Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goed fout

Duurzaam beleggen is goed voor het geweten, het milieu en bovendien kunnen er soms mooie rendementen worden geboekt. Wat te denken bijvoorbeeld van 42,2% die het Triodos Groenfonds in drie jaar tijd boekte?

Binnen specifieke segmenten van duurzaam beleggen viel zelfs nog meer te halen. Het het Ohra New Energy Fonds liet over deze periode zelfs een rendement van 69,8% zien. Wie alleen puur voor winst belegt, moet juist fout investeren in plaats van goed.

Met aandelen in gokpaleizen, wapenfabrikanten en tabaksconcerns valt misschien uiteindelijk toch meer te verdienen dan met het beleggen in windmolens en zonnepanelen.

Dat is de les die uit het succes van het Mutuals.com Vice Fund getrokken kan worden. Het beleggingsfonds heeft in drie jaar tijd een rendement gehaald van meer dan 75%.

Drank, gokken en wapens
Het prospectus van het Vice Fund laat weinig twijfel bestaan over de aard van het fonds: "De beheerder belegt in bedrijven die voor een groot deel van de inkomsten afhankelijk zijn van sectoren zoals tabak, gokken, wapens, drank en andere bedrijven waarvan de diensten of producten niet gezien worden als sociaal correct."

Pas na deze schifting kijkt fondsbeheerder Dan Ahrens naar andere factoren, zoals koers-winstverhouding, de balans en de kwaliteit van het management. Het beheerd vermogen bedraagt momenteel ongeveer 50 miljoen dollar. Dat is veel voor een relatief kort bestaand beleggingsfonds met een toch dubieus karakter.

Tabaksconcern Altria vormt 4,36% van de portefeuille van het Vice Fund en is daarmee de grootste holding. Andere bekende namen zijn:

  • Defensieconcerns Lockheed Martin en Northrop Grumman,
  • Het Britse drankenconcern Diageo en de van Budweiser bekende bierbrouwer Anheuser-Busch.

    Foutloos
    Het grote voordeel van fout beleggen is volgens Ahrens dat de beurskoersen van deze ondernemingen nauwelijks beïnvloed worden door het economisch klimaat: "Wat er ook gebeurt in deze wereld, mensen blijven altijd blijven drinken, roken en gokken. Kortom, vice is nice."

    Wat vooral opvalt aan zijn portefeuille is dat hij veel ruimte inruimt voor bedrijven die op het eerste gezicht keurig zijn. Wat te denken van:

  • Guitar Center
    Tenzij herrie maken ook een zonde is, is er toch niet veel mis met een winkelketen die is gespecialiseerd in de verkoop van gitaren?
  • Activision
    Deze maker van computerspelen kan er hoogstens van beschuldigd worden dat niet elk spel geschikt is voor alle leeftijden.
  • Harley Davidson
    De relatie van de legendarische motorfabrikant tot de veroordeelde Hell's Angels in Limburg is wel erg ver gezocht om Harley Davidson zelf een fout bedrijf te noemen.
  • Berkshire Hathaway
    Het beleggingsvehikel van Warren Buffett heeft belangen in zoveel bedrijven, dat er ongetwijfeld een foute tussen zit.

    Europese zondes
    Deze aandelen zijn waarschijnlijk in de selectie terecht gekomen doordat het fonds zich vooral op Amerikaanse ondernemingen richt, zodat Europese bedrijven zoals Beate Uhse (sexartikelen) en Groupe Partouche (casino) buiten de beleggingsscoop van Ahrens blijven.

    In dit opzicht is er hoop, want fondsaanbieder Willis Owen heeft plannen om een Britse tegenhanger van het Vice Fund te introduceren. Dat zou naar eigen zeggen minstens evenveel een reactie op de hype rond de duurzame FTSE 4Good-Index zijn, als een poging om het succes van het foute Amerikaanse fonds te kopiëren.

    Nederlandse fondsenhuizen maken weinig aanstalten om een onethisch product in de markt te zetten. Fout beleggen is hier iets voor doe-het-zelfers, die op eigen houtje op zoek gaan naar verkeerde aandelen. Ze kunnen natuurlijk ook genoegen nemen met het iets lagere rendement van fondsen die wel ethisch en duurzaam zijn.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

  • Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links