Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schwalbe Versatel?

Vanmiddag om 15:30 uur wordt de zaak Versatel bij de Ondernemingskamer behandeld. Deze procedure is gestart door grootaandeelhouders onder leiding van Centaurus, goed voor 10% van de aandelen. De VEB voegt zich in deze procedure.

Toen het bod werd uitgebracht, reageerde ik namens de VEB aanvankelijk gematigd positief. Met name vanwege de risico's kwalificeerde ik het bod als "niet onaardig". Eén van mijn argumenten was dat Talpa - grootaandeelhouder met 42% van de stukken - instemde met het bod.

Ik ging er van uit dat Talpa in de onderhandelingen haar eigen belang goed had behartigd. Die inschatting komt nu in een heel ander daglicht te staan.

Centaururs en de andere verzoekers vermoeden dat er side-deals bestaan tussen Talpa enerzijds en Tele2, Versatel en/of Apax anderzijds, die voor Talpa waarde hebben. Indirect ontvangt ze zo meer dan de geboden 2,20 euro per aandeel.

Voor wat hoort wat
E r zijn ook indicaties dat dit inderdaad het geval is. Ik verwijs hierbij als eerste naar de commentaren van Talpa op haar andere aandelenbelangen. Bij het bod van Apax op HIT, waarin Talpa aandeelhouder was, zei - en ik citeer Het Financieele Dagblad (FD) van 22-3-2005 - Talpa woordvoerder Thomas Notermans:

"Wij zeggen vooralsnog geen ja op het bod van Apax. Wij willen graag praten over de mogelijkheid om in ruil voor de stukken de distributierechten voor digitale media in de Benelux te verkrijgen. Wij willen hiermee een zakelijk voordeel zien te behalen, dat verder reikt dan alleen het bod."

In een ander commentaar over het bod op HIT, dat ik ook uit het FD haal, zei Notermans dat Talpa-eigenaar John de Mol zijn stukken aanbood "mits er iets tegenover staat. De prijs is wat aan de lage kant, dat is jammer. De Mol biedt de stukken aan, als hij in ruil daarvoor distributierechten krijgt voor het digitale platform."

Belgacom en voetbal
Ten aanzien van Tele2 en Versatel geeft Talpa ook toe dat zij commerciële bijbedoelingen heeft, getuige deze passage in een artikel van FEM Business:

'Talpa zit nu even in de wachtkamer. De Mol had met Versatel een bereidwillige partner voor het uitzenden van de programma's van Talpa via internet. Nu hoopt Talpa volgens Notermans aan tafel te mogen met Tele2 CEO Lars-Johan Jarnheimer, om te praten over een distributieovereenkomst.'

'Toch is Talpa er tevreden mee dat het Tele2 is geworden en niet eerdere kandidaat Belgacom. Notermans: "Als internettelevisie in Nederland een succes wordt, kunnen wij dit product vervolgens ook naar andere landen exporteren. Dan hebben wij aan een Tele2 meer dan aan een Belgacom".'

Opvallend is ook de kennelijke invloed die Talpa had op de beslissing van Versatel om op de eredivisie-rechten te bieden. Op 3 november 2004 stelde CEO Raj Raithatha dat hij geen interesse had, getuige deze quote in het FD: "Dat klinkt alsof Versatel zich wil richten op content. Het is echter niet zo dat wij bieden op de rechten voor het eredivisievoetbal."

Hogere taxaties
Op 15 november 2004 werd bekend dat Talpa haar belang in Versatel had verhoogd naar 25,06%. Later liep dit belang zelfs op naar 41,7%. Ik vind het opmerkelijk dat pas vanaf het moment dat Talpa een controlerend belang in Versatel had verkregen, de onderneming mee bood op de eredivisierechten.

Dan nog even de prijs: er zijn vier analisten die tot aanzienlijk hogere taxaties komen van de waarde van het aandeel Versatel, dan de geboden 2,20 euro. Dat zijn:

  • ING: 2,48 euro,
  • Fortis: 3 euro,
  • SNS Securities: 2,50 euro,
  • European Research: 2,50 euro.

    2,85 euro?
    Belangrijk is nog te weten dat Versatel in juli 2002, tijdens de financiële herstructuring, een waardering liept opstellen van bedrijf en aandelen. Dat leidde tot een prijs van 2,85 euro. Inmiddels zijn er drie jaar verstreken, zijn de waarderingen op de beurs hersteld en heeft Versatel zich positief ontwikkeld.

    Tele2 en Versatel mogen uitleggen waarom die 2,85 nu niet meer valide is. Verwijzen naar een algemene fairness opinion van zakenbank Lazard is niet genoeg. Zijn rapport - berekeningen, aannames en waarderingsvergelijkingen - moet openbaar worden gemaakt, zodat aandeelhouders die in hun beoordeling van het bod kunnen meenemen.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


  • Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
    De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter Paul de Vries

    Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

    Meer over Peter Paul de Vries

    Recente artikelen van Peter Paul de Vries

    1. 13 sep Goed zo AFM 16
    2. 10 jul Rutte weg, stem PVDA!
    3. apr '23 Smallcap-crash door accountantstekort

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links