op volle toeren met de overname van O2 door Telefónica als recentste voorbeeld. In de eerste tien maanden van 2005 zijn er in Europa voor 514 miljard euro overnames gepleegd. Ik heb voor u de Europese Top 3 van (aangekondigde) deals:

 • Overname Endesa door Gas Natural (51 miljard dollar)
 • O2 door Telefónica (31 miljard dollar),
 • Allied Domecq door Pernod Ricard (18 miljrad dollar).

  Top 3 (aangekondigde) deals wereldwijd in 2005:

 • Gilette door Procter & Gamble (57 miljard dollar),
 • Endesa door Gas Natural (51 miljard dollar),
 • MBNA door Bank of America (35 miljard dollar),

  Die 514 miljard euro is historisch gezien hoog: ruim 50% meer dan in 2004 en het hoogste bedrag sinds de fusiegolf in 2000. De deze week aangekondigde overname van Chiron door Novartis (à 5 miljard euro) is dit jaar maar een kleintje. Bedrijven hebben hun kasstromen op orde en hun balans gerepareerd. De vraag is: hoe nu verder?

  Gevaarlijke spagaat
  Goeie acquisities waarbij de positie versterkt wordt, er synergievoordelen zijn en kosten bespaard worden zijn prima, maar het verleden bewijst dat de meeste acquisities geen waarde toevoegen. O2 ging 25% omhoog op het bericht van de overname. Houd als belegger overnamekandidaten scherp in de gaten en mijd overnemende spelers.

  Dat is het spel dat hedge funds spelen. Het opvallende is dat in de laatste drie maanden ook de overnemende partij de koers ziet oplopen. Overnames worden beloond en dat zag ik in 1999 ook. Door de beleggingsdwang verandert de perceptie met betrekking tot M&A. De vraag is hoe lang dit duurt. Ik denk minstens nog enkele kwartalen.

  Daar plaats ik wel een kanttekening bij. Er is onzekerheid in de markt geslopen en daardoor loopt ook de volatiliteit op. Er zijn veel winstwaarschuwingen en beleggers worden daardoor onzeker. Aandelen met teleurstellende kwartaalcijfers worden snel gedumpt met koersdalingen van 10% tot 20% als gevolg.

  Kwartaalherbalans
  Daardoor bevindt de markt zich in een gevaarlijke spagaat. Enerzijds wordt M&A beloond, anderzijds groeit de onzekerheid. Dit kan nog even doorgaan, maar vroeg of laat moet de wal bij één van de twee ontwikkelingen het schip keren. Zoals de situatie zich nu ontwikkelt, is de markt een gevaarlijke cocktail.

  Voor mijn ING Hoog Dividend Aandelen Fonds is het worstelen. Ik wil niet tegen de markt in roeien, maar vasthouden aan mijn stijl. Daar moet ik voorzichtig in zijn. Ondernemingen die ik portefeuille heb kunnen zomaar overnamepad opgaan. Omdat ze veel dividend uitkeren, is het duidelijk dat ze veel cash hebben.

  Ik zit daarom niet op overnames te wachten. Concerns die die weg inslaan, bekijk ik des te grondiger of ze nog in mijn portefeuille passen. Tot slot: ik kan u geen precieze mededelingen doen over mijn aan- en verkopen van specifieke aandelen (koop/verkoop) vanwege de kwartaalherbalans van mijn fonds.

  Magnificent 7 Barometer  
  Laatste aankoop -
  Laatste verkoop -
  Aantrekkelijke sector

  Telecom

  Minst aantrekkelijke sector Gezondheidszorg

  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Jorik van den Bos is beheerder van het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds. Van den Bos' columns zijn geschreven op persoonlijke titel. Voor zijn fonds is hij long GUS. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 •   

   


  Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Jorik van den Bos

  Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

  Meer over Jorik van den Bos

  Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

  Gerelateerd

  Reacties

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Gerelateerde instrumenten

  1. NN Hoog Dividend Aandelen Fonds 36,950 07 mei
   +0,060
   +0,16%
  2. Procter & Gamble Company 135,150 07 mei
   +0,010
   +0,01%
   
  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare