Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Nippon Express

2005, dat is niets nieuws, is een goed IPO-jaar. Veel kleine, maar ook enkele hele grote beursintroducties hebben voor aanzienlijke introductie- rendementen gezorgd. Helaas kan ik met mijn Robeco Fonds niet overal aan meedoen.

Sommige IPO’s zijn te klein, waardoor het geen zoden aan de dijk zet, omdat je een te kleine pluk aandelen toegewezen krijgt. Een voorbeeld van één IPO met een introductierendement om je vingers bij af te likken was het Chinese Baidu. Ook die was te klein. We zouden nooit een redelijk belang gekregen hebben.

Daarnaast valt China onder emerging markets en dat is niet het werkterrein van het fonds Robeco. We richten ons op ontwikkelde markten.

Met de beursgang van Partygaming, een online pokerbedrijf, hebben we wel een goede slag kunnen slaan. Ik kreeg voor 8,15 miljoen euro aandelen toegewezen, bij een introductiekoers van 116p. Inmiddels staat de koers op 160p en heb ik alweer afscheid genomen van het grootste deel van mijn positie.

Grote speler
Er zijn wat wetgevingsrisico’s in de VS en daardoor is het voor mij zeker geen langetermijn- belegging. Partygaming is qua marktkapitalisatie (6,9 miljard pond) vergelijkbaar met een onderneming als Marks & Spencer. In Europa heb ik verder niet veel gedaan, behalve winstgenomen in Danone.

In Japan heb ik onze belangen juist uitgebreid, eind juli en begin augustus. Zo heb ik Komatsu (het Japanse antwoord op Caterpillar) gekocht. Het bedrijf is goedkoper en levert dezelfde spullen als Caterpillar. Alleen is zij voor 30% afhankelijk van de Japanse markt – met name gerelateerd aan de lokale infrastructuur en de bouwmarkten.

De verwachtingen van die markt waren laag, maar beginnen nu aan te trekken. Helaas kwam Komatsu net met beter dan verwachte cijfers naar buiten toen ik wilde kopen. Daardoor was de koers plotseling 10% hoger, maar daarna is het gelukkig nog 15% opgelopen. Een andere aankoop in Japan is Mitsui Fudosan, één van de vele Mitsui’s die Japan rijk is.

Mooie koerscocktail
Dit is een vastgoedspeler, die het vooral van de Japanse markt moet hebben. Mitsui Fudosan is afhankelijk van de grondprijzen in Tokyo. In het Central District van Tokyo is de daling een halt toegeroepen. Sterker nog, er is sprake van een lichte stijging. De mogelijkheid bestaat dat de stijging zich uitbreidt tot andere delen van Tokyo.

Als de land- en onroerend goedprijzen stijgen, dan levert dat een mooie koerscocktail op. Zeker omdat het bedrijf met veel leverage werkt. De schuld bedraagt 40% van het eigen vermogen, dat is aanzienlijk. Het aandeel noteert ook nog eens met een discount ten opzichte van de intrinsieke waarde. Een laatste Japanse koop is Sony.

Daar had ik wel het geluk dat op het moment van koop net slechte cijfers naar buiten kwamen en ik het aandeel nog goedkoper kon oprapen. Met het nieuwe Amerikaanse management kunnen we échte herstructureringen verwachten. Op z’n Amerikaans en niet met de Japanse slag. Een beetje à la Carlos Ghosn bij Nissan.

Margeverkrapping
Tenslotte kan ik niet om de olieprijs heen. Tenminste, niet als die nog verder oploopt. Vroeg of laat moet die prijsstijging de economische groei midscheeps treffen. De groei is tot nu toe in mindere mate van invloed in landen als China en India. Toch wordt daar al veel geklaagd over de stijgende grondstofprijzen. Een deel van de export lijdt daar onder margeverkrapping.

Dat houdt een keer op, natuurlijk. Bij de olieprijsstijging van 20 naar 40 dollar gebeurde dat niet. Bij de stijging van 40 naar 60 dollar ook niet. Maar bij een stijging van 60 naar 100 dollar gaat het pijn doen. Ik betwijfel of de olieprijs zo ver oploopt, maar áls het gebeurt moet ik maatregelen nemen. Dan moet de portefeuille nog defensiever worden ingericht dan hij nu al is.

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Mitsui Fudosan
Laatste verkoop PartyGaming
Aantrekkelijke sector

Telecom, gezondheidszorg, niet-duurzame cons.goederen

Minst aantrekkelijke sector Financials, informatietechnologie, materialen, nuts

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Glazener

Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

Meer over Mark Glazener

Recente artikelen van Mark Glazener

  1. mrt '06 M7: De bel luidt 7
  2. nov '05 M7: Glazener strykes back
  3. sep '05 M7: Nippon Express

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links